IskolaMás szemmel

Zseniális tanári húzás – Petőfiék a Facebookon!

Hogyan lehetne a mai kamaszokhoz közelebb hozni a magyar irodalom nagyjait? Persze, ott vannak verseik, prózáik és egyéb műveik, amelyekről lehet vitát indítani, ha van rá nyitottság és érdeklődés a diákokban. De ettől nem válnak élőbb alakokká, nem könnyíti meg az azonosulást.

Nos, egy budapesti tanárnőnek zseniális ötlete támadt: a Madách Imre Gimnázium 11. évfolyamos diákjainak azt a feladatot adta, hogy négy-öt fős csoportokban hozzanak létre Facebook profilokat a XIX. századi költőknek, és töltsék meg azokat úgy tartalommal, hogy hitelesnek is tűnjenek. És láss csodát, a projekt feltüzelte a tanulókat!

A tanárnő így írt a feladatról egy lényegre törő levelet a Tanárblog szerkesztőségének:

„Kedves Kollégák!

Vajda Éva vagyok, a budapesti Madách Imre Gimnáziumban tanítok irodalmat. Az emelt szintű csoportom projektjéről írnék néhány sort.

11. évfolyamon négy-öt fős csoportokban dolgoztunk, XIX. századi költők Facebook-profilját készítettük el. A csoportok a költők neveit kihúzták, és hat órában, egy hét alatt hozták létre a profilokat: Kölcseyt, Vörösmartyt, Petőfit, Aranyt. A feladat meghatározásában az szerepelt, hogy a profilok alkalmazkodjanak a költők személyiségéhez, és feltétlenül tartalmazzanak széleskörű irodalmi-közéleti i ismereteket. (Létrehoztak többek között Prielle Kornélia, Szendrey Júlia profilt is, hogy a kommenteket bővíthessék.)

A diákok bevallása szerint nagyon sokat tanultak az egy hét alatt, rengeteg szakirodalmat olvastak el, hogy hiteles legyen az adott profil.”

Nemcsak a száraz életrajzi adatokkal töltötték fel például Petőfi Sándor vagy Arany János profilját, de egész mélyen beleásták magukat a költők háttértörténetébe, magánéletébe, művészi érdeklődésébe. Az egyes posztok alatt pedig egymással társalognak a XIX. század irodalmi nagyságai, olyan közvetlenséggel, melyet a FB megkíván, de tökéletesen megtartva saját stílusukat, nyelvezetüket, gondolatiságukat.

Tökéletes az illúzió, Szendrei Júlia és Kölcsey Ferenc alakja is olyan kézzelfoghatóvá vált a diákok munkája által, hogy bárki felfrissítheti és továbbfejlesztheti saját tudását a profilok alapján. Azt hiszem, be is jelölöm őket!

A profilok itt találhatók:

Petőfi Sándor - azóta sajnos törölték a profilt 

Arany János

Kölcsey Ferenc - azóta sajnos törölték a profilt

Vörösmarty Mihály -  azóta sajnos törölték a profilt 

Szendrey Júlia

Prielle Kornélia

2013 november 14. Szilágyi Diána

 
Kölöknet hozzászólások  
(48 hozzászólás) 
2013 november 24.
Madáchos Tanuló
Kreativitásból sosem lehet elég :)
2013 november 22.
Bravo
fx ...de mégsem olyan gagyi, mint Te! Miért kell rosszindulatú semmitérő gyökérnek lenni? Nagyon kreatív ötlet volt a tanárnőtől, hogy így kötötte le diákokat és bírta tanulásra. Ha olvasgatod az üzenőfalaikat, láthatod, hogy még talán élvezik is. Én sajnálom, hogy amikor én tanultam nem volt hasonló módszer egyes tantárgyaknál. Lehet akkor nem csak én, de jobban érdekelt volna a tanulás és a leckeírás. Én személy szerint gratulálok az ötlet kitalálójának és a megalkotóknak is :)
2013 november 20.
fx
gagyi
Összes hozzászólás (48) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás