IskolaPedagógusOktatáspolitika

Széll Kálmán terv

Három évvel csökkentenék a tankötelezettség korhatárát

A Széll Kálmán terv ismertetése során derült ki: 18-ról 15 éves korra szállítaná le a kormány a tankötelezettséget. Szerintük évi 5-6 ezer gyerek így se, úgy se jár be az iskolába, hiába kötelező. A kormány átalakítaná az elemi oktatást is, és aki szeretné, az az utolsó években gyakorlati képzést kapna, hogy el tudjon helyezkedni. A legnagyobb pedagógus érdekképviselet szerint viszont éppen azok járnak majd rosszul az új törvénnyel, akiknek az oktatás jelenti az egyetlen kiugrási lehetőséget.

A rendelkezésre álló adatok szerint évente 5-6 ezer gyerek lóg rendszeresen az iskolából, akkor is, ha tiltják és büntetik. Közülük sok a túlkoros. A kormány elképzelései szerint őket már nem feltétlenül köteleznék iskolába járásra - írja az RTL Klub híroldala. A legnagyobb pedagógus-szakszervezet tiltakozik a terv ellen.

A kormány idén 3 és fél milliárd forintot különített el ösztöndíjra azoknak a diákoknak, akik valamilyen hiányszakmát tanulnak. A 18 éves korig tartó tankötelezettség egyébként 1998 óta van érvényben, előtte 16 éves korukig tartották a padokban a diákokat.

„Azokat a gyerekeket fogja sújtani, akiknek otthon a körülményeik amúgy is nehezek, nekik az egyetlen kitörési pont, hogy minél tovább a közoktatási intézményben maradjanak és valamilyen szakmát tanuljanak” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A kormány a tankötelezettség korhatárának csökkentésével az elemi oktatást is át akarja alakítani, pontos terv ugyanakkor erről még nincs. Annyit azonban elárult a kormányszóvivő, hogy gyakorlatiasabb képzésre helyezik majd a hangsúlyt.

„Azt mondjuk, hogy vannak itt sokkal rövidebb képzések, ahol olyan szakmát fogsz tanulni, amivel utána munkát fogsz találni, rendesen meg fogsz tudni élni. Én azt hiszem, hogy ezek azok a lehetőségek, amire a gyerekek azt fogják mondani, hogy igen, ezt bevállalom” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

Vekerdy Tamás, gyermekpszichológus az InfoRádióban úgy fogalmazott, a tervek szerint szeptemberben életbe lépő szabályozás "meglepő, érthetetlen és értelmezhetetlen". A szakember szerint ez "nemzeti katasztrófa", már csak azért is, mert az általános iskolát a gyerekek 14 évesen fejezik be, és csupán ezzel a végzettséggel lehetetlenség lesz elhelyezkedniük. Véleménye szerint, a döntés következménye az lenne, hogy még több  ember maradna munka nélkül és szorulna segélyre. Hangsúlyozta azt is: a fejlett országokban az utóbbi három-négy évtizedben az a tendencia, hogy a tankötelesség korhatárát felfelé - akár 18 éves korig - tolják ki, ellentétben a korhatár csökkentési tervekkel.

A Pedagógusok Szakszervezetének közleményében azonban további következtetések is olvashatók: " Ez az elgondolás magában hordozza annak lehetőségét, hogy az állam nem vállalja föl a tankötelezettség utáni időszakra az ingyenes oktatás igénybevételéhez szükséges ellátórendszer fenntartását és működtetését. Szűkíti a rendelkezésre álló beiskolázási helyeket, elsősorban a középiskolákba való bejutás lehetőségét. Ezek az intézkedések együttesen azzal a következménnyel járhatnak, hogy leépül a közoktatás ellátórendszere, iskolákat, kollégiumokat zárnak be, és tömegesen bocsátják el a közoktatásban foglalkoztatottakat."

 
Kölöknet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 
2011 március 06.
Guna
A törvényhozókat tényleg nem érdekli a tanítás macerássága, de a kamarát, akitől az ötlet származik, már érdekelheti.
2011 március 06.
H.T.
Énszerintem nem is az a legfőbb ok, hogy macerás őket tanítani. Mit érdekli az a törvényhozókat? De mennyit meglehet spórolni! El lehet zavarni egy csomó tanárt, be lehet zárni néhány iskolát. Aztán 10-20 év múlva jajgatunk, hogy nincs, aki eltartsa az országot. Mert a képzetlen, 15 éves kora óta lébecoló emberek nem fogják.
2011 március 05.
Kati
Nem létesíthet, jelenleg teljes munkaidőben nem foglalkoztatható 16 év alatti. De meddig tart azt a törvényt is módosítani?!
Ez a legnagyobb álszentség, hogy hadd menjen dolgozni, akinek nincs kedve tanulni. Mögötte meg az van, hogy hadd ne kelljen tanítani, mert macerás. Fúj!
2011 március 05.
 
16 év alatti fiatal létesíthet munkaviszonyt? És milyen munkaköröket lehet 15 évesen általános iskolai végzettséggel betölteni? Aki nem akar 15 éves kora után tanulni (mert nincs kedve megerőltetni magát), annak vajon van kedve dolgozni??? Ha meg alkalmatlannak ítéltetik az iskolába járásra, akkor miért gondoljuk, hogy képes beilleszkedni egy munkahelyre? Milyen értékrendjük lesz ezeknek a fiataloknak? Hogyan lesznek ők képesek eligazodni ebben a bonyolult világban? Ha nem kapnak munkát, ki fogja őket eltartani??
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó