CsaládHasznos tudnivalókCsaládtámogatás

Változások szeptember 1-től

Adózik-e a családi pótlék?

A családtámogatást érintő megszorítások vissza-visszatérő eleme a családi pótlék megadóztatására vonatkozó törekvés. Most, szeptember 1-től félig-meddig adóköteles lett a családi pótlék. Az új szabályozás szerint a családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Mit is jelent ez?

Ez azt jelenti, hogy a családi pótlék beleszámít a jövedelembe az éves adóbevallásban, de a rá eső adót az összjövedelemre kiszámított adóból le lehet vonni. Így maga a családi pótlék nem adózik, ám könnyen lehet, hogy az összjövedelmet "feltolja" a 36%-os adósávba. Mivel pedig a rá eső, levonható adó 18%, végeredményben, magasabb jövedelműeknél, a családi pótlékot is 18% elvonás sújtja.

További változás, hogy mostantól a gyermeket közösen nevelő házastársak vagy élettársak kötelezően osztoznak a családi pótlék adóterhein. Ez úgy zajlik, hogy a házastárs által megkapott családi pótlékról nyilatkozni kell a munkahely felé, így a bérből történő szja-levonásnál figyelembe veszik a szülőtárs által felvett családi pótlékot. Mindkét szülő adóalapjába a családi pótlék 50-50%-át számítják be ily módon (és később az adóbevallásnál is 50-50%-ot kell bevallani majd). Az egyedülálló szülő csak a családi pótlék felét köteles bevallani.

Bizonyos esetekben a családi pótlék továbbra sem minősül adóterhet nem viselő járandóságnak, vagyis egyáltalán nem adózik, ha tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegű családi pótlékról van szó, ha nem szülőként, hanem saját jogon kapja a fiatal a családi pótlékot, illetve ha nevelőszülő részesül a juttatásban.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó