Iskola

Akit ma nem vesznek fel, annak az OKJ-s képzés az alternatíva

Ma este hozzák nyilvánosságra a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, így kiderül, hogy kik jutottak be valamelyik felsőoktatási intézménybe. Miközben nagy a diploma megszerzéséért folyó küzdelem, a számok azt mutatják, hogy egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezek a képzések ugyanis a felsőoktatás jó alternatíváját jelentik, hiszen jól fizető szakmákat kínálnak, egy későbbi felvételi esetén pedig plusz pontokra váltható előnyt is jelentenek.

Az idei általános felsőoktatási felvételi során 105.616-an jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézmény képzésére. A jelentkezők 73 százaléka a nappali képzési rendet választotta első helyen, 87 százalékuk pedig ösztöndíjas helyre szeretne bekerülni.

Miközben nagy a diplomaszerzési kényszer, egyre több fiatal ismeri fel az OKJ-s képzések előnyeit is. Ezeken a tanfolyamokon ugyanis a munkaerőpiacon is keresett szakmákat lehet gyorsan, gyakorlatorientáltan elsajátítani. Ha pedig valaki később egy újabb felvételiben gondolkodik, akkor bizonyos OKJ-s képzések elvégzése többletpontokat is jelenhet számára.

A legnépszerűbb, érettségivel is megkezdhető OKJ-s képzések*

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Bérügyintéző

Társadalombiztosítási ügyintéző

Logisztikai ügyintéző

Vám-, jövedéki- és termékdíj ügyintéző

A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból kiderül, hogy egyre népszerűbbek az OKJ-s képzések az érettségizettek körében. 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka volt érettségivel rendelkező fiatal, és idén tovább növekedett azoknak az aránya, akik az érettségit követően valamilyen OKJ-s képzést választottak. Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója szerint ez nem véletlen, hiszen az OKJ-s képzések versenyképes alternatívát jelentenek a költséges, és hosszú évekig tartó főiskolai, egyetemi képzésekkel szemben. Gyakorlatorientáltságuknak köszönhetően pedig nemcsak az önállóságot fejlesztik, hanem gyors munkaerő-piaci elhelyezkedést is kínálnak. Különösen a gazdasági-pénzügyi képzések népszerűek, amelyek átlagon felüli fizetéssel rendelkező szakmákat adnak, és az egymásra épülő szakképesítések miatt vonzó karrierutat is jelentenek a fiatalok számára.

Azoknak, akik későbbi felsőoktatási tanulmányokban gondolkodnak, az is fontos szempont, hogy az OKJ-s képzés akár 24 többletpontot jelenthet a felsőoktatási felvételi során (a szakterület alapszakjára történő jelentkezés esetén). Ráadásul az OKJ-s képzés során nem fogynak a felsőoktatásban felhasználható állami ösztöndíjas szemeszterek.

*Forrás: Perfekt Zrt.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó