Különleges helyzetekFelvételiKözépiskola

Nyilvánosak az első számadatok!

Jelentkezés a középiskolába

Február 20-ig kell leadni a középiskolai jelentkezési lapokat, ám a felvételi folyamat már elkezdődött. Vannak iskolák, ahová csak a korábban megrendezett központi írásbeli eredmények birtokában jelentkezhetnek a diákok. Az OKM nyilvánosságra hozta az első számadatokat.

A minisztérium adatai szerint a szóba jöhető 1095 középiskolából 470-ben tartottak központi írásbelit, s ezeken a vizsgákon 58 104 diák vett részt. Mintegy 200-en írták meg továbbá a 15 úgynevezett tehetséggondozó középiskolába szóló központi felvételi dolgozatot. Összességében tehát az általános iskola végzős tanulóinak mintegy 60%-a vett részt a központi írásbeliken.

A szóban forgó 470 középiskola közül 302-ben majd szóbeli vizsgát is tartanak, így az oda felvételizők február 23. és március 13. között további megmérettetéseken is részt vesznek.

A központi írásbelik keretében nemcsak a nyolcadikosok vizsgáztak: 3 531-en 8 osztályos, 5022-en pedig hatosztályos gimnáziumokba felvételiztek (ez az adott korcsoport mintegy 3,5, illetve 5%-a).

A 9. évfolyamra jelentkező mintegy 58 ezer tanuló átlagteljesítménye a két dolgozat összesítése alapján 50,69%, az 1 692 fő tehetséggondozó írásbelit tett tanuló átlagteljesítménye 64,59% volt. A néhány ezer – zömében vélhetőleg korosztálya legjobbjai közé tartozó – 4. illetve 6. osztályos tanuló átlagteljesítménye 72,03%, ill. 72,36% volt az írásbeliken.

A minisztérium közlése szerint a feladatsorokkal, valamint a javítókulcsokkal kapcsolatban a korábbiaknál jóval kevesebb észrevétel vagy kérdés érkezett, és ugyanez mondható el a javítással kapcsolatban benyújtott tanulói észrevételek számáról is.

Összeállításunk az OKM Tájékoztató a középiskolai írásbeli felvételiről című közleménye alapján készült.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó