CsaládÉletszakaszokóvodás

Vendég a háznál

Ovis lesz a gyerek!

Nagy változást jelent a család életében, amikor a gyerek ovis lesz. Főleg akkor, amikor az elsőszülött kerül ki az otthon védelméből, vagy amikor a legkisebb is oviba indul, az anya pedig újra dolgozni megy. Ilyenkor sokféle kérdés, sőt nem ritkán aggodalom is felvetődik...

Vendég a háznál

"Felvették-e bölcsődébe, óvodába? - Vannak-e kiskapuk, alternatív megoldások? - Hogyan változik a család élete, ha óvodás lesz a gyerek?" Szakértőnk, Horváth Magdolna a Vendég a háznál műsorában.

Milyen típusú oviba menjen, melyik óvó nénihez? Vajon mennyi idő alatt fogadja el a kicsi az új helyzetet, a csoporttársakat, a gondozókat? Megtalálja-e a helyét, tud-e alkalmazkodni másokhoz? Elfogadja-e az új szabályokat? Ki tudja-e várni aggodalom nélkül, amíg érte jönnek a szülei? Meg tudja-e védeni magát, ha szükséges? Képes-e arra, hogy megosztozzon a játékokon, finomságokon, szereteten?

Melyik oviba? Érdemes időben tájékozódni a felvetődő lehetőségeken belül. Már sokféle óvoda létezik, sokféle kínálattal, szemlélettel és elvárással. Az a szerencsés, ha az intézmény és a család értékrendje hasonló, és a gyermek személyiségéhez is jól illeszkedik, például az alternatív irányzatú óvodák esetén.

Fontos alkalmat teremteni az óvónővel való kölcsönös ismerkedésre, ahol a szülők is információt tudnak adni gyermekük szokásairól, természetéről, hogy minél személyesebb kapcsolatot tudjon vele kialakítani a pedagógus.

Hároméves korig a gyermek személyiségfejlődése eljut odáig, hogy igényli a kortársakat, és biztonságban tudja érezni magát akkor is, ha édesanyja távol van pár órára. Ebben az időszakban már szobatiszta, és elég önálló és magabiztos lehet ahhoz, hogy megtalálja a helyét egy új közösségben. Gyermekünk felkészítése azonban az első közösségi élményre már sokkal korábban elkezdődik.

A családban, pici kortól kezdve kialakulnak a szoros, bensőséges kapcsolatok, amelyek alakítják a gyerek személyiségét. Meghatározó ez az időszak abban, hogyan látja a világot, és hogyan érzi benne magát a kicsi. Mennyire bízik a környezetében és saját magában, elfogadja-e a legfontosabb szabályokat, kialakultak-e azok a szokások, amelyek szükségesek az önállóbb működéshez.

Élet a közösségben

Ha otthon megfelelően támogatták a szülők gyermekük kezdeményezéseit, akkor megfelelő önbizalommal és készségekkel rendelkezik ahhoz, hogy jól érezhesse magát a családon kívül is hosszabb-rövidebb ideig. A gyermek ilyenkor már képes önálló cselekvések kezdeményezésére, végrehajtására. Távolból szereti az anyját, és bízik benne a kisgyermek. A közösségbe való kerülés nagy hatással van a fejlődésére. Megtanul alkalmazkodni különböző helyzetekhez, új szabályokhoz , kialakul benne a közösségi tudat. Képes mások felé fordulni, rövidebb ideig figyelni egy-egy tevékenységre, együttműködni másokkal.

Ebben az időszakban jelenik meg a szerepjáték, amely által a gyerek megérti, feldolgozza és gyakorolja a körülötte levő világ történéseit, eseményeit. Ezzel gyakran tükröt tart szüleinek: hogyan látja környezetét, a körülötte élő emberek kapcsolatát, megnyilvánulásait, és hogyan érzi magát benne.

Minél inkább közelítenek a család elvárásai az óvoda elvárásaihoz, annál könnyebb dolga lesz a gyereknek. Azok, akik megszokták, hogy gyakran járnak ismerősök, rokonok közé, és alkalmuk volt más gyerekekkel ismerkedni, játszani, vagy időnként másokra voltak bízva, könnyebben tudnak alkalmazkodni, és nem esnek kétségbe, ha szüleik nincsenek állandóan a közelükben.

Nehéz helyzetbe kerülhet az a gyerek, aki olyan családból kerül oviba, ahol zárkózott életet élnek. A szülők nem barátkoznak, és így a gyereknek sem volt alkalma másokat megismerni. Ebben a helyzetben csak a családon belül érzi magát biztonságban, a külvilágot veszélyesnek tartja. Az egyéni kezdeményezés, a képességek próbálgatása, az önállósodás akadályozva van. Ezekben a zárt családokban gyakrabban találunk túlzottan aggódó anyukát, aminek következtében a gyerek is félénk, gátlásos lesz.

Változik a család!

A gyermek óvodába kerülésével az anya, és vele együtt az egész család élete megváltozik, ami átmeneti nehézségekkel járhat együtt. A családi struktúrát is át kell alakítani. Újra kell osztani a családi feladatokat és szerepeket. Az apa kivételezett, felelősségteljes helyzete megszűnik. Már nem csak ő tartja el a családot, és ez járhat némi presztizsveszteséggel. Az anyában, munkába állásával, kettős érzés jelenhet meg. Egyrészt változatosabbá válhatnak a mindennapjai, ugyanakkor szoronghat attól, képes lesz-e megfelelni a munkahelyén és anyaként is egyszerre.

A megváltozott helyzetben a párkapcsolatra is kevesebb idő jut, ami szintén okozhat konfliktust. Ezekre a nehézségekre azonban előre lehet számítani, így lehetőség van arra, hogy a családok közös beszélgetésekkel, egymás támogatásával, az erőforrások tudatos aktivizálásával felkészüljenek a változásokra.

 
Kölöknet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 
2009 június 11.
 
@4.: Szerintem először is kérdezd meg a gyereket, hogy miért sír. Nem biztos, hogy pontosan meg tudja fogalmazni, de azért érdemes. Nem bántja-e valaki a társak közül, nem volt-e az óvónéninek vagy a dadusnak valami olyan mondata, mozdulata, ami számára rémisztő, félelmetes. Gondolkozz el azon is, hogy te mennyire bízol az oviban, a pedagógusokban. Ha nem igazán, azt a gyerek megérzi, de mivel csak annyit ért belőle, hogy te bizonytalan vagy, ő is csak bizonytalan lesz, ez is okozhat sírást. Nem tudom, hogy búcsúztok el, de ne legyen határozatlan, elhúzódó. Két puszi, legyen szép napod, kincsem, érezd jól magad, jövök érted ebéd után, uzsonna után, alvás után. Mindig cselekvéshez kötve mondd meg neki, mikorra érsz vissza hozzá, mert az időt, mint fogalmat, ő még nem tudja kezelni. Érdemes lenne leülni az óvónénikkel is, megkérdezni, az ő véleményüket is. Mostanra elég jól ismerhetik a lányodat, lehet, hogy sejtik az okokat, és abban is biztos lehetsz, hogy segíteni fognak megoldást találni. És még egy fontos dolog: a gyerekek pontosan tudják, kinek kell csinálni a fesztivált. Nagyon gyakori, hogy amíg a szülő ott van, visít szegény gyerek, mint a fába szorult féreg, és ahogy eltűnsz az utcasarkon, már vigyorogva építi a tornyot Petikével. Ezt velem is megcsinálta a lányom, még a bölcsiben. Amíg látta, hogy ott vagyok, üvöltött, ahogy a torkán kifért, két perccel azután, hogy becsuktam az ajtót és nem látott (pedig még ott álltam), már hangosan nevetett és énekelt. Én akkor nyugodtam meg, és akkor döbbentem rá, hogy a műsor csak nekem szól. Hirtelen ezek jutottak eszembe. Kitartás!
2009 június 10.
 
Kisebbik gyermekemet most akarom bölcsödébe iratni és a bölcsis néni felhívta a figyelmünket, hogy ne örüljünk, ha gyermekünk boldogan induleleinte a bölcsibe, mert tetszik neki az új hely, játékok, mert előfordulhat, hogy 2 hét múlva rádöbben, hogy ez a helyzet már végleges és akkor kezd majd el sírni és ellenkezni és így sokkal nehezebb és hosszadalmasabb lesz a beszoktatás akár hónapokba is telhet. Kedves 4. hozzászóló nem akarom elkeseríteni de kitartás.
2009 június 04.
 
Sziasztok nálunk is ez volt de szép lassan elmaradt a sírás. Most már szépen integet megkérdezi mikor jövök soha (nem csapom be)puszit küld és elköszön. Nagyon rossz volt nekem is az hittem a szívem megszakad egy anyuka mindig utánam érkezet mindig mondta hogy ki sem érek a kapun már el is hallgat. Mindig mondtam hogy menni kell dolgozni hogy megtudjam neki venni amit szeretne. Most már semmi baj nincs ,szereti az óvó néniket a gyerekeket és már barátja is van Rikárdó az mondja hogy párja van. Az az igazság én is nyugodtabban hagyom ott nem féltem és Ő érzi ezt.,megkel tanulni elválni tőle és nem lesz baj. Istenem menyit sírtam még a héven is vissza akartam menni m az oviba érte. De most már mind ketten nyugisak vagyunk.
2009 június 03.
 
Én inkább a baciktól félek, nem a beszoktatástól, amiket az első évben összeszed és hoz haza a huginak is. Nem baj, edződni fogunk legalább, Esztinek már könnyebb lesz...
2009 június 03.
 
Peti szeptemberben kezdi az ovit itt Zuglóban, a 2. ház tőlünk, közel van az ovi. Nagyon szimpatikusnak találja, szeret belógni a kertbe játszani, látom a szemén a vágyódást, hogy szívesen menne már! Szerencsés helyzetben van, mert a hugival még itthon vagyok egy évet, így neki az első évet venni nem lesz olyan borzasztó, ebéd után jöhet haza. Ha akar. Remélem idővel majd benn szeretne maradni aludni is... Hugival lesz majd kemény a helyzet - mert akkor vissza kell mennem dolgozni!
2009 június 03.
 
Nekünk a bölcsi volt ilyen nehéz. Első 2 hét öröm, majd 2 hét sírás. Pár percig tipródtam az ajtó előtt, majd hallottam, hogy rövid időn belül abbahagyja. Ez múlik a gondozókon is, mennyire terelik el a figyemét, stb.
2009 június 03.
 
MI márciusba kezdtük az ovit, 2 hétig semmmi baj nem volt, de azóta minden reggel sírva megy be! nagyon szar érzés! tud valaki segíteni it kéne csinálnom hogy ne sírjon?
2009 június 03.
 
Ha van egyáltalán hova visszamenni! Sajnos nekünk úgy tűnik nem lesz! :-(
2009 június 03.
 
Bizony eleg nehez a ha mar az ember vissza megy munkaba mi sokat sirtunk
Összes hozzászólás (9) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó