Hírek

Kimutatták: calici vírus okozta a fertőzést a táborban

Calici vírus miatt történt a héten a balatonszárszói gyermektáborban tömeges gyomor-bélrendszeri megbetegedés - állapította meg a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

A balatonszárszói gyermektábor 107 lakója - 97 gyermek, 10 felnőtt - és a 4 dolgozó közül kedd délutántól 58 gyermeknél és 5 felnőttnél jelentkezett a hányással, néhány esetben lázzal és hasmenéssel járó megbetegedés. Kórházba 43 gyermek került kiszáradás veszélye miatt, többségük azóta meggyógyult, de még 15 gyereket ápolnak az intézményekben.

 

A betegektől vett székletmintából mutatta ki a calici vírust a laboratórium. A fertőzés feltételezhetően egy a betegség lappangási időszakában lévő, a táborba érkező gyerektől indulhatott ki. A calici vírus közvetlen érintkezés útján terjed.

Csütörtökön a gyógyult és egészséges táborozók, akik a tatabányai Bárdos László gimnázium diákjai és pedagógusai, már elhagyták az üdülőt és hazamentek. A helyszíni vizsgálat során a hatóság megtette a szükséges járványügyi intézkedéseket, az előírt fertőtlenítéseket elvégezték, újabb megbetegedések nem jelentkeztek.

A hatóság a vizsgálatai során nem tapasztalt hiányosságot az üdülő területén, így véleményük szerint nincs akadálya a további táboroztatásnak.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás