Különleges helyzetekFelvételi

Felvételi eljárás

Információk továbbtanuláshoz a weben

Novembertől, miután a középiskolák közzétették azt, hogy milyen programú osztályokat indítanak, s a bekerülést milyen felvételi eljáráshoz kötik, a szülők részéről megindulhat a megfelelő középiskola kiválasztása, majd a felvételire való jelentkezés. Mivel az eljárás meglehetősen bonyolult, fontos tudni, hol találjuk meg a szükséges információkat.

Mivel a felvételi eljárás hosszú folyamat, fontos tudni, hogy milyen határidős teendőink vannak. A Kölöknet Tanév rendje idővonalán, de külön cikkben  is pontosan tájékozódhatnak a továbbtanulással kapcsolatos határidőkről és eseményekről. Az interaktív idővonalat oldalunk menüsora alatt találják meg.

A választásnál szóba jöhető szempontokat járják körül, illetve az intézménytípusokat és középiskolai programokat járják körül oldalunk továbbtanulással kapcsolatos cikkei, melyeket csokorba gyűjtöttünk.

A Közoktatás Információs Rendszerének adatbázisa

A középiskolák a Közoktatás Információs Rendszerében teszik közzé október 31-ig a következő évben indítandó osztályokkal, s a bekerülés feltételeivel kapcsolatos információikat. Ezek november elejétől találhatóak meg a Közoktatás Információs Rendszerének weblapján. Ezt az oldalt jó megjegyezni, és a Szülők menüpont alatt felfedezni, hogy mi mindent tartalmaz. Innen érhetőek el többek között az összes iskola hivatalos adatai (pontos név, cím, telefon, OM kód), valamint itt találjuk meg összegyűjtve az összes hatosztályos- és nyolcosztályos programot indító iskolát.

A felvételivel kapcsolatos adatokat az oldalon belül a KIFIR, vagyis a A középfokú közoktatási intézmények felvételi információs rendszere tartalmazza.  A rendszer jól áttekinthető: a keresett iskola „adatlapján” elég az iskola nevének egy részletét kitölteni, de kereshetünk az iskola OM kódja vagy település  szerint is. Itt tájékozódhatunk az indítandó osztályok számáról, az induló programokról és a felvételi eljárásról, így arról is, hogy az iskolába való jelentkezéshez szükséges-e a központi írásbeli felvételi vizsgára való jelentkezés.

Az eniskolam.hu interaktív keresője

A Budapesten működő iskolák közötti keresést (intézménytípus, hely, tagozatok és más szempontok szerint) teszi lehetővé, a www.eniskolam.hu oldalon. Tartalmazza az induló programok leírását és a felvételi eljárást is.

A Kölöknet Iskolakeresője

Az oldalunkról elérhető, országosan teljes adatbázis, melyben földrajzi hely, iskolatípus, fenntartó, program szerint lehet keresni. Az adatbázis számos információt tartalmaz az iskolák személyi és tárgyi feltételeiről. A program lehetővé teszi a kiválasztott iskolák adott szempont szerinti összehasonlítását.

Középiskolák a weben

Miután tájékozódtunk a szóba jöhető iskolákról, érdemes meglátogatni a kiválasztott intézmények honlapját. Itt jó eséllyel megtaláljuk az iskola pedagógiai programját, de valószínűleg számos, még ennél is sokkal beszédesebb információhoz juthatunk. Ezeket ki-ki ízlése szerint értékelheti, az azonban biztos, hogy használni tudja a választás szempontjai között például azt, hogy:

Segíti-e a honlap a praktikus tájékozódást (a tanév eseményei, tanárok fogadóórái, ebédbefizetés, csengetési rend, stb.)
Vannak-e a honlapon interaktív felületek?
Mennyire friss a tartalom?
Van-e külön szülőknek szóló rovat?
Megjelenik-e a diákönkormányzat a felületen?
Hányan és kik szerkesztik a honlapot (a rendszergazda egyedül? egy szakkör tagjai? rovatonként több tanár? stb.)
Bemutatkoznak-e portréval a tanárok (s a gyerekek)?
Megjelennek-e diákművek a honlapon?
Vannak-e az osztályoktól eltérő közösségek, önkéntes aktivitások?
Megjelenik-e az iskola névadójának méltatása, jelen van-e az iskola értékrendjében?
Van-e az iskolának kapcsolata a lakókörnyezettel?
Van-e az iskolának kapcsolata másokkal?
Vannak-e az iskolai programokról szóló fotógalériák (és milyenek ezek?)
Van-e esetleg (és milyen) webwn olvasható iskolaújság?

Az itt felsoroltak és a honlap egésze az esetek többségében híven tükrözi, hogy milyen a szóban forgó iskola értékrendje, hangulata.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó