CsaládTabuErőszak

Másképp emlékeznek a tanárok, mint a diákok

Agresszió az iskolában

Az oktatási ombudsman, országos kutatás adatait ismertetve, elmondta: minden tizedik diák vett már részt iskolai verekedésben. A tanárok közel két százaléka állította, hogy egy diák fizikai erőszakot követett el ellene, míg a diákok kevesebb, mint 4 százaléka említette ugyanezt.

:

A gimnáziumokban a legkevesebb, míg a szakiskolákban a legtöbb az agresszió - állapította meg az oktatási jogok biztosa az iskolai erőszakról készített országos felmérés alapján. Aáry-Tamás Lajos a kutatás adatait ismertetve elmondta: iskolai verekedésben minden tizedik diák részt vett. A tanárok közel két százaléka állította, hogy valamelyik diák fizikai erőszakot követett el ellene, ugyanerről a diákok kevesebb, mint 4 százaléka tett említést. (Az ombudsmani hivatal, vizsgálatában, 9000 tizedikes és tizenegyedikes diákot, és ezer tanárt kérdezett meg.)

Ez az ellentmondás végigkísérte a kutatást, az erőszakra, illetve annak gyakoriságára általában másképp emlékeztek a megkérdezett pedagógusok és tanulók.

Így például a diákok 10 százaléka állította, hogy tanára bántalmazta, ugyanerre azonban a tanárok mindössze 2,6 százaléka emlékezett. Minden kétszázadik pedagógus számolt be arról, hogy szülőtől, vagy más hozzátartozótól valamilyen szintű fizikai erőszakot, "rángatást vagy lökdösést" kapott.

Az ombudsman azt hangoztatta: az agresszió nem csak pedagógiai probléma, mert a jelenség túlmutat az iskolán, ugyanúgy, ahogy például a gyermekszegénység.

Aáry-Tamás Lajos arra tett javaslatot, készüljön nemzeti stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására, továbbá azt is kérte: az egyes iskolák készítsenek felméréseket, és kérjenek javaslatokat a diákoktól, pedagógusoktól, szülőktől a helyi ügyek megoldására.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter közölte, az említett stratégia elkészítését a tárca is szükségesnek tartja; a dokumentum várhatóan 2010 végére, 2011 elejére készülhet el.

(Az MTI közlése alapján)

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó