Hírek

200 éves a Grimm mese

A mai napon 200 éve jelent meg az első Grimm mesegyűjtemény.

A Grimm fivérek, Jacob és Wilhelm Grimm mesegyűjtőként és nyelvtudósként tevékenykedtek a XVIII. században. A Gyermek- és házi mesék (Kinder- und Hausmärchen) című kétkötetes mű saját elmondásuk szerint hűen tükrözi az eredeti népmeséket, melyeket az írók a közhiedeklemmel ellentétben nem a népnyelv alapján, hanem polgári családok szalonjaiban és diszkrét teázások alkalmával szedtek csokorba.

A Grimm testvérek sokat finomítottak a meséken, sokszor eltávolították a durva vagy véres részleteket. Később kifejezetten gyerekeknek szóló köteteket kezdtek kiadni, melyeknek már jóval nagyobb volt a népszerűsége, mint az első, nem kifejezetten az apró korosztály számára írott gyűjteménynek. A könyveik mindig igényes illustrációval kiegészítve jelentek meg, melyet Ludwig Emil Grimm, a meseírók fivére készített.


A meséiken kívül a testvérek nyelvtudósként is tevékenykedtek. Jakob nevéhez fűződik például a első német tudományos nyelvtan. Wilhelm a rúnaírást kutatta és erről szóló könyve nagy sikert aratott akkoriban. A grimmi hangtörvények képezik az alapját a nyelvcsaládelméletnek is.

A Grimm testvérek meséin rengeteg gyermek nevelkedett és sokaknak szolgáltak szépséggel, érdekességgel, nem ritkán ijedtséggel, de legfőképpen tanulsággal.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás