CsaládCsaládi szerepekSzülő

Az a bizonyos férfiminta...

Apaszerepben

Stabil támasz, kiváló szerető és persze a csemetékért rajongó családapa... Ilyennek kívánja látni őket a külvilág, ám férfi szemszögből nézve nem is olyan könnyű ezeknek az elvárásoknak megfelelni. Gondolunk-e például arra: az, hogy mekkora lehetőséget kapnak a férfiak apaszerepük átélésére, az anyán ugyanannyira múlik...

Vannak olyan anyák, akik úgy gondolják, azzal tesznek a legjobbat, ha a családfő hazaérkezéséig mindent elrendeznek, a gyerekek már alszanak, s így tehermentesítik férjüket az otthoni teendőktől. Ez érthető, hiszen a nőknek nagy szükségük van arra is, hogy a párjukkal zavartalanul kettesben legyenek, ám ilyen módon nem alakul ki apa és gyermeke között a valódi és természetes kötődés. A szeretetteljes kapcsolat a mindennapok közös tevékenységeiben erősödik meg, s a fejlődés apró örömeinek átélése utólag nem pótolható.

Természetesen a korai fázisban az apa elsődleges szerepe az anya érzelmi támogatása, ami az ő helyzetéből nézve egyáltalán nem is olyan könnyű. A férfi mellőzöttnek érzi magát, a kicsi mellett háttérbe szorul, és nem kap kellő figyelmet a párjától, akit teljesen lefoglal az újszülött. Természetes érzés lehet ilyenkor a harag, a csalódottság, ám fontos ezen túljutni, hiszen a pár harmonikus és kielégítő kapcsolata a későbbiekben is a legmeghatározóbb a gyerek egészséges fejlődésében - no és természetesen a szülőpár saját életében.

A későbbiek során tradicionálisan apai feladatnak számít a szabályok, a rend képviselete, a pozitív férfias minták megjelenítése. Ezért is fontos, hogy minél több alkalma legyen az apának részt venni gyermeke gondozásában, nevelésében. Eközben nemcsak a kötődés, a szeretet alakul és erősödik, de a gyerek észrevétlenül is megtanulja a férfi-, illetve apa-szerep lényegét, a házastársi kapcsolat viselkedési mintáit. A kislány számára az apja elismerése, rajongása formálja bontakozó nőiességét, önbizalmát, a fiúknál pedig a férfias viselkedés mintája ivódik be az együtt töltött idő alatt.

Persze vannak konfliktusos időszakok is, amikor a fiúgyerek szeretné eltávolítani apját édesanyja mellől, vagy a kislány kisajátítani az édesapját. Azonban ezekre a jelenségekre fel lehet készülni, s ha tudjuk, hogy természetes, nem ördöngösség kezelni ezeket. Az erős, harmonikus párkapcsolat képes túljutni a nehezebb periódusokon. Jó, ha az anya lehetőséget biztosít a párjának, hogy a kapcsolat erősítése érdekében külön programokat is szervezhessen a gyermekekkel. Ezek az apás kirándulások, programok egész életre szóló élményként jelennek meg a emlékezetükben.

Az egyedülálló anyáknak egyszerre kell apai és anyai szerepet nyújtaniuk. Nekik kell képviselniük a szigort, s ugyanúgy a melegséget, a megbocsátó szeretetet is, ami az anyának és a gyereknek egyaránt nehezen feldolgozható helyzetet jelent.

Sajnos a férfiak fokozott munkaterhelése és a pedagóguspálya elnőiesedése miatt a gyerekek egyre kevesebb férfias mintát látnak a környezetükben. Mindenki jól járna, ha sikerülne őket közelebb csábítani...

:

Férfi a családban

Mikor és mitől érzi magát jól a bőrében manapság egy férfi, miként próbál érvényesülni, hogyan tud megfelelni a családban átélhető szerepeknek? Milyen gondolatok, problémák, örömök foglalkoztatják? Miből sejthetjük meg, és mit tehetünk, ha baj van? Bővebben...

 

2009 február 13. Horváth Magdolna

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2009 április 27.
 
Én épp erről a témáról írom a szakdolgozatomat! Aki apuka és gyesen van,kérem,jelentkezzen! (e-mail:juhaszam@citromail.hu)
Kölöknet hozzászólás
aláírás