Blog Két Egér-könyvlista blog Alapszínek, játék, biztonság

Alapszínek, játék, biztonság

Ha megkérdeznék, melyik könyvet olvastad el életedben legtöbbször, akkor, ha nem is jutna eszünkbe rögtön, de jobban belegondolva, nem kevesünkről az derülne ki, hogy a Pötty könyv az. Mert ez azok közé a könyvek közé tartozik, amelyeknek az olvasása hosszú hónapokra napi rutinná válhat. Hervé Tullet egész munkássága imponáló, de ebben a könyvben aztán különösen ráérzett valamire. Mi lehet a titka?

Hervé Tullet a nemzetközi gyerekkönyves világ egyik rocksztárja, akinek tényleg remek ötletei vannak, de emellett példás hatékonysággal menedzseli is a karrierjét. Azért is fontos szerző, mert bebizonyította, hogy nem szükséges a művészi értéket beáldozni a kereskedelmi szempontok kedvéért. Nem alkalmazkodott, megmaradt gyerekekre koncentráló vizuális művésznek, performernek, és megtanította a világnak, hogy értékelje ezt és meg is fizesse. A Tullet-jelenségről sokat elmondanak a workshopjairól készült videók (azért nem linkelek ide egyet, mert érdemes többe belenézni, úgy lesz teljes a kép). A Pötty könyv Tullet legfontosabb könyve. A magyar kiadás a franciával (Un livre) egy évben jelent meg 2010-ben, megelőzve pl. az amerikai kiadást (Press Here), ami csak 2011-ben jött ki… és ahogy a mondani szokták, „a többi már történelem”: mert négy éven keresztül folyamatosan szerepelt a New York Times sikerlistáján. Nem véletlen, hogy Tullet 2015-ben New Yorkba tette át a székhelyét.

A Pötty könyv olyan, amiről olykor elhangzik a megszokott „ilyet én is tudok csinálni” kijelentés (amit persze szeretnénk látni). A könyvnek kb. tízforintos méretű sárga, piros és kék pöttyök a szereplői. Ezekkel történik mindenféle attól függően, hogy az előző oldalpáron milyen utasítást hajtottunk végre. A feladatok kellőképpen változatosak, így végig fenntartják az érdeklődést. Nagyon egyszerű eszközökkel, pl. egy-egy sötét háttérrel éri el, hogy a vizualitást se érezzük egyhangúnak. A fináléban, amikor már tapsolunk (Tullet-től nem áll távol a színház, persze hogy elintézi, hogy megtapsoljuk a könyvét), és a tapsunk hatására nőni kezdenek a pöttyök, ahol fedik egymást, ott megjelennek a kiegészítő színek, amolyan végső ajándékként. És ezt a könyvet aztán nagyon sokszor fel kell olvasni, úgyhogy az ember már-már olyan biztonsággal mondja fejből a szöveget, mint az Anyám tyúkját. Szerencsére a nagyobbak már tudják maguknak olvasni… vagy egymásnak… vagy a kisebbeknek – itt kialakul sokféle leosztás, de mindenki élvezi. Annakidején nem volt ritkaság, hogy egy-egy gyerek óvoda vagy iskola után bekönyörögte magát vagy beugrott a Két Egérbe csak azért, hogy végigjátszhassa egyszer a Pötty könyvet.

Minden ezzel a sárga pöttyel kezdődik...

Miközben interaktív könyvnek tartjuk, valójában ez a könyv olyan, ahol a befogadónak bizonyos szempontból nem osztottak lapot. Pontos instrukciókat kap, amelyeknek következménye van. De ha nem engedelmeskedünk az instrukcióknak, akkor is ugyanaz történik – csak kevésbé élvezetesen. Jellemző történet, hogy járt egy fiú a Két Egérbe, aki régóta ismerte már a könyvet, mire egyszer csak közölte velünk a felfedezését, hogy a Pötty könyvben minden oldal tartalma ott van eleve, nem csak nyomogatásra, tapsolásra stb. jelenik meg, változik át. A felismerést követően változatlan lelkesedéssel játszotta végig a könyvet. Tulajdonképpen ezzel arra a nyugtalanító metafizikai kérdésre adott választ, hogy akkor is ott vannak-e a dolgok valahol, amikor éppen nem látjuk őket. Ha van titka a könyvnek, akkor éppen ez lehet az. Az általános tapasztalat, hogy a gyerekek mennyire szeretik az ismétlést, ami sokszor társul még azzal, hogy szigorúan ragaszkodnak egy-egy történet eredetileg megismert megfogalmazásához, nehezen tolerálják a szülői átfogalmazást, rövidítést. Mivel a Pötty könyv aktív részvételt kíván a befogadótól, az ismétlés örömét azzal fokozza, hogy minden a tetteink okozataként történik. Így a pontos ismétlődés igazi biztonságot ad, a kiszámítható világ biztonságát. Ezt a világot az is szívesen eljátssza, aki amúgy tisztában van azzal, hogy a könyv lapjainak tartalma jellemzően független a mi tetteinktől.

A Pötty könyv megjelenését hamarosan követte az interaktív könyvek divatja, bő két évig minden erről szólt, majd elmúlt ez is, ahogy a könyvpiaci divatokkal lenni szokott (egyáltalán emlékszik még rá valaki?), de a Pötty könyv maradt. Bebizonyosodott, hogy nem a trendnek köszönhetően emelkedett magasra, hanem saját erejéből. Hatalmas dolog, hogy nálunk ennyire hamar megjelent, ahogy az is, hogy mindmáig kapható (Tullet két további magyarul megjelent könyvével együtt). Mert a Pötty könyv szinte kötelező kelléke egy óvodás könyvespolcának.


Hervé Tullet: Pötty könyv. Magyar szöveg: Ágoston Alexandra. Vivandra Könyvek, 2010. 64 oldal, kemény borító.

Ez a könyv szerepel a Két Egér 100-as gyerekkönyvlistáján!

 

A bejegyzés megírásához használt könyvet a saját könyvespolcunkról vettük le.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó