Iskola

"Legyen divat múzeumba járni!”

2019 tavaszán újabb 8 iskolába érkezik a Mozaik Múzeumtúra. Az idei évben immár harmadik alkalommal indul útjára a nagy sikernek örvendő Mozaik Múzeumtúra iskolai edukációs programja. A kezdeményezést 2017-ben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Néprajzi Múzeum és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet hívta életre azzal a céllal, hogy a múzeumokat népszerűsítse a 10-14 éves gyerekek és tanáraik körében. Az azóta eltelt időszakban 15 iskola diákjaihoz jutott el eddig a múzeumtúra, a 2019-es tanév tavaszán pedig újabb 8 fővárosi és vidéki iskolába érkezik a programsorozat. Így a tavaszi eseményekkel együtt már 5000 diák vehet részt az edukációs roadshow-n.

„Az a célunk, hogy a Mozaik Múzeumtúra által megszólított gyerekek később múzeumlátogatókká váljanak. Ha most nem foglalkozunk ezzel a korosztállyal, akkor egyre nehezebben tudjuk később bevonni őket. Azt szeretnénk, ha a múzeumhoz az a képzet társulna fiatal korban, hogy ott jó lenni, a gyermek jól érzi magát, és segíti őt a tanulásban” – nyilatkozta korábban Makranczi Zsolt, a Mozaik Múzeumtúra programot koordináló Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

A rendezvény során nem a gyerekek kirándulnak a múzeumokba, hanem kivételesen a kiállítóterek és a múzeumpedagógusok költöznek az iskolák termeibe egy napra. A Felelős Szülők Iskolája szakmai szervezésével megvalósuló játékos múzeumpedagógiai foglalkozások az élménypedagógia valamennyi elemét felvonultatják. Cél, hogy a diákok játszva, szórakozva jussanak ismeretanyaghoz, vagy felelevenítsék a tankönyvekből korábban már elsajátított tananyagot és megtapasztalják a tanulás örömét.

„Őszintén hisszük, hogy a játékos tanulás és a különböző élménypedagógiai, múzeumpedagógiai módszerek alkalmazása, az ismeretterjesztő applikációk és a digitális, technológiai eszközök integrálása a legjobb út a gyerekek érdeklődésének, kíváncsiságának felkeltéséhez, az interaktív tudásmegosztáshoz” – vallja Vargacz Alexandra, az iskolai edukációs programok szervezését koordináló Felelős Szülők Iskolája ügyvezetője.

 

A teljes cikk a TanTrend oktatási portálon olvasható.

 
Címkék: iskola hírek

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó