Iskola

Az iskolai terrorizálás már az óvodában elkezdődik

Az iskolai terrorizálás összetettségét bizonyító holland kutatásból az derül ki, hogy az elhízott fiúk nagyobb valószínűséggel terrorizálnak másokat, illetve válnak terrorizálás áldozatává, mint soványabb kortársaik – és az ördögi kör már az iskola megkezdése előtt elkezdődik.

Már korábbi kutatások is kimutattak összefüggést az iskolai terrorizálás és a testsúly között, de a kutatások többsége idősebb gyerekekre és kamaszokra összpontosított.

A mostani vizsgálat résztvevőinek átlagéletkora 6 év volt.

A Pediatrics augusztus 25-i számában megjelent kutatásban több mint 1300 holland kisgyermekkel és tanáraikkal készítettek felmérést, hogy kiderítsék, kik terrorizálnak és kik a terrorizálás áldozatai, milyen gyakran fordul elő terrorizálás és milyen formában jelenik meg: fizikai (ütés, rúgás), verbális (csúfolódás), kapcsolati (kiközösítés) vagy materiális (személyes tárgyak elrejtése vagy eltörése). A gyerekeket testtömeg-indexük alapján normális testsúlyúként, túlsúlyosként vagy elhízottként osztályozták.

A rotterdami Erasmus Egyetem kutatói más olyan tényezőket is számításba vettek, amelyek befolyásolhatják a terrorizálást illetve a terrorizálás áldozatává válást. Ilyen tényezők például az életkor, a nem, a nemzetiség és az édesanya iskolai végzettsége, illetve az, hogy a gyereknek van-e testvére, vagy egy szülővel él-e együtt.

A szakértők szerint az iskolai terrorizálás megoldásának egyik módja az, hogy egészséges szociális kapcsolatokat modelleznek, felépítik a gyermekek önbizalmát. Ha a gyermekünkre az a veszély leselkedik, hogy mások csúfolni fogják, nagyon fontos, hogy készségeket adjunk a kezébe, amelyekkel meg tud birkózni ezekkel a problémákkal, és hogy megerősítsük az önbizalmát. Ha megtanítjuk a problémamegoldásra és a döntéshozatalra, sokkal sikeresebben veszik ezeket az akadályokat.

Amellett pedig, hogy az elhízott gyermekeket egészségesebb táplálkozási választásokra és több testmozgásra ösztönözzük, szülőként meg kell próbálnunk olyan tevékenységeket és hobbikat keresnünk gyermekünknek, amelyben ki tud tűnni.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó