Iskola

Megújul a Zöldsuli program: erdei iskolára lehet pályázni

A gyerekek környezettudatos gondolkodásának fejlesztése, Magyarország természeti értékeinek megismertetése a fiatalokkal – ez az idén öt éves Cetelem Zöldsuli programjának célja. A megújult pályázati rendszer új nyereményekkel is várja az általános iskolai osztályok jelentkezését, akik több millió forintos támogatásért pályázhatnak, hogy egy erdei iskolai táborozás során közelebbről megismerjék környezetünket.

Új pályázati rendszer, új nyeremény, de a cél a régi: a Cetelem Zöldsuli program 2015-ben is a gyerekek környezeti nevelését, felelős ökológiai gondolkodásának alakítását támogatja. Ennek az oktatásnak fontos része az, hogy az iskolások megismerjék környezetüket, felfedezzék Magyarország természeti értékeit, ritka állat- és növényfajait. Erre remek lehetőséget biztosítanak az erdei iskolai táborok, hiszen a hagyományos tanóráktól nemcsak helyszínében, de tananyagában is eltér ez a fajta oktatás.

Miért erdei iskola az új nyeremény?

Tavaly a Cetelem online kérdőívben kérdezte meg az iskolaigazgatókat arról, hogy milyen témájú pályázaton indulnának el szívesen a következő tanévben. A válaszadók 33 százaléka a környezetvédelmet tartotta legfontosabbnak, megelőzve a sportolás és a helyes táplálkozás témáját. A pályázat vágyott díjaként a legtöbben az erdei iskolai táborozást jelölték meg. Elmondhatjuk tehát, hogy az iskolák többsége úgy érzi, a gyermekek neveléséhez akkor kapják a legnagyobb segítséget, ha osztályaik erdei iskolai táborban teljesíthetik a tanterv egy részét. Mivel a táborok a szülők számára általában pluszköltséget jelentenek, az ehhez nyújtott anyagi támogatás sok olyan kisdiáknak is lehetőséget nyújt a részvételre, akiknek egyébként erre nem lenne módja.

A felmérés eredményeit szem előtt tartva írta ki a Cetelem az idei Zöldsuli pályázatát: általános iskolai osztályok jelentkezését várják, a pályázók közül harmincan egyenként 150 000 forintot nyerhetnek, amelyet erdei iskolai táboroztatásra használhatnak fel.

Hogyan lehet pályázni?

A pályázaton való részvétel egyszerű, az osztályoktól olyan képzőművészeti alkotás elkészítését várják, amellyel bemutatják, hogy számukra mi a legfontosabb környezetvédelmi tevékenység.  A pályaműveknek csak a gyerekek és a tanárok fantáziája szab határt, hiszen a téma lehet akár szelektív hulladékgyűjtés vagy akár vízvédelem, az alkotás lehet plakát, montázs, makett vagy szobor, a szervezők mindenfajta különleges technológiát és anyagot szívesen látnak.

A jelentkezés határideje április 1.

Az előző évekhez hasonlóan a nyertesek fele, azaz ezúttal 15 osztály közönségszavazat alapján nyer, míg 15 osztályt a szakmai zsűri választ ki. 

Az eredményhirdetésre 2015. április 22-én, a Föld Napján kerül sor.

A programról további információt itt  talál

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó