IskolaPedagógusOktatáspolitika

PDSZ: aggasztó a tanítási év meghosszabbításának szándéka

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) aggasztónak tartja, hogy ismét a nyilvánosság elé került a tanítási év meghosszabbításának szándéka. A tömörülés az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában a leghatározottabban tiltakozik minden olyan törekvés ellen, amely a közoktatásban dolgozók munkaterheinek növelésére irányul, ugyanakkor azt elfogadhatónak tartaná, ha a magyar diákok számára a közoktatás azonos hosszúságú tanév keretében több tanítási órát nyújtana. Ez utóbbihoz, csakúgy, mint a mai feladatokhoz - ellentétben egyes kormányzati véleményekkel - nem kevesebb, hanem több pedagógusra van szükség a közoktatásban - tették hozzá.

A szakszervezet szerint azok az érvek, amelyek a tanév megnyújtását, a nyári szünet megkurtítását hivatottak alátámasztani, tévedésen, félreértésen - illetve a nemzetközi adatok félremagyarázásán alapulnak. "Aki azt hiszi, hogy a magyarországi iskolaépületek alkalmasak arra, hogy a májusi, júniusi, augusztusi kánikulában eredményes oktatás valósuljon meg, téved" - írták, hozzátéve: ezek az épületek fizikailag alkalmatlanok a feladat megvalósítására.  A PDSZ szerint az, aki azt gondolja, hogy a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák június végén vagy júliusban is megszervezhetőek, nincs tisztában az iskolák működésével.

A szakszervezet szerint nem állja meg a helyét az az állítás, hogy Magyarországon a tanév rövidebb, mint a nemzetközi gyakorlatban, hiszen az OECD-országok átlagát tekintve az alsó és felső tagozaton 38, a középiskolákban 37 hétig tart a tanítás, ami megfelel a magyarországi gyakorlatnak. A 19 európai uniós tagállamban az alsó tagozaton 38, a felső tagozaton és a középiskolákban pedig ugyanúgy 37 hétig tart a tanév, mint Magyarországon.

A PDSZ közlése szerint a tanítási órák számát illetően szintén valótlan az állítás, hogy a magyar diákok kevesebb tanítási időt kapnak a közoktatástól, mint az európai országokban, mert a magyarországi 185 tanítási naphoz képest az OECD-átlag a három közoktatási szinten 187 (alsó), 186 (felső tagozat), illetve 184 (középiskola). Mindössze a tanítási órák számának tekintetében mutatkozik eltérés, de ez sem olyan mértékű, mint ahogy azt a parlament oktatási bizottságának elnöke állítja. A magyar diákok mindhárom szinten 611 tanítási órában részesülnek, ugyanakkor az OECD-átlag 786, 703, illetve 661 óra, az Európai Unió átlaga pedig 763, 661, illetve 632 tanítási óra.

Az ugyanakkor vitathatatlan - írták -, hogy a szülők számára sok esetben problémát jelent az óvodás és általános iskolai korú gyermekek nyári elhelyezése. Az ötletgazda javaslatát arról, hogy a fenntartók biztosítsák ezen gyerekek elhelyezését és foglalkoztatását, akár támogatni is lehet, abban az esetben, ha az ezekben részt vevő pedagógusokat megfelelőképpen finanszírozzák. A jelenlegi gyakorlat azonban az, hogy a nyári táborokban munkát vállaló pedagógusok döntő többségét a munkáltató nem fizeti, mondván, szabad idejében mindenki azt csinál, amit akar - fejtették ki, hozzátéve: ezek a táborok kiváló lehetőséget nyújtanak a nem szokványos környezetben történő tanulásra.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szintén közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták, hogy a PSZ nem támogat olyan megoldást, amely automatikusan az iskolákra, illetve az azokban foglalkoztatott pedagógusokra hárítaná át a gyerekek nyári felügyeletét. A tömörülés hangsúlyozta, hogy a gyermek neveléséről elsősorban a szülőnek kell gondoskodnia. A Pedagógusok Szakszervezete számára elfogadhatatlan a szorgalmi időszak meghosszabbításának, a nyári szünet csökkentésének az az indoklása, hogy a nevelő iskola eredményeit a túl hosszú nyári szünet nem segíti.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az MTI-nek nyilatkozva korábban azt mondta, megfontolandónak tartaná, ha rövidebb lenne a jövőben az iskolai nyári szünet. Magyarországon a tanév európai viszonylatban meglehetősen rövid, 37 hétből áll; ennél csak Izlandon rövidebb a tanítás hossza, ahol 36 hétig járnak a gyerekek iskolába. Dániában - ahol a leghosszabb a tanév - 42 hét a tanítási idő - jegyezte meg. Hozzátette: ha azt nézik, hogy közpénzből hány órát finanszíroznak a gyerekeknek, akkor ez valamivel több mint 600 óra. A többit a magán-különórapiacon "vásárolják meg" nekik a szülők. Egy amerikai gyerek ennek majdnem a kétszeresét, 1097 órát "kap" egy évben. Ott jóval elterjedtebb az egész napos iskola modellje, más a tanév beosztása is, rövidebb a nyári szünet és hosszabbak az évközi szünetek. Az Országgyűlés oktatási bizottságának elnöke megfontolandónak tartaná annak áttekintését Magyarországon is, hogyan osztják be a tanévet. Pokorni Zoltán szavaiból kiderült, az ő elképzelései szerint a tanítás tarthatna tovább, az évközi szünetek pedig megnyúlhatnának.

Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár erre reagálva azt mondta, hogy az oktatásért felelős államtitkárság nem szeretné felrúgni a jelenlegi pedagógiai kultúrát és iskolai hagyományt, ugyanakkor az évközbeni szünetek átstrukturálása a tárcánál is napirenden van, elsősorban az őszi szünet rovására; a csekély karácsonyi és húsvéti szünet hosszának növelésére gondolnak. Kitért arra is, hogy a tanév hosszának növelésekor sok egyéb mellett a költségvetési vonzatokat is figyelembe kell venni, ezért is megfontolandó a felvetés.

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2011 július 04.
Szülő
A nyári melegben az iskolaépületbe kényszeríteni a gyerekeket kínzás lenne.
A kötelező nyári felügyeletnek ( vagy hosszabb tanévnek) is csak úgy lenne értelme, ha azt kellemes helyen, valódi élményt nyújtó táborban, napközis táborban, erdei iskolában stb. tölthetné a gyerek.
Az én gyerekemnek sajna volt része olyan iskolai (bentlakásos) táborban, ahol a kedves pedagógus egyetlen feladatának a gyerekmegőrzést tekintette. A kerítésen belül szabadon voltak engedve és azt csináltak amit akartak. A tábor által központilag szervezett néhány programon kívül (ez sem mindegyik érdekelte őket) semmi nem történt. Első nap még elvoltak az otthonról vitt játékokkal, de aztán persze megunták. Második naptól már telefonon hívogatott, innen tudtam, hogy gáz van (ha jól érzi magát valahol, akkor el sem tudom érni, nemhogy ő hívna). Kell persze időnként az édes semmittevés, de arra van alkalom otthon. A táborozás idejét kiválóan ki lehetne tölteni olyan játékokkal, programokkal, amivel a gyerek nemcsak jól érzi magát, hanem fejlődik is anélkül, hogy ezt tanulásnak élné meg, lehet építeni a csapatszellemet stb. Érdekes módon a drága fizetős táborok ezt meg tudják oldani. A probléma ott van, hogy én nem szívesen bíznám a gyereket arra a tanárra nyáron, aki a tanév során is csak arra vár minden órán, hogy kicsöngessenek. Akinek nem inge kérem ne vegye magára, de sajna nekünk van rossz tapasztalatunk bőven.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XKamaszmentő - Teakiadó