Cikkek

Dolgozz a Ragacsgyárban!

Izgalmas kísérletek, keverés-kavarás, oldódás és kicsapódás, pipettával cseppentés, spatulával keverés – a Ragacsgyárban ez a játékos mindennapok része. Teszteltük a Trefl új játszódobozát, és nem csalódtunk! Egy egész délutánt töltöttünk kísérletezéssel, és bár a fiam még csak jövőre kezd kémiát tanulni, szerintem sikerült kedvet kapnia hozzá! Próbáljátok ki ti is!

Így készülnek a zselés kukacok: két folyadékot összeöntünk, az eredmény mégis szilárd, vagy legalábbis zselés anyag lesz. Kálcium-klorid oldat és nátrium-alginát oldat a titok, ezekből mi kukacot öntöttünk. Nézd, milyen egyszerű!

Ezekre lesz szükséged:

  • Védőfelszerelésként: gumikesztyű és szemüveg
  • Nátrium-alginát oldat
  • Kálcium-klorid oldat + pipetta
  • Ételfesték: piros és zöld + pipetta
  • kicsi mérőpoharak
  • fa pálcika a keveréshez
  • műanyag pálcika vagy kanál
 
Előkészítés 1:
Keverd be a nátrium-alginát oldatot: a kis doboz por felét engedd fel vízzel, majd a lezárt flakont rázd össze. 
  Előkészítés 2:
A kálcium-klorid oldatot is elkészítjük: 30 ml vizet öntünk a port tartalmazó flakonba, majd ezt is összerázzuk.
 
1. lépés
A nátrium-alginát oldatból öntsünk 15-15 ml-t a kis mérőpoharakba, majd adjuk hozzájuk az ételszínezéket a pipetta segítségével: az egyikhez pirosat, a másikhoz zöldet. 
  2. lépés:
Fa spatulával keverjük össze a poharakban az anyagokat!
 
3. lépés
A kálcium-klorid oldatot hígítsuk fel: a műanyag tárolóedénybe öntsünk  30 ml vizet, majd pipettával háromszor cseppentsünk bele 1-1 ml kálcium-kloridot.
  4. lépés
Egy másik, száraz pipettával szívjunk fel a színezett alginát oldatból, majd nyomjuk a tárolóban lévő vizes oldatba úgy, hogy közben kukacokat rajzolunk a pipettával.
 
5.    lépés
A kész „kukacokat” műanyagkanállal szedjük ki egy kémcsőbe, vagy műanyagedénybe, hogy közelebbről is megvizsgálhassuk az eredményt!

Magyarázat:

a kálcium-klorid kötődik az alginát mokelulákhoz, ezért a kukacok felszínén filmrétegetet képez, míg a belsejük zselatinszerű lesz. Lassanként a kálcium-klorid behatol a kukacok belsejébe, és megszilárdítja azokat.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt a Trefl, a kísérletezős játékok ötletgazdája, és a Science4You tudományos készletek gyártója.

Ha 12-13 éves, hatodikos vagy idősebb fiúnak keresünk szülinapi ajándékot, a Ragacsgyár biztos befutó. Persze csak akkor, ha érdeklődő, kíváncsi a gyerkőc, aki az összeszerelhető autókból már kinőtt, akinél a szivacspuska is lejárt lemez, és az örökzöld focilabdánál is izgalmasabb játékot keresel neki.

 

 
Címkék: cikkek

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó