CsaládTabuErőszak

Másképp emlékeznek a tanárok, mint a diákok

Agresszió az iskolában

Az oktatási ombudsman, országos kutatás adatait ismertetve, elmondta: minden tizedik diák vett már részt iskolai verekedésben. A tanárok közel két százaléka állította, hogy egy diák fizikai erőszakot követett el ellene, míg a diákok kevesebb, mint 4 százaléka említette ugyanezt.

:

A gimnáziumokban a legkevesebb, míg a szakiskolákban a legtöbb az agresszió - állapította meg az oktatási jogok biztosa az iskolai erőszakról készített országos felmérés alapján. Aáry-Tamás Lajos a kutatás adatait ismertetve elmondta: iskolai verekedésben minden tizedik diák részt vett. A tanárok közel két százaléka állította, hogy valamelyik diák fizikai erőszakot követett el ellene, ugyanerről a diákok kevesebb, mint 4 százaléka tett említést. (Az ombudsmani hivatal, vizsgálatában, 9000 tizedikes és tizenegyedikes diákot, és ezer tanárt kérdezett meg.)

Ez az ellentmondás végigkísérte a kutatást, az erőszakra, illetve annak gyakoriságára általában másképp emlékeztek a megkérdezett pedagógusok és tanulók.

Így például a diákok 10 százaléka állította, hogy tanára bántalmazta, ugyanerre azonban a tanárok mindössze 2,6 százaléka emlékezett. Minden kétszázadik pedagógus számolt be arról, hogy szülőtől, vagy más hozzátartozótól valamilyen szintű fizikai erőszakot, "rángatást vagy lökdösést" kapott.

Az ombudsman azt hangoztatta: az agresszió nem csak pedagógiai probléma, mert a jelenség túlmutat az iskolán, ugyanúgy, ahogy például a gyermekszegénység.

Aáry-Tamás Lajos arra tett javaslatot, készüljön nemzeti stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására, továbbá azt is kérte: az egyes iskolák készítsenek felméréseket, és kérjenek javaslatokat a diákoktól, pedagógusoktól, szülőktől a helyi ügyek megoldására.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter közölte, az említett stratégia elkészítését a tárca is szükségesnek tartja; a dokumentum várhatóan 2010 végére, 2011 elejére készülhet el.

(Az MTI közlése alapján)

 
Kölöknet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 
2010 október 01.
1 rémült szülő
Remélem, hogy nem lesz folytatás. Nagyjából kinyomozódott, hogy mi is történt.Valóban volt valami elsős piszkálás is a negyedikesek által, de az nem volt komoly, a véletlenül foci közben leesett cipőjével fociztak egy kicsit, de az én fiam nem volt ebben benne,csak rosszkor volt rossz helyen. A nagyok állítólag ezért jöttek rendet tenni, azóta elbeszélgettek velük és remélhetőleg elgondolkoztak. Remélem is, mert nem az ő dolguk, főleg nem ilyen módon.
2010 szeptember 30.
oma
Akkor még jó esély van arra, hogy megállítsák a folyamatot, de nem szabadna késlekedni vele.
2010 szeptember 30.
1 rémült szülő
Eddig nem volt jellemző, legalábbis nem tudok róla.
2010 szeptember 30.
oma
Tökéletesen igaza van, az iskolának össze kellene kapni magát ilyen esetben, mert azután majd csodálkoznak, hogy a fejükre nőnek a dolgok. Az ilyesmit csírájában kell elfojtani. Nem is értem, hogy miért nem ugranak rá azonnal egy ilyen ügyre. Minél tovább várnak, annál kevésbé lehet orvosolni, illetve megelőzni a hasonló brutalitásokat. Ez nem diákcsíny, hanem kis híján bűnügy, legalábbis azzá válhat, ha a tettesek nem ébrednek rá időben, hogy alig idősebbként akár büntetőjogi felelősséggel is tartozhatnak ilyen tettekért.Most talán még nevelhetők (lennének). Általános vagy egyedi eset az ilyesmi abban az iskolában?
2010 szeptember 30.
1 rémült szülő
Kedves "oma"!Én is így gondolom, hogy ez kemény fegyelmi ügy és nem lehetne elmenni mellette. De nem teljesen bízom benne, hogy az iskola a helyzet magaslatán van. Már tegnep, mikor a gyerek szólt szerintem rögtön intézkedni kellett volna, de az osztályfőnök arra hivatkozott, hogy egyéb teendői voltak...Nem hiszem, hogy ilyen esetben a könyvtár nyitvatartása fontosabb volt. Ma reggel próbálta elkapkodni az udvaron az érintetteket, de persze már ment a ködösítés, hogy csak hárman voltak a nagyok, és hogy a negyedikesek elvették egy elsős cipőjét és csak őt akarták megvédeni. Még ha ez igaz is lenne, akkor sem elfogadható a megoldásuk. Mindenesetre az elsős lányom és barátnője is szemtanú volt és ők is azt mondták, hogy a fiam és az osztálytársai békésen játszottak, mikor jöttek a nagyok. Azt elhatároztam, hogy nem fogom annyiban hagyni, amíg ki nem derül az igazság és a megfelelő szankciók meg nem történnek.Ha az enyém is vétett valamit akkor majd elbeszélgetek a fejével és kapja meg ő is ami jár, de azt sem fogom hagyni, hogy a nagyok tettét annyiban hagyják, mert ha most erre csak legyintenek nem lesz megállás.
2010 szeptember 29.
oma
Kedves "rémült szülő"! Teljesen megértem az ijedtségét. Hasonló korú volt a fiam, amikor egy nálánál jóval termetesebb osztálytársa úgy a falhoz kente, hogy lehámozott orral jött haza. Rögtön rohantam az iskolába, ahol a tanítónő azonnal összehozott a verekedő szülő mamájával, és közösen megoldottuk a problémát, persze a pedagógus is nagyon jól kezelte az ügyet, sikerült leszerelnie az agresszív kisfiút, aki korábban hosszú időn keresztül terrorizálta kisebb és gyengébb osztálytársait.
Önöknél azonban a probléma lényegesen bonyolultabb, hiszen sokkal idősebb gyerekek bántják a kisebbeket, és ez valóban felháborító, semmivel sem menthető. Úgy gondolom, hogy iskolai szinten kellene intézkedni, igazgató, osztályfőnökök bevonásával. Ez súlyos fegyelmi ügy, hiszen a gyengébb bántalmazása minden erkölcsi érzéket erősen sért. A kicsiket megnyugtatni, az agresszorokat szankcionálni, igazságot tenni, ez lenne most az iskola, a tanárok feladata. De vajon megteszik-e? Egy normálisan működő intézményben egy ilyen helyzettel kell tudni boldogulni, és megnyugtatóan rendezni. Persze én is tudom, hogy ezt könnyű kívülről mondani, de bízom abban, hogy meg is valósítható. Hiszen szörnyű, ha egy gyereknek rettegnie kell!
2010 szeptember 29.
1 rémült szülő
Teljesen fel vagyok háborodva. Ma az én fiamat is utolérte az iskolai agresszió. Ő negyedikes, az udvari szünetben békésen játszottak az osztálytársakkal, ott volt az elsős huga és az ő osztálytársa is. Ekkor hetedikesek vették körül őket, főként a fiam volt a célpont, őt lökdösték, a nyakát szorongatták és nyomdafestéket nem tűrő beszólások hangzottak el. Semmi előzménye nem volt a dolognak, hacsak nem az, hogy az egyik agresszorral ismerik egymást sport révén is, korábban ott is előfordult már konfliktus, de az mindig csak egy az egyben és a fiam kitért előle. Most viszont nem tudott elfutni sem, az osztálytársai közül is csak egy mert szembeszállni a nagyobbakkal. A kicsi elmondása szerint meg csak ott állt remegő lábbal és magában könyörgött, hogy megszólaljon a csengő. Pedig a gyerekem nem éppen az áldozat típus, sőt inkább a vagány kategóriába tartozik. Még képes pimaszkodni is a nagyobbakkal, de most semmi ilyen nem történt. Szerencsére volt annyi esze, hogy az eset után rögtön szólt az osztályfőnökének és este én is felhívtam. Remélhetőleg elejét veszik a további ilyen eseteknek. De az biztos, hogy nem múlik el nyom nélkül a dolog, mert már most mondta, hogy nem mert bemenni a WC-be mert ott voltak a közelben azok a bizonyos fiúk..A kicsi meg elsírta magát még este is, mikor beszéltünk a dologról, pedig ő "csak" tanúja volt a bátyja bántalmazásának.
2010 március 16.
anya
Szerintem a baj az, hogy a gyerekek többsége otthonról hozza az agressziót. Sajnos azzal a gyerekkel aki agresszív általában nem lehet mit kezdeni, mert a szülője sem partner a problémák megoldásában.Ez a probléma túlmutat az iskolán. Igaz, hogy a tanár feladata a nevelés is, de ez elsősorban a szülő feladata lenne.
2010 január 02.
julia
Azt hiszem sok estben a pedagógus a felelős, azért mert a gyermek ha jól nevelt is teljesen kikészül az iskolában elszenvedett bántalmazásokért. Tudomásom van több ilyen dologról, és amit tehetek az hogy nem tehetek szinte semmit. A gyerekek bántják egymást és ez tény, de a tanárok sokszor elnézik ezt mert az ő dolga a gyereket oktatni, de szerinte nevelni nem. A verekedéseket, pedig nem veszik tudomásul, nem szólnak a kezdeményezőre. Nem azt büntetik aki kezdi, hanem akit akarnak.Nagyon sok esetben lehülyézik a gyereket, és nem engedik ki a wc-re. Egy felnőtt sem mindég bírja ki két három órán keresztül. Ugyan is a szünet felét elveszik óra elötti munkára. Köszönöm
Összes hozzászólás (9) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XA szív vége - Teakiadó