Hírek

A magyarok nem beszélik a digi-nyelvet

„Snapchaten átdobtam a pinterestes printscreent, amúgy megtaláltad a shazamon azt a tracket, amit egyszer a spotify dobott fel?” Valószínűleg fültanúja volt már ehhez hasonló beszélgetéseknek, és talán el is gondolkodott, van-e egyáltalán értelme. Egyre erősebbek a digitális kor veszélyeire reflektáló, aggodalmas hangok, de derűlátóbb álláspont is akad bőven. Tény, hogy szivárog az életünkbe a digitalizáció. Hogyan lehet ezzel okosan élni? Milyen területeken érdemes mindenképpen hasznos eszközként tekinteni a digitalizációra? A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő ebben a tanévben a pénzügyi ismeretek átadását a digitális kultúra előnyeivel is összekapcsolja programjában. 

Szakirodalom, véleménycikk, interjú és fórumhozzászólás busás mennyiségben fordul elő az interneten arról, mennyire le van maradva jelenlegi informatikai tudásunk attól a szinttől, amelynek birtokában adekvát módon tudnánk reagálni a kor kihívásaira. És nem is csak az Y vagy Z generáció szüleinek informatikai tudásáról van szó, hanem az említett korosztály tagjairól is. A digitális tudás minden korcsoport esetében hiányos, nem célirányos, ezért nem hasznosul jól – ez derült ki a 2012-es PISA-tesztből is, amelyet a tanulók tudásának felmérésére háromévente végeznek el az OECD indítványozására. A legújabb, 2015-ös eredmények decemberben várhatóak.

Egyértelmű tehát, hogy a digitális tudásunkat fejlesztenünk kell, ahogy az is, hogy ezt az iskolai tananyag – jelenlegi formájában - nem tartalmazza. Bár a digitális lehetőségek hasznos tudásra váltásának a net-bankolás és mobilbankolás csak egy szelete, a K&H Bank fontosnak tartotta, hogy az idei, már hetedik éve megrendezett K&H Vigyázz, Kész, Pénz! iskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedő középpontjába ezt a tematikást állítsa. Így azok a fiatalok, akik legalább egy fronton fejlesztik a virtuális/elektronikus ügyintézésben való jártasságukat, a többi területen is könnyebben átlátják majd a képernyőkön és szervereken zajló folyamatok logikáját.

„Régi tézis, hogy a pénzügyek áthatják az életünket. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ezen a téren lemaradásban vannak a fiataljaink is, akár csak az őket körülvevő felnőtt generációk. A pénzügyek ma már részben az ügyintézés gyorsaságával szemben támasztott követelmények, részben pedig a biztonsági kérdések miatt szervesen összefüggenek a digitális fejlettséggel. A verseny kiírójaként úgy gondoljuk, hogy az alap pénzügyi ismeretek átadásán túl ennek a tudásnak a digitális világban való alkalmazását is tanítanunk kell. Ezért a 2016/17 évi K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő tematikája is bővül ebbe az irányba” – fogalmazott Horváth Magyary Nóra a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőn, amelynek 2016/2017-es tanévre szóló nevezési időszaka már elindult, mind az alsó, mind a felső tagozatos iskolások olyan hasznos pénzügyi ismeretekre tehetnek szert, amelyek megkönnyítik a hétköznapi pénzügyekben való boldogulásukat. A felkészülés során elsajátított ismeretanyag viszont nem csak az ő pénzügyi jártasságukat fejleszti, hanem az őket felkészítő tanárok, és sok esetben a szüleik is intenzívebben, tudatosabban foglalkoznak ezzel a tematikával.  

Mivel ebben a tanévben a pénzügyekkel és a digitális ügyintézéssel kapcsolatos tudnivalók az eddigieknél hangsúlyosabbak lesznek a verseny 9 hónapja során, ne lepődjön meg, ha a környezetében lévő, résztvevő gyerekek tanácsokat osztogatnak majd netbankolás témakörben. A jelentkezési időszak október 3-a és január 27-e között tart. Erről, és a verseny első online fordulójáról bővebb információ a verseny honlapján érhető el: www.kh-vigyazzkeszpenz.hu.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás