Hírek

10 tény az eboláról – terjed a vírus Afrikában

Az elmúlt héten nem volt olyan nap, amikor ne jelent volna meg cikk a nyugat-afrikai ebolajárványról. Az elmúlt évtizedekben jobbára csak az amerikai filmipar törődött a kérdéssel, most az ENSZ figyeli aggodalommal a történéseket. Mit kell tudni erről a súlyos betegségről?

  1. A vírust a Kongó egyik mellékfolyójáról nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték. A mostani járvány már most az ötödik legsúlyosabb a vírus felbukkanása óta, az áldozatok száma pedig valószínűleg tovább nő.
     
  2. A vírushordozók általában majmok vagy denevérek, az ő testükben éveken keresztül lappanghat a vírus.
     
  3. Az ebolavírus nem terjed a levegőn keresztül, közös törölköző használatával vagy szúnyogcsípéssel.
     
  4. Az ebolavírus vérrel és más testnedvvel (hányással, vizelettel, széklettel) terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.
     
  5. Védőoltás nincs a vírus ellen, és speciális kezelés sem létezik a betegségre.
     
  6. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége. A kezdeti tüneteket hányás, hasmenés, vese- és májelégtelenség, valamint külső és belső vérzés követi, majd a betegség legtöbbször végzetessé válik.
     
  7. Nagy a titkolózás, de sajtóértesülések szerint van néhány kísérleti stádiumban lévő orvosság az ebola ellen, amelyekkel ígéretes állatkísérleteket folytatnak, sőt, egy amerikai önkéntesen állítólag most tesztelik a szer hatását.


     
  8. Az ebola széles körben történő megfékezésére ellen a karantén ígér igazi sikert, a hírek szerint az ENSZ is a tömegek mozgásának irányítására fordítja azt az összeget, amelyet a járvány megfékezésére elkülönítettek.
     
  9. Noha elméletileg Európában is megjelenhet az ebolavírus – állítólag Valenciában ápolnak egy ebolás beteget –, itt azonban nincsenek meg a feltételei annak, hogy ez a kórokozó olyan járványos méretű legyen, mint Nyugat-Afrikában .
     
  10. Az ÁNTSZ adatai szerint magyar állampolgárságú ebolás beteg még sosem volt.
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: hír, járvány, who, ensz, ebola, vírus

Kölöknet hozzászólás

aláírás