ÉletmódEgészség

Egészségére válik!

Minőségi magyar tejtermékek

„A tej élet, erő, egészség” – hirdeti az első híres magyar tejplakát szlogenje 1928-ban. Valóban, még felsorolni sem egyszerű, olyan sok mindennel járul hozzá a tej az egészségünk megőrzéséhez.

Minden összetevője védi egészségét

A tej ásványi anyagokban gazdag: kiemelkedően sok kalciumot tartalmaz, amely létfontosságú a csontképzéshez és a csontritkulás megelőzéséhez. A benne lévő kálium elismerten vérnyomáscsökkentő hatású. Ezen kívül találhatunk benne magnéziumot, amely szívizom-erősítő és nélkülözhetetlen az egészséges magzati fejlődéshez, továbbá szelént, amely csökkenti az érelmeszesedést és a rákképződés veszélyét.

A tej alkotórészei bioaktív (egészségvédő) anyagok, melyek védik az emberi szervezetet, hozzájárulnak a harmonikus életműködéshez, vagyis a jó életminőséghez. A benne lévő fehérje (kazein és savófehérje) immunerősítő hatású, gátolja az érelmeszesedést és a vérrögképződést. A tejcukor a tejsavbaktériumok kizárólagos tápláléka, amelyek hozzájárulnak az emésztőrendszerünk egészségéhez: a vastagbélben gátolják a mérgező, rákkeltő anyagok működését, szaporodását. A tejzsírok ideális arányban tartalmaznak omega-6 és omega-3 zsírsavakat, és jelentős mennyiségű növekedést serkentő, bőrregeneráló, a vérszegénység ellen ható, antioxidáns hatású A-, E-, és többfajta B-vitamin lelhető fel bennük.

Egy életen át szükség van rá 

A tejtermékek az emberek minden életszakaszában egészséges, tápanyagban gazdag táplálékot biztosítanak. Szinte közhelyszámba megy az a tény, hogy a terhes nők és a szoptató anyák csak tejfogyasztással védhetik meg maguk és magzatuk egészségét. A várandós anya kalciumszükséglete a terhesség harmadik harmadában mintegy húsz százalékkal megnő a magzat kalciumigénye miatt.

A csecsemők ideális tápláléka az életük első hat hónapjában az anyatej, amellyel mindent megkapnak, amire a harmonikus fejlődésükhöz és az egészségük fenntartásához szükségük van. A gyermekek és a fiatalok csont- és izomfejlődése sem biztosított tej és tejtermékek nélkül. A sportolók és a testépítők tejalkotórész- (tejfehérje, ásványi anyagok) koncentrátumokat használnak izmaik erősítéséhez, sőt, a fogyókúra is csak bizonyos tejtermékek fogyasztása mellett végezhető veszélytelenül.

Az idősek táplálkozásában a tej és a tejtermékek jelentőségét összetételük és a könnyű emészthetőségük adja meg. A kalciumbevitel növelésével akár negyedével, felével is csökkenthető az időskori csonttörés veszélye.

Egy pohár tej: tiszta fej!

Ez nemcsak egy jól hangzó szlogen, hanem tény: a tejtermékek rendszeres fogyasztása fokozza a szellemi frissességet és teljesítőképességet. Az iskolás gyermekek napi étrendjének összeállításakor gondolni kell azokra az alapvető vitaminokra és ásványi anyagokra, amelyek a gyerek fejlődéséhez, az órai koncentrációhoz szükségesek. A gyermekeknek átlagosan naponta 5 dl tej vagy annak megfelelő tejtermék elfogyasztása elengedhetetlen. Éppen ezért a már évtizedekkel ezelőtt megjelent iskolatejet és iskolakakaót sem véletlenül vezették be: ez a pohárnyi mennyiség ugyanis naponta biztosította a szükséges tápanyagok legalább egy részét. A tej és kakaó mellett persze sok más tejtermék közül is választhatunk egészségeset. A ma már szinte mindenütt kapható zsírszegény túró például rengeteg lehetőséget rejt: készülhet belőle körözött, snidlinges krém. Jók lehetnek az alacsony zsírtartalmú vajkrémek és a vaj is, mely nemcsak vitaminokban, hanem egészséges, telítetlen zsírsavakban is gazdag. Emellett egy-egy szelet sajttal készített szendvics is szerepelhet a gyerek napi menüjében, ha a változatosságra törekszünk. Ha pedig szeretnénk úgy igazán a gyerekek kedvében járni, tartsunk otthon a hűtőben valami tejes finomságot: gyümölcsjoghurtot, túró rudit, tejberizst vagy pudingot, amely egy iskolában töltött nehéz nap egészséges lezárása lehet.

A diéta része is lehet

A korszerű, wellness táplálkozás, a különféle diéták és fogyókúrák mindegyike a zsírszegény táplálkozásra sarkall. Ennek jelentősége abban áll, hogy nemcsak felesleges kilóinktól szabadulhatunk meg a mértékletesebb zsírfogyasztással, de a szív- és érrendszeri megbetegedések esélye is csökkenthető. A zsírszegény tej és tejtermékek kiváló kiegészítői lehetnek a legszigorúbb diétának is. Sőt, fogyasztásuk különösen ajánlott ebben, a szervezet számára igen megterhelő időszakban, hiszen segítségükkel vitamin- és ásványi anyag készletünket egészséges, kímélő ételekkel tölthetjük fel. Ne feledjük, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás, melynek folytatásához szintén energiára és nélkülözhetetlen tápanyagokra van szükségünk. Kihagyhatatlan például a kalcium folyamatos pótlása, hiszen a testedzés a csontokra nézve is megterhelő tevékenység, így azok erősítése különösen fontos. Egy pohár ízletes tejből készült gyümölcsturmix pedig minden egyes edzés megkoronázása lehet.

Lépjen be a tejbárba!

Az óriási kínálatban valóban nehéz a jó döntés. A tej és tejtermékek csomagolásán lévő, úgynevezett oválkód segíthet. Az oválkódon látható jelölés szabályai szerint az ovális bélyegző felső harmadában az ország kétbetűs kódja (HU), majd az üzem száma, végül az európai unió betűjele (EK vagy EC, stb.) jelenik meg. A friss, magyar tejtermékeket azonosító oválkódon kívül számos kötelezően előírt tájékoztató szerepel a csomagolásokon. Ezek mind a termékek biztonságos eredetét, minőségi összetételét hivatottak bizonyítani.

Sajnos, a fogyasztók nagy része csak az árak alapján hoz döntést, pedig ebben az esetben egyáltalán nem biztos, hogy a legokosabb dolog a legolcsóbbat választani.

Ha szeretne többet megtudni az igazi, minőségi magyar tejtermékekről, előállításukról, ha szívesen olvasna érdekességeket ebben a témában, vagy kipróbálna néhány jó receptet, esetleg játszana értékes nyereményekért, akkor nézzen be a www.tejbar.hu oldalra!

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó