Életmód

Veszélyes tévhit a 10 másodperces szabály

A legveszélyesebb mítoszok közé tartozik az ún. nevezett 10 másodperces szabály: a tévhit, hogy ha az ételt a földre ejtjük, még meg lehet enni, ha tíz másodpercen belül felemeljük. A szakemberek szerint ez a mítosz akár az életünkbe is kerülhet.

Háztartásunkban is számos kórokozó baktérium találhatunk, mint például az E.coli vagy a szalmonella. Ezek a baktériumok egyetlen másodperc törtrésze alatt átterjednek az ételre, így akár életveszélyest fenyegetést is jelenthetnek fogyasztás esetén. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha a földre esik az étel, azonnal ki kell dobni.

Egy brit kutatás során kiderült, hogy azoknak a 37 százaléka, akik elejtették az ételt a konyhában, simán megeszik azt, míg 38 százalék a nappaliban leejtett ételt is elfogyasztja. A megkérdezettek közel fele állította, hogy használ légfrissítőt takarításkor, míg az emberek negyede csak akkor takarít, ha kellemetlen szagokat észlel, 59 százalék pedig csak akkor, ha már látja is a szennyeződéseket. Dr Lisa Ackerley higénia-specialista szerint mindez kedvez az E.coli és a szalmonella baktériumainak terjedésének.

Egy takarításhoz használható eszközöket és gépeket forgalmazó  cég felmérése a megkérdezettek 49 százaléka minden különösebb óvintézkedés nélkül elhiszi, hogy a seprűje tiszta, míg 43 százalék csak légfrissítő spray-t használ a tisztításhoz, ami kimondottan aggasztó. Mi több, 59 százalék addig vár a takarítással, amíg a kosz zavaróvá nem válik, míg 59 százaléknak ez sem elég: akkor kezdenek takarítani, amikor már kellemetlen szagok is terjengenek a lakásban.

Dr Ackerley szerint mindez azért is veszélyes, mert csupán hét órára van szükség ahhoz, hogy egyetlen baktériumból több millió baktérium jöjjön létre, ezért gyakorlatilag csendes gyilkosokat rejtegetünk otthonunkban, amelyekkel az ételeknek semmiképp nem szabad érintkezniük.

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó