ÉletmódEgészség

Nem kötelező a védőnő

Sokaknak nagy segítség a védőnő támogatása, akár a várandósság, akár a kicsi világra jötte utáni időszakban. Ám olyanok is akadnak, akik nem igénylik a védőnői látogatásokat. Vajon kötelezi-e a családokat bármilyen jogszabály a védőnői szolgáltatások igénybevételére? 

Több mint százéves múltra tekint vissza a védőnői szolgálat Magyarországon. Bizonyára kevesen tudják, hogy Európában hazánk az egyetlen ország, ahol védőnői hálózat működik, de világszerte is egyedülálló ez a minden kisgyermekes családra kiterjedő gondozói tevékenység, amely nálunk természetesnek tekintett ingyenes szolgáltatás.A területi védőnő a jogszabályok és a szakma szabályai alapján komplex újszülött és gyermekágyas gondozást végez. A védőnői látogatásokat rendelet szabályozza, aminek a védőnők megpróbálnak eleget tenni. Mégis vannak szülők, akik elégedetlenek a védőnői segítségnyújtással, mások pedig nem is igényelnék azt, még akkor sem, ha különben elégedettek. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, vajon kötelező-e igénybe venniük ezt a szolgáltatást.ó

A védőnői munkát szabályozó rendelet szerint a védőnő a várandós anyával a várandósság ideje alatt legalább 5 alkalommal találkozik. Agyermekágyas anyát és az újszülöttet a kórházból való hazajövetelt (illetve az erről kapott jelzést) követően 48 órán belül, majd az első 6 hétben legalább hetente látogatja. A gyermek növekedésével ezek a látogatások ritkulnak. Elvileg a gyermeket egyéves koráig havonta, majd ezután 3 éves korig kéthavonta, 3-6 éves kor között évente 4 alkalommal, illetve ha a gyermek közösségbe jár, évente legalább két alkalommal látja a védőnő. (49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról)

Bár a jogszabályok nem kötelezik a családokat a védőnői ellátás elfogadására, ha valaki mégsem szeretne élni ezzel e lehetőséggel, és a védőnővel nem tudja egyeztetni az elképzeléseit, hivatalosan csak bizonyos keretek között mondhat le erről az alapszolgáltatásról. A védőnői gondozás akkor kezdődik, amikor a várandós kismamát a nőgyógyász szakorvos a védőnőhöz utalja, vagy ha az anya, bár nem rendelkezik a várandósságot igazoló szakorvosi dokumentummal,de igénylia gondozásba vételt. A védőnő kiállítja a gondozási könyvet, és tájékoztatást nyújt a szűrések rendjéről. 

A várandós anya már ekkor megbeszélheti a védőnővel, ha nem igényli a szolgáltatást. Ezt írásba foglalják, a védőnő pedig a Gyermekjóléti Szolgálatnak jelzi az anya döntését, ahol tudomásul veszik azt. (A védőnőnek jelzési kötelezettsége van a kezelőorvos, a háziorvos illetve a házi gyermekorvos felé, és ugyanígy a gyermekvédelem felé is, amit ilyen esetekben értesítenie kell.)

Ugyanez az eljárás abban az esetben is, ha már megszületett a kisbaba, és az anya úgy gondolja, hogy nem szeretné, ha a védőnő látogatná. Aláír egy nyilatkozatot arról, hogy nem kéri a gyermek gondozását. A védőnő mindenesetre tájékoztatja az általa nyújtható, nyújtandó szolgáltatásokról, a szűrések, vizsgálatok rendjéről, s hogy mely életkorokban, milyen célból lenne érdemes ezeket elvégezni, stb. Ha az anya nem igényli a szolgáltatást, ezt a döntést a védőnő jelenti a Gyermekjóléti Szolgálat felé. A Gyermekjóléti Szolgálattól egy szociális munkás felveszi a szülőkkel a kapcsolatot, s amennyiben azt tapasztalja, hogy a szülők megfelelően gondozzák a gyermeküket, és a kötelező védőoltásokat a gyermek megkapja, a szülői választásnak semmilyen következménye nincs.

Ami rugalmasan alakítható

A várandósság elején és a baba születésekor a védőnő gondozási tervet készít. Ez tartalmazza a látogatások számát, a különböző beavatkozások, szűrések, vizsgálatok elvégzésének indítékait és időpontját, stb. A gondozási tervet a védőnő egyezteti a családdal, rugalmasan alkalmazkodva a család igényeihez. Figyelembe veszi, ha a család ritkább látogatást igényel, de azt is, ha szeretnék sűrűbbé tenni a találkozásokat. A gondozási terv összeállítása lehetőséget ad az anyának arra, hogy az ellátással kapcsolatban megfogalmazza elvárásait vagy eltérő igényeit, s végül mindegyikük számára elfogadható, megnyugtató megoldásra jussanak. 

Ami kötelező

A védőnői tanácsadás, a jogszabály által a védőnők számára előírt szűrések igénybevétele nem kötelező, mint ahogy az orvosi vizsgálatokon való részvétel sem. A szülő döntése, hogy él-e az adott lehetőségekkel. Nem tesznek azonban engedményt a jogszabályok a kötelező védőoltások tekintetében, amiket közegészségügyi érdekből minden gyermeknek meg kell kapnia,ez alól az érintettek csak kivételes esetben mentesülhetnek. A kötelező védőoltás alóli átmeneti vagy végleges mentességet a kezelőorvos rendelheti el, mérlegelve, hogy a védőoltás előreláthatólag mennyire károsítaná a gyermek egészségét vagy befolyásolná kedvezőtlenül fennálló betegségét.Ha a szülő nem viszi el oltásra a gyermekét, vagy mert valamilyen okból nem akarja beoltatni őt, vagy egyszerűen nemtörődömségből,  és ezt a védőnő háromszori írásbeli megkeresése ellenére sem teszi meg, akkor a védőnő köteles az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat területileg illetékes intézetének jelenteni az esetet. Az ÁNTSZ határozattal rendeli el a védőoltás beadását. Amennyiben az ÁNTSZ-nek sem sikerül elérni, hogy a gyermek megkapja az oltást, a szülők ellen hatósági eljárás indul. Százezer forintnál kezdődő büntetést szabhatnak ki rájuk, illetve a gyermek nem látogathatja a közösséget.


A témához kapcsolódó jogszabályok, dokumentumok:

49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendelet a területi védőnői ellátásról

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A védőnő feladatai a várandós gondozásban. (Védőnői Szakmai Kollégium)

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A védőnő feladatai újszülött és gyermekágyas anya otthoni első látogatásáról. (Védőnői Szakmai Kollégium)

Magyar Egészségügyi Ellátási Standardok Kézikönyve

1/2007. sz. Védőnői Szakfelügyeleti Iránymutatás a védőoltásokkal kapcsolatos területi védőnői feladatok ellátásához

1997. évi CLIV. Törvény az egészségügyről

 
Címkék: egészség
Kölöknet hozzászólások  
(48 hozzászólás) 
2016 november 02.
hócipő
Kedves Judó.a védő?nőnek/támadó nőnek nem fizetés,hanem 50 év kényszermunka jár.egy tetves,mocskos gestapó szervezet tagjai mind.Arra vannak,hogy a családokat elpusztítsák.Ez a hungarikum..mint a pálinka.Ez is árt,meg az is.
Erre még a FideSS is a családok nyakába erőlteti ezt az állami koloncot.
2016 május 24.
 
Kedves "nagyon okos JUDÓ4"
Nem vívok szellemi párbajt fegyvertelenekkel.
"kedves nagyon okos RITA"
2016 május 20.
judó
A védőnő közalkalmazotti (nevetségesen alacsony )fizetést kap,függetlenül attól,hány családot,gyereket gondoz,nincs "kvóta rendszer",kedves nagyon okos "RITA"!
2015 szeptember 13.
Boldog Apuka
A közeljövőben kell mennünk Nekünk is a védőnőhöz. De ki az a védőnő, és egyáltalán mi szükség is van ő rá?! -

A KÖTELEZŐ bejelentkezés után rögtön mindjárt le is vizsgázott a védőnő, akinek a 10. hétben telefonálva, és a 12. hétre adva időpontot, mondja, hogy addigra már talán szív hangot is tudunk hallani- hozzá téve, hogy az 1.sz. Női Klinikán már a 9. hétben hallható volt A Kicsi szívhangja!

Egy SZAKMAILAG - ha lehet ezt szakmának nevezni , és nem pedig másnak, TELJESEN SZÜKSÉGTELENEK!!! - olyan, hogy KÖTLEZETTSÉG MEG NINCS - ÉS NEM LÉTEZIK EGY Új Élettel kapcsolatosan meg főleg nem!!!

Azt már a háziorvos, a Nőgyógyász megtudja ítélni, hogy van-e - ezekre a hordákra - szükség, mert azt nem mondom, hogy nincs olyan Család hol ne lenne szükség FELÜGYELŐ(K)RE!!! De NEM EGY Tisztességes Magyar Családnál!!!
2015 június 01.
A gyermek Áldás
....
2015 június 01.
A gyermek Áldás
Ami itt le van írva az nem tulzás, mi szinte valamennyit elszenvedtük. Annyit tudnék hozzá tenni, hogy a sokadik gyermek még több ellenkezést vált ki egyes védőnökből, akik szinte megakadályoznák a további gyermek születését. Az egyetlen védőnői hozzászoló is csak megerősíti ezt az anyagi természetű ellenszenvet. Ha rajtam múlna csak olyat engednék a pályára aki rendezett családi körülmények között él. Természetesen én is hiszek a gyerek- és anya szerető védőnökben, nekünk is az első az volt 3 gyerekes tapasztalt anyuka aki akkor sokat segített, meg utána is volt olyan aki segíteni próbált csak Neki is gyermeke született. A megoldás a válaszhatóság lenne szerintem, úgy mint az orvosnál.
2015 március 19.
Rita
A gyermekorvosunk nem ért egyet a védőnő tanácsaival, ezért a védőnő eltanácsolja az anyukákat a doktornénitől, ergo csökken a gyerek száma a körzetében.... mindezt azért, mert a doktornénink kifogásolta a védőnő tanácsait.

A védőnőnek nincs joga a család életébe beleszólni, pláne nem a hűtőbe beletekinteni, ahogyan itt egy állítólagos védőnő írta. Nem kell megengedni az okoskodó tanácsokat, ha meg nem tetszik neki, le kell mondani a "szolgáltatásról". Persze, ezt bizonyára a védőnő nem akarja, hiszen akkor elveszíti a gyerek után járó creditpontját, tehát kevesebb lesz a fizetése! Szóval hajrá, akinek nem tetszik a védőnő viselkedése, nyugodtan mondjon le róla.
2015 február 21.
Elég
A védőnő egy teljesen felesleges valami, amit szolgálatnak hívnak! Valamit megtanultak a könyvből és azt hiszik, hogy az mindegyik gyereknek jó stb. A miénk egy okoskodó ..., inkább nem írom le a véleményem! Hétfőn írok egy levelet a gyámügynek, és befejeztem a védőbanyákkal való "társalgást"!
2015 február 08.
Hócipő
A védőnői szolgálat,a Gyerjó,az ÁNTSZ kB.,olyan mint a II. világháborúban az SS tisztek.Nincsenek tekintettel senkire,és semmire.Hamis álszent bagázs,akik az elcseszett jogszabályok mögé bújva,keserítik meg az anyák ezreinek az életét.Teljesen feleslegesek,csak az adóforintjainkat szórja a kormánynak csúfolt tolvaj banda.
2015 február 07.
Anderon
42éves kiamama!
Mi történt tavaly a Gyerjón?
2015 február 07.
Gyöngy
A védőnők egyetlen fő feladata az oltásspicliskedés. A gyerekbe azt nyomatunk, amit előírnak. Akkor végezzük a hozzátáplálást, amikor ők mondják. Ha az egész csak egy kísérlet, amit a gyerekünkön végeznek, akkor is. Különben megharagszanak és rádkülik a gyerjót. 3 évesen kötelezően beadod az oviba a gyereket. Azt etetnek vele, amit gondolnak. Akkor is, ha az neki nem jó. Mert az már senkit sem érdekel. 6 évesen kötelezően iskolába adod. Ott tartod, amíg előírják. Ha a gyerekkel bármi történik, semmit sem hisznek el, amit nem a gyerekorvos, védőnő, gyerjó, óvónő, tanár tanúsít. Hazuggá válsz abban a pillanatban, hogy gyerek növekszik a hasadban. És attól a perctől mindenkinek joga van bejönni a lakásodba és előírni, mit hogyan tehetsz a saját otthonodban. És ez jó????
2015 január 20.
utálom a kismamarendőrséget
hát ez gyönyörű! Megszerveztünk egy príma kismamarendőrséget, szigorúan ellenőrizzük a kismamákat, azt hazudjuk nekik, hogy ez valami jutalom, azok a fránya kismamák meg nem hálásak! Milyen furcsa!
Ja, és büszkék vagyunk a világon egyedülálló okleveles megalázó mindenkitbűnözőneknéző és időnként az anyák háta mögött jelentést írogató ("jelzés", ugye) besúgóhálózatunkra.
tényleg hungarikum!
2014 november 27.
Luti
Eddig "csak" nem volt szimpatikus a védőnőnk, de betelt a hócipő vele. Vérnyomást és tömeget mér, a vitt leletek eredményeit beírja. Az első 1-2 alkalommal sokat kérdeztem, de mivel érdemi választ soha nem kaptam, csak bemegyek átadom a kiskönyvet leleteket és csendeben gyakran nézve az órámra, hallgatom a magánéleti történeteit minimum 40 percig.
37 hetes vagyok, havonta egyszer-kétszer megyek hozzá, augusztusban kérte, hogy szakítsam majd meg a nyaralásomat mart otthon szeretne meglátogatni, nem tettem eleget a kérésének.
A jövőhéten fog harmadszor meglátogatni itthon, hogy miért jön már a várandóság alatt, senki sem érti, a 27. hétre mindene meg volt a picurnak 12 hónapos koráig.
Múlt héten voltam nála, jövő héten jön, ma felhívott 10 óra körül, hogy menjek be 15:00-ra a gyermekháziorvosi rendelőbe, mert meg kell ismernem a gyermekorvosunkat. Mondtam neki, hogy nem vagyok jól kijött az aranyerem (már kettőt kiszedtek a terhességem alatt), feküdni is csak ordítva tudok, holnap megyek proktológushoz, kiveszi és egyeztessünk időpontot jövő hétre a dokival, amikor már tudok lépni, persze jól leteremtett. Becsomagoltam az uzsimat (terhességi diabéteszem van) és bementem, 16-kor megettem az uzsimat a beteg gyerekek között és 16:30-kor behívtak, a doki ülve vizsgálta az asztalon az asszisztens és anyja által lefogott gyermeket, miközben telefonált (magán beszélgetésnek tűnt), bent volt a védőnőm is intett a dokinak, aki felém nyújtotta a kezét, nem árulta el a nevét, én az enyémet igen, de nem érdekelte nagyon, majd közölte, hogy találkozunk, amikor kijöttünk a kórházból. A védőnő büszkén kikísért és mondta, hogy "Na Ő lesz az orvosotok".
Tudom, hogy vannak jó, megértő, alkalmazkodó, kedves, védőnők ismerek is ilyet, fizetnék is neki a tanácsadásért, de az enyém nem ilyen.
2014 május 19.
harminchétanyuka
Egészségügyis vagyok. Négy gyerkőt nevelek.A védőnőnkből ma lett elegem. Semmiben nem lehet rá számítani.Nem segít, mert nem tud. Szakmailag egy nagy nulla. És ez nemcsak az én véleményem, hanem a körzetébe tartozó általam ismert kismamáké is.Szomorúnak tartom, hogy kifogásokban sokkal jobb, mint abban, amiben dolgozik.Szomorú, hogy nem érdekli a gyerek. Kijön, kitölti a papírokat, és megy. A gyerek? Ha gumibaba lett volna a bölcsőben, nem vette volna észre. Levetkőztetni? A négyből egyet sikerült neki. Nem tudom minősíteni a "munkáját", mert nem lehet. Kérdem én: nekem nincs jogom egy normális, szakmailag a helyén levő, józan paraszti ésszel rendelkező védőnőhöz??? Mert van ilyen, meg lehet nézni a Szegedi Egyetem Gyerekklinikáját, és a Női Klinikáját is. Akkor nekem miért is kell elviselnem egy ilyen "ártónőt"???? Mert ha nem lennék egészségügyis, akkor lehet, hogy nagy bajban lennék. Hogy jobban tudom a szakmáját nővér létemre, mint ő? Nagyon szégyellem magam helyette is, és sajnálom azokat a védőnőket, akiket egy ilyen ember miatt ítélnek meg. Mert igenis van tisztességes, becsületes, hozzáértő is. De most nagyon föl vagyok háborodva, és én is megyek aláírni a papírt.
2014 május 12.
36 éves Tímea
Sziasztok!

Én a mai nap jártam úgy, hogy a védőnőből elegem lett. Felhívtam a kerületi Gyermekjóléti Szolgálatot, akik arról tájékoztattak, hogy a védőnői szolgáltatást le lehet mondani. Be kell menni a védőnőhöz, kérni a nyomtatványt, kitölteni, és aláírni. A kitöltött nyomtatványból kérhetsz egy másolatot, "jogod" van hozzá. Jelezned kell a gyermek dokijának, valamint az intézménybe ahová gyermeked jár (bölcsőde, óvoda stb.), hogy lemondtál a védőnői szolgáltatást. A Kerületi Gyermekjótéti Szolgálat felveszi Veled a kapcsolatot, és a attól a perctől nyugodt, kiegyensúlyozott napok következnek. Én ma délután visszamegyek, és aláírom a nyomtatványt! :-)
2014 április 18.
42éves kiamama
Holnap megyek a férjemmel a Gyermekjóléti Szolgálathoz. .....
2014 április 18.
42éves kiamama
Kedves Kommentelők örülök hogy rátok találtam. Nekem is gondom van a védőnői szolgálattal. Az első védőnői találkozásunkkor elmondtam, hogy egyetemeken tanítok (SOTE, DE) 4diplomám van,orvosi bioszt,gyógyszertant, analitikát, genetikát, anatómiát... tanítok több szakvizsgával rendelkezem 42 éves vagyok. Melldaganatom volt túléltem "elvileg" nem lehetett volna gyermekem. Nagyon- nagyon szerettem volna Isten megadta. És letolnak a korom miatt ,majd nekem akarják elmondani a ganetika(Rh) rejtelmeit(persze szakmailag hibásan, és kioktatnak a szoptatásról???? Majd feltételezik, hogy nem vettünk meg semmit a gyereknek mert kezdő kismama vagyok?????
Néztem mint Jani a moziban és amikor arról beszélt mit vigyek a kórházba és hány százalékos az alkohol amivel a köldökcsonkot kell kezelni ...hát elsírtam magam.....
2014 március 25.
Rita
Kitty,ha még látogatod az oldalt,szeretném megkérdezni,hogy mi volt a menete a lemondásnak és ,hogy csak a védőnő látogatásáról,vagy az egész védőnői szolgálatról mondtál le? Sajnos Mi sem vagyunk egy hangon a védőnőnkkel.. :(
Köszönettel:Rita
2014 február 03.
Benke Tímea
Sziasztok!Védőnő vagyok.Végigolvastam a kommenteket.Amikor főiskolás voltam,a nehét vizsgák előtt mindig az tartotta bennem a lelket,hogy ha sikerül,és végzek,megadatik nekem az a lehetőség,ami sokaknak nem:azt csinálhatom majd,amit szeretek.Hatodik éve dolgozom,és már tudom,mire adtam a fejem.A felelősséghez mérten elenyésző fizetésért próbálom segíteni a gondozottaimat,bármi problémájuk is van.Tévedés ne essék,a legtöbb védőnő kimegy esőben,hóban,napsütésben,így joggal elvárhatom,úgy gondolom,hogy ne csak én törejedjek a normális kommunikációra,hanem a gondozottak is.Két értelmes felnőtt meg tudja beszélni a problémáit,ebben biztos vagyok.Megértem,ha valakinek dolga van,és nem jó az időpont,amut megbeszélünk.Keresünk másikat.Azt viszont nem,ha Anyuka mindenre ráér,pletykától a kocsmáig,csak a saját gyermekét segítő vizsgálatra nem.Soha ne felejtsük el,hogy Magyarországon nem csak jól szituált,gyermekszerető családok vannak,hanem olyanok is,ahol például azért nem halt éhen a gyerek,mert a védőnő észrevette,hogy baj van.Nem egy gyeemeknél vettem észre szűrővizsgálat alkalmával,hogy gond van.Erre kétféle szülői reakció van:vagy megköszönik,vagy vérig harcolnak,csak hogy bebizonyítsák,hogy tévedek...Miért?Nem az lenne a lényeg,hogy időben lehessen orvosolni a problémát?Tudjátok,amíg még szombat este is hívnak tanácsért,amíg úgy érzem,hogy szeretnek,hogy megértik a munkám lényegét,célját,amíg együtt tudunk dolgozni a várandósok,a babák.az iskolások érdekében,addig ennek a hivatásnak van jövője.Hála Istennek,én nem érzem feleslegesnek a munkámat,mert több bosszantó dolog dolog mellett napi szinten kapok megerősítést.Egy kis fricska a végére:higyjétek el,hogy néha mi is örülnénk,ha lenne szabad gondozott-választás!:)Minden éremnek két oldala van!
2014 január 16.
Kitty
Sziasztok!
Mi nem találtuk a védőnővel a közös hangot, így lemondtam. Ekkor volt a fiam 8-9 hónapos. Most lassan 18hónapos, de Gyer.Jóléti felől még nem hallottam semmit :)
De ahogy írják is: ha a védőoltások megvannak, és normális "kezekben" van a gyerek, semmi gond nem lehet.
2013 december 18.
babóka01
Friss vélemény ehhez: körzetileg illetékes védőnő van és pont.Nem lehet választani.
Én egy faluhoz tartozok,ami tőlünk 5 km egyik irányban.Busz oda nem jár,csak hajnalban oda és délután vissza.Autónk nincs.
Ezzel szemben gyerekorvos,labor,körzeti orvos egy városban van,tőlünk 6 km-re és oda van busz óránként.Oda nem lehet járni védőnőhöz,mert nem oda szól a lakcímem(ha a szomszédomban laknék,már jó lenne,akkor a városhoz tartoznék)
Én meg nem tudok majd a hóban vagy nagy pocakkal 5km-t gyalogolni vagy biciklizni,így lemondom,lesz,ami lesz.
A védőnő egyébként kedves,aranyos,de plusz segítséget nem ad,csak teher,hogy oda külön valahogy el kell jutni minden hónapban+ a vizsgálatok eredményéért is külön,mert azt viszem tovább a következőkben...
2013 április 17.
SzSGy
Sziasztok!
Ha megfelelően alátámasztva írásban kérvényt nyújtotok be a védőnőtöknek vagy a vezető védőnőnek, hogy szakmailag - emberileg - alkalmatlan, illetve a saját nézetetekkel össze nem egyeztethető a védőnő, akkor le lehet cserélni, és újat lehet választani. Igazából csak egyszer lehet megtenni, mindenképpen írásban, és alaposan - megfelelően meg kell indokolni!
További jó babázást! :-D
2013 február 15.
 
Nos, egy nagy gondom van a védőnői szolgálattal: nem választható a védőnő.

A mi védőnőnket senki sem szereti és okkal. Erre most jöttem rá, amikor a várandósságom alatt jelentkeztem nála. Eddig el sem tudtam képzelni, miért van az, hogy mindenki fintorog ha róla van szó. Aztán én is tapasztaltam. Semmi haszna annak a nőnek, abszolút hülyeségeket beszél és ha tehetném, inkább másik védőnőhöz járnék. Majdnem azt mondhatom, hogy felülbírálná az orvosokat is (akiktől eddig ezerszer több hasznos információt kaptam).

A dolognak ennek a részén módosítani kellene, lehetne választott védőnő.
2013 február 06.
Lújza
Teljesen egyet értek Timivel! A mi védőnőnk hol van hol nincs. Ha ő jön órákig dekkol és olyan tanácsokat ad amitől kihullik a hajam például, hogy ne ringassam a pár hetes gyermekem, meg egyéb hasonlók. Ha nem jön a rendelőjébe akkor sem tudok róla, a terhességem alatt is ilyen esetekben hol a fogadott orvosom végezte a vérnyomás illetve vizelet vizsgálatokat; hol pedig a háziorvosom asszisztense amikor senki sehol nem volt elérhető. Nem szívesen ülök a váróteremben órákig hogy aztán bent is minimum fél órán át hallgassam ugyanazt a 4 mondatot amit kb. szülés óta hallgatok tőle, hogy a babáknak ez és ez a reakciója ez és ez a hatás miatt stb....meg a babák bőre... meg a tejnek így meg úgy. Úgy vélem minden egészséges agyú kismama képes felfogni ezt egy alkalom alapján. Akinek meg kérdése van az forduljon hozzá. De azt elmúlt pár hét tapasztalatom alapján is azt mondom a gyerekorvosom tökéletesen tájékoztat bármilyen információra van szükségem. Az oltásokat szintén nem ő adja be. A baba súlyát pedig az orvos is méri. A beutalókat a vizsgálatokra szintén nem tőle kapom. Nem látom értelmét a találkozásainknak. És felháborítónak tartom hogy megszabják kérjem ki egy idegen ember tanácsát arról amit ösztönösen érzek!
2013 január 30.
Timi
Szerintem is úgy lenne az ideális, ha véget vetnénk ennek! 1x menjen el a várandós a védőnőhöz, amíg kiállítják neki a könyvet, utána 1x szülés előtt, és 1x szülés után! És kész vége... nem családtag ő vagy mi.. esküszöm senkivel se találkozok ilyen sűrűn mint vele... Igaz nekem nincs vele gondom, csak ez a sok találkozás olyan erőltetett... Úgy lenne a jó, ha mindenkinek lenne egy védőnője, és akkor menne hozzá, ha kérdése van, vagy ha baja van előre leegyeztetett időben, meg fix 3 alkalommal találkoznának...
2013 január 16.
Zsóka
Szintén azon a véleményen vagyok, hogy a várandósság alatt tanácsos konzultálni védőnővel,és utána is amennyiben a védőnő nem képzeli magát adjunktusnak. Még a 37. hétben vagyok, de már a második védőnővel találkoztam váltás miatt. Mindkettő nagyon kioktató, az orvosok véleményét felülbíráló! A nőgyógyász szakorvos javaslatára szedem a magne b6-ot, mert feszült a hasam, ma a védőnő közölte, hogy ne szedjem. Többször elmondtam, hogy már a 32. hétben mindene megvolt a picinek, azóta is folyton ezt kérdezi, ami nagyon idegesítő. Nem átlag fizetésből élünk, én már a második diplomámat szerzem, eredetileg szociális munkás vagyok, 5 évig dolgoztam a GYEJO-val. Felháborít, hogy milyen lekezelőek tudnak lenni, úgy hogy nem is kérdezte meg mivel foglalkozom. Nagyon örülök, hogy vissza lehet utasítani a gondozást, mert nekem nem használ, hogy ilyen okos védőnők miatt menjen fel a vérnyomásom. Természetesen közölte, hogy neki nincs szolgálati mobilja, csak majd valamikor beállít szülés után! Nem tudom ezt hogy képzelik, miután egy intelligens ember sehová nem esik be előzetes egyeztetés nélkül.
2012 május 11.
boszi
Anya, ha a realitás talaján akartál volna maradni, akkor nem általánosítasz! Nem jártam magán dokihoz és szülni is az ügyeletes dokinál szültem, fizetem a TB-t nem fogok plusz pénzt költeni, mikor kell a babára!
A védőnő pedig NEM KELL! Nem mindenkinek van szüksége arra, hogy megmondják neki, hogy mit, hogyan csináljon első gyerekes anyaként, nekem nincs rá szükségem! 2,5 hónapos a babócám és nem azért fejlődik szépen, mert a védőnő látta, hanem azért, mert én gondoskodok róla ÖSZTÖNBŐL!
2012 január 18.
 
Nézzétek, egy alavult rendszernek tartom, és azon csodálkozom, hogy ilyen téren mégse majmoljuk a külföldet, pedig ideje volna.Nem is értem, miért ez a felhajtás, és miért csak a normális tisztes, gyermekeit optimális körülmények között nevelő
2010 december 12.
Anya
Sziasztok!
Elolvastam az összes hozzászólást a témával kapcsolatban,s próbálom a vegyes érzéseimet kizárni,s csak a realtás talaján állva elmondani a véleményemet.

Érdekes szemlélettel rendelkezik a magyar,s ebbe a fogalomba mindannyian beletartozunk!
Ami ingyen van,fikázzuk,szidjuk.
Ha a nőgyógyász magán úton jó pénzért vállalja a terhesgondozást,az jó ,mert megadtuk az árát,de a háta mögött szidjuk,hogy milyen drága!Ilyen őszinte és egyenes emberek vagyunk?
Ha nem lenne védőnői szolgálat,azon sírnánk,hogy szegény első gyermekes anyukák,nem elég,hogy fizetniük kellett ,hogy "biztonságban " szülhessenek,most azért is fizetniük kell,hogy valaki rájuk nyissa az ajtót,és szakaszerű tanácsot adjon.
Ma itt mindenkinek joga van!Joga van nagyszájúnak lenni,a másik háta mögött jó nagyokat mondani,lemondani a védőnői gondozásról, s ha baj van akkor valakit mindenképpen bűnösnek kikiáltani,aki majd a bíróságon elvisz minden balhét!!!!!!Ugye jól látom?
A gyereknek nincs joga lemondani az ilyen hülye szülőkről?Az Ő érdekeit ki képviseli?Az a nagyhangú szülő aki főként az emberek háta mögött rendelkezik markáns véleménnyel?????
A rendszert nem a védőnők találták ki,de alapvetően a jó szándék szülte.A világ azonban nagyot változott,mióta több mint száz évvel ezelőtt megalakult a Stefánia szövetség!Az emberek is nagyot változtak!
Ma senki nem akar senkihez alkalmazkodni,senki nem akar együttélni a szülőkkel,vagy bárkivel,aki a saját tapasztalata mentén végigsegíthetné azon aza úton,amit Ő már megjárt!
Ma a személytelenség,a gáncsosság a MENŐ!
Az internet a legjobb nevelési tanácsadó,ami itt van megírva az jó,mert ezt ki lehet kapcsolni,s nem szól rá senkire,ha hülyeséget csinál a gyerekével!!!!A hátát is tartja majd,a bíróságon is vállal majd felelősséget?
Miért nem áll senki oda őszintén a másik elé,s mondja meg,hogy "kössünk kompromisszumot" ?
Hányan ültetek le beszélgetni a védőnőtökkel,s kérdeztétek meg számonkérés nélkül,mik a lehetőségeitek?
Ma mindenki helyből támad,aztán kérdez!Rendjén van ez így?
Őszinte legyek?
Tudom,hogy vannak elavult motívumok és elvárások a védőnői ellátásban,de ők is gúzsba vannak kötve !
Valóban mérges lett volna az a védőnő,ha azt mondjuk neki,ne haragudjon,de én ebben az időjárásban nem indulok útnak?Valóban mindent csak szélsőségesen lehet megoldani?Ha egy valami "rosszul " esik,akkor már ki is kell dobni az egészet?
Mi lesz akkor,ha hóviharban kell bemenni a kórházba szülni?Akkor a gyereket szidjuk,hogy miért pont most akar megszületni?Hát nem szégyenli magát?
Ezeket a kérdéseket miért nem teszitek fel magatoknak?Miért mindig a "másik" a hibás,s magunkban miért nem keressük a problémák eredetét?
Nekem egy áldott jó ember a védőnőm.!
A gyerekem életét köszönhetem neki!S ezt nem fogom elfelejteni soha!
De tudom,sokan vagyunk sokfélék!
Vajon neki hány emberrel kell megtalálnia a közös hangot? Kinek könnyebb alakalmazkodnia?
Valóban olyan nehéz azt a 20 percet kultúráltan végigcsinálni,amíg kint van egy látogatáson?
Jobb emberek lennénk ha tolerálnánk dolgokat!Mert akkor várhatjuk el joggal,hogy majd bennünket is tolerálni fognak!
Azt gondolom ezen érdemes egy kicsit elgondolkodni!
2010 december 11.
Eszter
Ha valaki lemond a védőnői szolgáltatásról, valóban kötelező azt jelenteni a családsegítőnek. Nem biztos azonban, hogy ez csak azért van, mert elhanyagoló szülőként (bűnösként) tekintenek rá, hanem azért (is), mert a családsegítőknek tudniuk kell, milyen körülmények közé érkezik majd a baba, kell-e bármilyen segítség a szülőknek - ha már a védőnőé nem kellett. Képzeljék csak el, mi lenne, ha történne valami a kicsivel! Akkor milyen egyszerű a családsegítőket és a védőnőket okolni a nemtörődömségükért.
2010 december 11.
smoon24
Kérdezem: a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás jó vagy rossz dolog? Minden emberben meg kell, meg lehet bízni? Senki nem fog soha elkövetni semmi bűncselekményt? Adjuk meg az embereknek a bizalmat, és töröljük el a rendőrséget és a bíróságokat? Ne biztosítsuk a magyar állampolgároknak a védelmét (pl.: egészség vagy közbiztonság?). Szüntessük meg a kórházakat, mert bízunk az emberekben, hogy egészségben tartják magukat? Ezekre nincs szükség? Egy állam nem csak szolgáltat, hanem felelőssége és egy nemzet jól felfogott érdeke, hogy állampolgárait egészségben tartsa, mert így lehet fejlődni.
Ha bármelyik egészségügyi alkalmazott nem kellő tisztelettel beszél egy beteggel, akkor én soha egy orvoshoz nem megyek el? Nem.
Nem minden egészségügyi dolgozó egyforma. De képzeljétek el, hogy egy orvos 18 éves korától még 8-10 évig tanul az egyetemen amíg szakvizsgát tesz, ezt követően bekerül az ellátó rendszerbe, ahol emberek egészségének a megőrzése vagy a gyógyítása a feladta, elhivatottsága, de nincsenek meg a feltételei és belefásul. Olyan ez, mintha kiképeznénk a sírásókat, hogyan kell sírokat jól ásni, aztán mikor munkába áll, azt mondják neki, nincs ásó, de oldd meg a dolgot és mivel ásóra sincs pénz sajnos neked sem tudunk érdemednek megfelelően fizetést adni. Ajánlani tudom mindenkinek, hogy nézze meg Michael Moore Sicko c. filmjét. És megtanuljuk értékelni, azt amink van.
2010 december 10.
Usermami
Smoon, ebben igazad van, mármint a lemez két oldalával és a kommunikációval kapcsolatban. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy egy védőnő kommunikációja milyen érzéseket vált ki egy kismamából - akinek ez élete esetleg első terhessége, míg a védőnő már végigasszisztált pár százat, ergo nagyobb tapasztalattal bír, ami a kommunikációjában, hozzáállásában is meglátszódhatna. És valóban, elvileg nem szokás a gondozottnak füttyenteni, és elvileg partneri viszonynak kellene lennie, ám szerintem az emberek nagy részének - megkockáztatom, majdnem mindenkinek - volt már olyan élménye, hogy az egészségügyi dolgozó lekezelően bánt vele. Korántsem partnerként. Igaz, tanulmányaik során a pácienssel, klienssel való kommunikációt még ma sem nagyon tanítják meg nekik - így csak magukra számíthatnak ez ügyben.

Emellett szerintem félreértetted Tamara írását: a családsegítő felé a jelzés nem azért ment, mert Tamara születendő gyereke veszélynek van kitéve, hanem azért, mert Tamara a továbbiakban nem tart igényt a védőnői szolgáltatásra, és ezekben az esetekben ez a protokoll. Ami lássuk be, elég gázos, hiszen - ahogy azt ő is megfogalmazta -, csak azért, mert visszautasít egy ilyen lehetőséget, alapból úgy reagálnak rá, mint elhanyagoló, rossz szülőre. És ez sajnos nagyon is jellemző kishazánkra: nincs a másik iránti alapvető bizalom, mindig a hibákra és hiányosságokra van kiélezve minden rendszer. Ez pedig esetenként több, mint megalázó - Tamara konkrét esetében például akár stresszforrást is jelenthet, amire nem biztos, hogy szüksége van egy kismamának és a benne fejlődő kisembernek.
2010 december 10.
smoon24
Egy fél elmondásából nem lehet objektíven megítélni egy védőnő és gondozott közötti viszonyt.Ha én benne vagyok egy partneri viszonyban, az általam érzékelt dolgokat a saját szemszögemből értelmezem, ezért csak ismét az tudom írni, amit már korábban is: KOMMUNIKÁCIÓ!( pl.:A gondozottnak nem szokás füttyenteni, mert az értelmes emberek nem egy ugató élőlényként kezelik egymást, hanem a védőnő és a gondozott közös partneri viszony van.)
Biztos vagyok benne, hogy Tamara nevű hozzászólónak is igaza van, de minden éremnek 2 oldala van. Ha a védőnő részéről jelzés történik családsegítő felé, akkor ott már valami más dolog van, olyan esetben jelez, amikor a születendő magzat pszichés és/vagy szomatikus fejlődése nincs biztosítva a várandós részéről. Ha a családgondozó ezt máshogyan látja, akkor megszünteti a gondozást. Minden várandós tanácsadás között 1 hónapnak kell eltelni, s minden tanácsadás végén meg kell adni a gondozottnak a következő időpontot. Erre vonatkozóan szerepel rublika a várandósgondozási könyvben - rendelet által meghatározott nyomtatvány, később dokumentáció -, amit a védőnő a törvényi előírásoknak megfelelően kiad.
2010 december 10.
Usermami
smoon24

Szerintem az első pillanattól alapvetően a szülő felel a gyerek egészségéért. És bár alapvetően egy nagyon is jó szolgáltatás a védőnői-hálózat, azért lehetnek hibái, illetve lehetnek olyan védőnők benne, akik esetleg nem úgy végzik a dolgukat. És az is lehet, hogy egy bizonyos szülőnek pont azzal a védőnővel van baja, a többivel nem lenne.

A probléma szerintem Tamara esetében a rigidség volt, illetve az, hogy elvárták: abban az időjárásban, amikor a kutya ki nem teszi a lábát az utcára - jelzem, a védőnő sem -, akkor ő, a gyerekkel a hasában induljon útnak. Mert úgy füttyentettek.
2010 december 10.
smoon24
Olyan érdekes, hogy amit ingyen és bérmentve az emberek igénybevehetenek, pl. védőnő - mert ez ingyenes egészségügyi szolgáltatás - azt önkritikán felül cincálják, amiért meg fizetni kell, ott meg az a baj. A védőnői szolgálat egy nagyon jó, preventív céllal létrehozott egészségügyi szolgáltatás.
Egyre többet tanulnak a főiskolán, mert ez egy főiskolai diplomához kötött képzés, kb. 20 éve. 5 féléven keresztül tanulnak pl. gyermekgyógyászatot.
A védőnő és a szülő/gondozott kapcsolatban tudni kell kommunikálni és az információkat megérteni, mindkét fél részéről. Olyan ez, mit a házasság. Ketten vannak benne: védőnő - család, akik azért dolgoznak, hogy a gyermek egészségesen fejlődjön. Amit ma, vagy a tegnap elmond egy jó szakmai tudással rendelkező és gyakorlott védőnő, annak a haszna, nem minden esteben holnap fog megjelenni, hanem 10-20 vagy 50 év múlva.
Érdemes elgondolkodni azon, ha valamit ma kiszűr egy védőnő és időben az orvoshoz rányítja a gyermeket, ahol szakellátásban részesül, nem költséghatékonyabb-e mind a gondozott és a társadalom részéről? Ha valakit 30-40 évesen elküldenek rokkantnyugdíjba, kap egy minimális járadékot, amiből meg kell venni a drága gyógyereket, meg kell tudni élnie és nem utolsósorban, hol van az önbecsülése, hogy ő is a társadalom elmisert és tevékeny tagja? Nem hetekben és hónapokban kell gondolkodni az egészségünkről, hanem évtizedekben, hogy tudjak dolgozni, legyen egészségem megteremteni az általam kívánt életkörülményeket. És az egészség (lelki és testi) megteremtésének lehetősége a fogantatás pillanatától a szülő felelőssége és jólfelfogott érdeke kell, hogy legyen.
Azért nem szabad elfelejteni, hogy a védőnői szakmánban nics akkora hiány, mint az orvosoknál. Rengeteg orvos dolgozik nyugdíj mellett, mert nincs utánpótlás.
Szóval csak azt akarom mondani, hogy nem csak azt kell nézni, hogy a védőnői szakmából, mi nem kötelező, hanem azt, hogy ez mennyiben szolgálja az össztársadalmi érdeket. Akarsz-e élni az állam nyújtotta lehetőségekkel vagy nem. Az USA-ban az államot nem érdekli az emberek egészsége. Szerezni kell bitzosítótárságot, ami eldönti, hogy írhat-e fel neked az orvos bizonyos kezelést vagy nem.
Területileg illetékes védőnők vannak. A területek OEp finanszírozás alatt állnak.
A területi és iskolavédőnők szakmai felügyeletét a területileg illetékes vezető védőnő látja el, aki az ÁNTSZ alkalmazásában áll.
Még azt is hozzátenném, hogy szülőnek is nyitottnak kell lennie a védőnői szolgálat felé, azaz, ha szeretne látogatni a védőnő, akkor a szülő legyen kedves és egyeztessen időpontot.
Le lehet mondani a védőnői szolgáltatásól, amennyiben a szülő alírja az erre vonatkozó nyilatkozatot. Onnantól fogva, minden döntésért, amit a gyermek egészségi állapotát érintően hozott a szülő, maga felel.
2010 december 10.
szdia
Tamara!

Én lehet, hogy nem indultam volna neki. Szerintem elég jó okod lett volna rá. Az a pár perces pofavizit várhatott volna simán pár napot, ha meg kimarad, akkor sem történik semmi. Persze, megértem, hogy a védőnőnek így volt kényelmesebb...
De szabad neki ellentmondani.

Egyébként a múltkor egy konferencián hallottam, és nagyon találó: a védőnő a magyar egészségügy ló nélküli huszára - ebben sok minden benne van.
2010 december 09.
Tamara
9-én
2010 december 09.
Tamara
Ma (2010 dec 8-án) 12-15 óra magasságában hatalmas, soha nem tapasztalt hóvihar tombolt Nyíregyházán. Ebben az időpontban dolgozik a védőnő. A munkahelyen azok is ücsörögtek, beszélgettek, akik már befejezték a dolgukat, senki nem indult sehova. Ha valaki betelefonált volna, hogy nem tud bejönni a kötelességeit elintézni, bármelyikünk megértette volna. Én is ücsörögtem a jó melegbe, beszélgettem, végeztem apró-cseprő dolgaimat, melyek befejezésre vártak még a szülés előtt. Ekkor hívott fel a védőnő, hogy csakis most jó, és menjek. Így hát egyedüli kismamaként csak én merészkedtem ki a tomboló hóviharba. A párom aki sportoló alig bírta fogni az esernyőt, alig bírt jönni, de nekem menni kellett a védőnőhöz, magzatom védelme érdekében. Derékig eláztam (lentről). A védőnőhöz belépve láttam mások a kisbabával jönnek ebben a viharban. Lepergett előttem, hogy nem csak a szülést megelőzően hanem a bébivel is így kell majd jönni. Azon gondolkodtam vajon csak megfázás vagy egy nem kívánt koraszülés lesz-e ennek a rövidke kis félórás tomboló hóviharban történő kirándulásnak az eredménye, és azon hogy ez hol védi az én egyetlen gyermekem egészségét, mégis én leszek a nemtörődöm anya ha nem megyek el. Teljesen megérett bennem a régen fontolgatott döntést és aláírtam a papírt, nem jövök többé, felhívtam az illetékes gyermekjóléti szolgálatot, már megvan a családsegítő is, persze ez is rosszul esik, hogy ellenőriznek és hogy startból úgy kezelnek rossz anya vagyok. Nem tudom ott sem mi vár rám. Ennyi
2010 november 20.
Anna
Hogyan lehetséges védőnőt váltani? Nem értem miért nincs szabad védőnő választás? Nekem nem szimpatikus a mostani védőnőnk, semmilyen hasznos tanácsot nem tud adni, és ahogy olvasom 6 éven keresztül őt kell majd elviselnünk :(
2010 november 16.
Prevency
Kedves Hozzászólók!
Nem meglepve olvasom kezdő védőnőként a hozzászólásokat, tudom, hogy megosztja a magyarokat a védőnői szolgáltatás. Azt gondolom, igaza van Mangusztának, valóban vannak jó, kevésbé jó, és rossz védőnők. De a védőnő nem választható, hanem területhez kötött.
A külfödön élő magyar szülők gyakran odakintről is megkeresik a hazai védőnőjüket, hisz ott vagyonokat kell fizetni a tanácsadásért, mint ahogyan sok oltásért is, és ezért sajnos jobban meg is becsülik ezeket a szolgáltatásokat.
Azt javasolnám, hogy próbálják kihasználni és igénybe venni a védőnő tanácsadását, és ha nem elégedettek, azt őszintén jelezzék az adott védőnő, vagy felettese (a vezető védőnő) felé!
2010 november 14.
Tam
A legbántóbb az egészben, hogy minden anyát alapból úgy kezel a kormány, hogy "el akarja hanyagolni a gyermekét", nem képes megfelelően táplálni, nevelni, pedig az anyai szeretet... Mondom ezt azért mert a védőnő környezettanulmányt és különböző jelentéseket készít. Az ellátásban való részesedés megtagadása esetén pedig jön a gyermekjólét leellenőrizni.
2010 augusztus 24.
Doki
Szerintem a védőnői rendszer alapjában jó, csak hülye a törvény, hogy egységesen minden családnál/gyereknél előírja a látogatás gyakoriságát. Meg kellene hagyni a szabadságot, hogy ahol tényleg szükséges és hasznos, oda menjen gyakrabban, ahol meg megy minden nélküle is, sőt terhes a látogatása, oda ne menjen vagy csak ritkán, esetleg telefonon érdeklődjön, de a szülő hívhassa, ha mégis úgy látja, hogy szüksége van rá. Nálunk anno egy nyugdíj előtt álló védőnő volt és olyan hülyeségeket mondott, hogy ajaj. Én fiatal orvosként sokkal tájékozottabb voltam,a gyerek szopott, fejlődött, szóval semmi szükség nem volt rá. Ezt ő is belátta és szép csendes egyezséggel ő nem jött, én meg nem firtattam mit ír a jelentésébe és mit csinál. Mindenkinek jobb volt így.
2010 augusztus 24.
Verka
Sajnos a mi védőnőnk sem különb mint Anikóé.A városban való vásárlás és csavargás jobban érdekli,mint a gyerekek.Vajon ezt is megírja a jelentésében?
2010 augusztus 22.
Anikó
Nekünk nagyon jó "védőnőnk" van. 1,5 hetesen látta utoljára a fiamat(mindjárt 1 éves lesz). Biztos jó jelentéseket ír Róla. Ezt hol lehet jelenteni?
2010 augusztus 21.
Katicabogi
Kedves hozzászólók!
Én sem vagyok megelégedve a helyi védőnővel, utánaérdeklődtem, sajnos itt nincs választási lehetőség. Pedig a szomszéd falu helyettes védőnője igazi kincs. Ha bármi bajom van, inkább tőle kérdezek.
2010 augusztus 20.
Léna
Engem kifejezetten idegesít a védőnő.Úgy érzem, hogy gyereknek, alárendelt kiskorú állampolgárnak tekintenek, azért küldik a nyakamba. Ha igazi szolgáltatásként működne, akkor lehet párszor igénybe venném.Másrészt: mi az, hogy csomó helyre kiküldi, hogy nem akarok vele együttműködni? Tudom törvény kötelezi erre, de akkor a törvény rossz.
Szerintem ezért ment sok ember külföldre, mert ami ebben az országban megy, az nagyon durva...
2010 augusztus 20.
Manguszta
Szia Xénia!
Teljesen igazad van, bár az utóbbi időben sokat hallani arról (itt a fórumon is), hogy a védőnők egy része rosszul látja el a feladatát, van, hogy bunkók, nem mondják el jól a dolgokat, maradi elveket követnek, és a tényleg jó védőnő kincset ér. Szóval, jó, hogy vannak, de az is nagyon jó, hogy van választási lehetőségünk.

Arról viszont nem találtam sehol adatot, hogy MUSZÁJ-e a területileg illetékes védőnőhöz tartozni, vagy, mint az orvosválasztásban, ebben is van-e választási jogunk? Ha a cikkíró olvassa ezt a hozzászólást, nagyon örülnék, ha erre a későbbiekben visszatérne!
2010 július 27.
Xénia
...nagyon tetszik a cikk,és érdekes...szerintem a védono munkája megmentheti sok babának az életét.
Kár hogy nálunk Szlovákiában nincs ilyen szolgáltatás, nagyon fontos lenne!...gyereknovérként dolgozok a gyerekosztályon.
Összes hozzászólás (48) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XA szív vége - Teakiadó