Kérdések

A lányom most kezdi az 5. osztályt.A matematikával van gondunk, mégpedig, hogy ha dolgozatírásra készülünk, itthon mindent jól megold, az iskolában pedig teljesen leblokkol. Fáj a hasa, rosszkedvű, már reggel rágja a körmét, tiszta stresz. Ha felel, akkor nincs gond, csak a dolgozatnál, és egyre rossszabb dolgozatokat ír, ami megint lehangolja. Már 2-es dolgozatot is írt. Kérem, segítsen megoldást találni.


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

A lánya problémája sajnos ismerős, gyakran előfordul, hogy a jól teljesítő kislányok egy-egy iskolai helyzetben intenzívebben „izgulnak”, mint ami indokolt lenne. Ez az „izgulás” – a teljesítmény szorongás – ha túl intenzív, a teljesítmény romlásához vezet – ekkor debilizáló szorongásról beszélhetünk. A dolgozatok, felelések előtti „izgulás” egyébként természetes, sőt hasznos is, hiszen segíti a figyelem összpontosítását – ez a segítő típus a facilitáló szorongás. A probléma ott van, hogy a rossz teljesítmény tovább növeli a szorongást, ami aztán tovább rontja a teljesítményt, kialakítva egy ördögi kört. Később a szorongás testi tüneteket is okozhat, jelentkezik a fejfájás, a hasfájás.

Levelében azt írta, hogy lánya most lett felső tagozatos, gondolom, ez új matematika tanárt is jelent. Mivel lánya szorongása iskolai helyzethez kötődik, így a pedagógus nélkül nem igazán lehet segíteni. Javaslom, hogy még most, az év elején mindenképpen keresse meg a tanárt és kérje a segítségét a probléma megoldásában. Biztosan lesz valamilyen ötlete, hogyan lehet megkönnyíteni a lánya helyzetét egy-egy dolgozat alkalmával. Gyakran már az is segít, ha a tanár körbejár, belenéz a munkákba, biztatja, megdicséri a tanulókat. Otthon beszélgessenek az „izgulásról”, próbálja kideríteni, mi járhat a lánya fejében a matek írásbelivel kapcsolatban, mikor kezdődött ez a túlzott izgalom. Nagyon fontos, hogy most, amíg nem csillapodik a szorongás, ne tulajdonítson nagy jelentőséget egy-egy rosszabb dolgozatnak, mert ezzel csak erősíti lányában a szorongást. Tudom, hogy fontosak lehetnek a jegyek, de ha nem sikerül lányának megnyugodnia, csak egyre rosszabbul teljesít majd, s lassan a matek mellett másra, legrosszabb esetben az egész iskolára áttevődhet a szorongás.

Végül azt javaslom, ha úgy érzi, egyedül nem boldogul, akár a lányával, akár a pedagógussal kapcsolatban, kérjen segítséget egy pszichológustól. A lányának ahhoz, hogy túljusson a problémáján, elsősorban az Ön támogatására, megértésére, segítségére van szüksége.

Üdvözlettel

Izsó Ildikó

X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó