Iskola

Házhoz jön a múzeum? - Nem, iskolába megy!

A Mozaik múzeumtúra keretében általános iskolákba látogatnak el a hazai múzeumok, és az intézmények falai közül kilépve a diákoknak helybe viszik a múzeumi élményeket. A nyolcállomásos programsorozat a Felelős Szülők Iskolája vezetőségének, Tibenszky Moni Lisa és Vargácz Alexandra ötlete alapján indult útjára március 21-én. A Mozaik Múzeumtúra házigazdája Balatoni József, „az ország Jocó bácsija”, így egyértelmű volt, hogy az első állomás helyszíne a XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola, ahol ő történelmet tanít.   

A Mozaik Múzeumtúra eseményeit Makai Katalin, az iskola igazgatónője nyitotta meg, Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója pedig röviden bemutatta a Mozaik Múzeumtúra programjait.

A felső tagozatos osztályok tanulói izgatottan indultak el a különböző állomások felé.

Mozaik Múzeum

Izgalmas programokból választhattak:

  • Arany János „kocsma kvíz” – az Arany János Emlékév kapcsán interaktív kvízjáték. Ennél az állomásnál a XXI. század technikáinak használatára volt nagy szükségük a diákoknak, ahhoz, hogy a feladatokat meg tudják oldani.
  • 1956-os történelmi játékok – itt egy „tankot” (melyet egy személyautó helyettesítettsmiley) festhettek ki a diákok. A feladatuk szerint ráfesthették azt a szót vagy fogalmat, ami számukra a szabadságot jelenti. Rendkívül érdekes volt olvasni a gyerekek kifejezéseit, amelyek számukra a szabadságot, mint fogalmat megtestesíti: Balaton, nyár, külföldi utazás, wifi, buli, család, barátok, alvás, cs:go, foci a műfüvön
  • Mamutvadászok / Dr. Csont – a Természettudományi Múzeum múzeumi „játéka”
  • „A hangszerek világa” – interaktív hangszerbemutató a Leskowsky Hangszergyűjtemény jóvoltából. Ezen a bemutatón óriási lelkesedéssel vették kezükbe a gyerekek a régmúlt idők hangszereit, és igyekezték is megszólaltatni azokat. Nagy tapssal jutalmazták egymást, amikor valamelyikük sikerrel oldotta meg a feladatot. A zenével és hangszerekkel való találkozás remek móka volt számukra.
  • Fotózkodj – korabeli jelmeztárban korhű jelmezekbe öltözve készíthettek fotókat magukról a gyerekek.

Nagy élmény volt látni, hogy mennyire élvezték a történelmi és természetismereti időutazást a diákok, lelkesen járták az állomásokat, és gyűjtötték a pontokat, ami még jobban ösztönözte őket az aktív részvételre.

A programsorozat célja, hogy interaktív játékos tanulás keretében ösztönözzék a tanulókat, szülőket és pedagógusokat, hogy a szabadidős tevékenységeik keretében egyre többet látogassák a múzeumokat, szabadidős programjaik közé szívesen iktassák be a múzeumi programkínálatokat. Mindezekhez további segítséget kínál még a Mozaik Múzeumtúra ingyenesen letölthető mobil applikációjával közel 400 múzeumot tesz egy kattintással elérhetővé, megkönnyítve a programszervést is.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó