AjánlóProgram

Monostori erőd Komáromban

Közép-Európa talán legépebben fennmaradt újkori katonai építménye. A Duna felől is látható, monumentális épületegyüttes gyakran ad otthont színes kulturális rendezvényeknek.

A következő kép nem jeleníthető meg, mert hibákat tartalmaz: „http://www.koloknet.hu/files/170_monostori_2_kicsi1.jpg”.A Monostori erőd építészeti és katonai szempontból is remekmű – a komáromi erődrendszer legnagyobb létesítményeként a "Duna Gibraltárjának" is nevezték. Az erőd 1850-1871 közötti épült, osztrák hadmérnökök tervezték a kor legmodernebb építészeti és hadászati elvei alapján. Egyetlen összefüggő épületegyüttesében 14 épületrész különíthető el.

Leghatalmasabb épülete a Parancsnoki torony, amely a Duna felől látható, és döbbenetes hatást kelt 78 fenyegetően és üresen tátongó  ágyúlőrésével.

A Várak, erődök, katonák című állandó kiállítás mellett számos kulturális program várja a látogatókat; ezért érdemes honlapjukon rendszeresen tájékozódni.

Az erőd az 1-es autóútról gépkocsival és autóbusszal, a komáromi vasútállomásról pedig gyalogosan, a Duna parton Győr felé közelíthető meg.

 
Címkék: program

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó