Különleges helyzetekFelvételiÓvoda

Tudnivalók az óvodai felvételről és beíratásról

Hamarosan itt van az óvodai beíratás ideje. Ez a legtöbb családban nagy dilemmákkal jár. Melyik óvodába írassuk a gyerekünket? Milyen szempontok alapján válasszunk intézményt? Elég érett-e a gyerekünk az óvodai életre? Mi van, ha még nem szobatiszta a kicsi? És mit tegyünk akkor, ha helyhiány miatt elutasítják a felvételi kérelmünket? Ezekre a kérdésekre igyekszünk válaszolni a hatályos jogszabályokat figyelembe véve.

közoktatási törvény

A törvényi szabályozásról bővebben itt olvashatnak.

Az 1993. évi LXXIX. törvény 24. és 65. §-a részletezi, mire való az óvoda, kinek kötelező az óvoda, hogyan történik az óvodai beíratás és felvétel. Nem árt tudni, hogy kibővült azoknak a köre, akik óvodába járhatnak: már lehetőség van arra is, hogy a gyermek 2 és fél éves korától részt vehessen az óvodai nevelésben.

Erre azonban csak akkor számíthatunk, ha nincs annyi 3. életévét betöltött gyerek, hogy a csoportlétszám elérje a törvény által megszabott maximumot.

Aki még nincs hároméves

Az óvoda felveheti azt a körzetében lakó gyermeket is, aki a harmadik életévét a felvételétől számított fél éven belül betölti, feltéve, hogy minden, a településen, fővárosban fővárosi kerületben, illetve, ha a felvételi körzet több településen található, az érintett településeken lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező három éves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető (1993. LXXIX. 24. § 1.bek.).

Gyakran felmerül a kérdés: mit kell tudni a kicsiknek ahhoz, hogy óvodába járhassanak. Az óvoda elvár egy bizonyos önállóságot, amit a gyereknek az első három évben kell elérnie.Az „óvodaérettség” kiterjed a kommunikációra (beszédfejlődés, kapcsolatteremtés), a szociális érettségre (kapcsolatteremtési képesség gyerekekkel és felnőttekkel), a megfelelő szintű önállóságra (öltözködés, evés), és a pszichés érettségre (el tudja fogadni az anyai távollétet, tudja, hogy az elválás nem végleges, és érte fognak jönni).

Törvényi szabályozás ugyan nincs arról, hogy csak szobatiszta gyereket lehet oviba adni, de az óvoda sem személyi, sem tárgyi feltételeiben nincs felkészülve a pelenkázásra. Hároméves korban a napközbeni szobatisztaság már elvárható, és a legtöbb gyermeknek nincs is problémája ezzel.

Sokan panaszkodnak a Kölökneten is arról, hogy gyermeküket helyhiány miatt nem veszik fel az óvodába. Fontos tudni, hogy az intézmények nem dönthetnek önhatalmúlag arról, hány főt vesznek fel az óvodába, és arról sem, kiket utasítanak vissza.

A Közoktatási törvény (1993. LXXIX.) 3. számú melléklete rendelkezik az óvodai csoportok maximális létszámáról, amely nem lehet több 25 főnél. Ha legfeljebb 2 csoport van az intézményben, akkor szükség esetén a létszám 20%-kal növelhető (tehát 30 főre bővíthető a gyerekek száma), illetve ha 2-nél több csoport van az óvodában, akkor további 10%-kal (ez 32,5 gyereket jelent matematikailag, a gyakorlatban 33-mal számolnak az óvodák). A bővítést a szülői munkaközösségnek és az óvodaszéknek is támogatnia kell. Ezenkívül a hatályos építészeti előírások szerinti egy főre eső alapterületnek is meg kell lennie az intézményben.

2010. január 1-től az intézményvezetőnek nem kell a bővítéshez az Oktatási Hivatal engedélyét kérnie, de az OH a létszámok betartását továbbra is ellenőrzi. Amit még érdemes tudni: az óvodai felvételkor elsőbbséget élveznek azok, akik a következő tanévben tankötelesekké válnak, a HHH gyermekek, illetve azok, akiknek mindkét szülője dolgozik, iskolába jár, vagy súlyos betegsége miatt a gyermek napközbeni ellátásáról nem tud gondoskodni

Bár az országos adatok szerint hazánkban az óvodai ellátás lehetőségei nemzetközi összehasonlításban is igen kedvezőek, ez nyilván nem vigasztalja azokat, akiknek mégsem sikerül gyermeküket az óvodába beíratni. Mi is az igazság az óvodai férőhelyek körül?


2006/2007.

2009/2010.

az óvodai férőhelyek száma

351.823

363.024

az óvodások száma

327.644

328.545

a férőhelyek kihasználtsága

93.1%

90.5%

az óvodai csoportok száma

14.560

14.396

-          ebből azonos életkorú

6809

5945

-          vegyes életkorú

7751

8451

a csoportok száma csoportlétszám alapján:-          10 főnél kisebb

235

406

-          11-20 fő

3431

3237

-          21-25 fő

6909

6407

-          26-30 fő

3490

4109

-          31-35 fő

294

225

-          35 főnél nagyobb

23

12

egy csoportra jutó átlaglétszám

22.5

22.8

 

Az óvodai férőhelyek

Az óvodai férőhelyekről, a gyereklétszámról,  az óvodai csoportok számáról korábbi adatokat Az óvodai férőhelyekről és a Hogyan válasszunk óvodát? című cikkeinkben találhatnak.

A táblázat azt mutatja, hogy Magyarországon van elegendő óvodai férőhely, és az átlagos csoportlétszámok is megfelelőek. A férőhelyek és a gyereklétszám tekintetében viszont az egyes vidékek nagy eltéréseket mutatnak. Az országos adatok nyilván nem vigasztalják azokat, akiknek a gyermekét nem vették fel az óvodába. Például néhány éve sok lakópark épült egyes helyeken, ahová zömmel fiatalok költöztek. Nekik időközben gyermekeik születtek, akiket bölcsődébe-óvodába szeretnének járatni. Kérdés: van-e hová? Mert hogy a korábbi gyereklétszám-csökkenés miatt számos óvodai csoportot megszüntettek – és ezeket most egy rövid időre újból életre kellene kelteni.

Irigylésre méltó helyzetben vannak azok, akik olyan helyen élnek, ahol nincs gond az óvodai férőhelyekkel. Sőt, vannak olyanok is, akiknek módjukban áll arról is dönteni, melyik intézménybe járassák gyermeküket. Nekik érdemes időben tájékozódni a felvetődő lehetőségekről. Ma már sokféle óvoda létezik, sokféle kínálattal, szemlélettel és elvárással. Az a szerencsés, ha az intézmény és a család értékrendje hasonló, és a gyermek személyiségéhez is jól illeszkedik.

 
Kölöknet hozzászólások  
(12 hozzászólás) 
2016 október 27.
Anyuka
Sziasztok!Én most adtam óvodába a 2 és fél éves gyermekemet,szobatiszta csak épp a fenekét még én töröltem,szóval ovodából mindig úgy hozzom haza hogy a gatyója piszkos,az óvónéni válasza pedig az hogy ez nem az ő dolguk oldja meg a gyerek legyen önálló,panaszkodtam a polgármesternek erre ő csak azt mondta hogy az óvónénik jól elátják a dolgukat.Kihez forduljak,mert a fiamat sajnálom aki 4 ig kakis nadrágban van,előre is köszönöm.
2013 június 14.
hhh
Sziasztok!
Olyan után érdeklődnék, hogy aki nem dolgozik, annak nyáron a 4 éves gyermeke mehet-e oviba, mert nálunk nem engedik.
2012 május 30.
Napsugár
Sziasztok!Tudnátok Nekem segíteni abban,hogy ha már kiscsoportos a kisfiam,be kell-e íratnom a középső csoportba,ha ugyan abba az oviba fog járni?Az ovinkban senki sem beszél erről!

Válaszotokat előre is köszönöm!
2012 május 10.
 
A törvényértelmében először azokat kell felvenni az óvodába, akik betöltötték, illetve a szeptemberi tanévkezdésig betöltik a 3. életévüket. Ők a 3. életévük betöltése utáni napon már járhatnak is óvodába. Két és fél évesen be lehet íratni az óvodába a gyermeket, de ha nincs elegendő férőhely, de ha nincs elegendő férőhely, akkor az óvoda nem köteles őt fogadni, csak ha elmúlt 3 éves, és a szülő dolgozik.
2012 május 09.
B.B.
Sziasztok. Az én kisfiam 2,5 éves és nem biztos hogy felveszik az óvodába. Kifogás pedig az volt hogy ha nem megyek dolgozni akkor nem mehet. De kérdem én hogy keressen az ember úgy munkát hogy sehova nem tud elmenni a gyerektől? Mert ha az ember munkát akar keresni akkor csak ne vigye már magával a gyereket mert az a gyereknek is csak nyűg.
Ráadásul szoba tiszta beszélni is kitünően beszél. Vannak olyan gyerekek akik még nem beszélnek nem is szobatiszták és még is felveszik szeptembertől. Akkor ez mi ha nem kivételezés? Örülnék neki ha valaki tudna valami megoldást írni előre is köszönöm.
2011 május 13.
Kata
Az én kislányomat nem vették fel abba az oviba amelybe a testvére jár.
2011 április 15.
 
M.Z.V.
Őszig még van jó pár hónap, ne aggódj. Ne görcsölj rá a témára, mert ez is nehezíti szerintem számára. Pár napig ne is erőltesd a bilit. Add rá szó nélkül a pelenkát, majd pár hét "pihi" után kezdjétek elölről. Egyik napról a másikra is dönthet úgy, hogy nem kell neki a pelus. Lehet túl sok neki a folytonos mondogatás, túlzottan zavarja.
Nem a Te hibád, ez egy folyamat ami a kicsin múlik, az idegrendszerén. A pisi és kaki az Ő saját részük. Meg kell tanulniuk, hogy elengedjék.
Fel a fejjel, jön a jó idő és hipp-hopp lekerül az a pelus:))
2011 április 14.
G
Kedves MZV, ez abszolút nem az anyai szégyened, az, hogy a gyerek mikor lesz szobatiszta, vagy akár, hogy mikor kezd beszélni, elsősorban a saját idegrendszeri érettségén múlik, ami viszont nem egyenlő azzal, hogy mennyire okos. Türelmesnek kell lenni, talán kevesebbet kell foglalkozni a dologgal, én azt mondanám, indulj el azon a szálon, amit movaja leírt. Unokaöcsém is 3 évesen lett szobatiszta, egyik napról a másikra. Még senki sem maradt pelenkában, aki egészséges!
2011 április 13.
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat...
Sajnos már türelmemet vesztem néha, mert mindent kipróbáltam úgy érzem (gumicukor, ha nem kell többet pelus biciklit kap, matricaragasztás, nagyfiú vagy már ciki nem?, stb.stb).
Itthon pelus nélkül van bölcsi abban a pár órában estig, de rendszeresek a balesetek, nem is érdekli hogy bepisilt, kakilt :(. Ha elviszem bilihez vagy wc hez az esetek felében ellenkezik, de van amikor ilyenkor is belepisil azért. A bölcsiben néha kiviszik wc-hez, akkor általában sikerül. Tudom,hogy nem alkalmas az ovi a pelenkázásra, de mit tehetek még én? Anyai szégyenem is számomra, hogy itt tartunk még csak :/. Sehol... Remélem szobatiszta lesz őszig...
2011 április 13.
Kedves M.Z.V.!
A törvény szerint nem lehet elutasítani azt a gyermeket sem, aki nem szobatiszta, de számítani kell arra, hogy az óvodában nem fognak örülni a pelenkázásnak. Én jártam már elég sok oviban, de egyikben sem láttam pelenkázásra alkalmas helyet. És ahol 25-30 kisgyerek van, ott a két (három) embernek elég nehéz is megoldani a gyerekek pelenkázását. Mivel szeptemberig azért még van 4.5 hónap, van remény arra, hogy a kisfia az óvodakezdésre szobatiszta lesz. Nyáron egyszerűbb a szobatisztaságra szoktatás. Nem kell annyi ruhát levenni, és ha "baleset" történik, akkor könnyebb megoldani a helyzetet. Türelmesen és kitartóan kell próbálkozni. (Kényszeríteni és büntetni semmiképpen nem szabad, mert azzal csak szorongást idézhet elő a kicsiben ezzel az egyébként természetes folyamattal kapcsolatban.)
2011 április 13.
movaja
Nálunk bölcsiben van egy kisfiú, ősszel töltötte a 3-at és még mindig nem szobatiszta. A pedagógiai intézettől van papírjuk, h 4 éves korig maradhat bölcsiben.
Szerintem a májusi beiratkozásnál nem utasíthatnak el emiatt, elvégre még utána van 3 hónapja arra, h szobatiszta legyen;) Azt viszont mondhatják majd szept-ben, h amíg nem szobatiszta nappalra nem veszik be.
2011 április 13.
M.Z.V.
Mi történik akkor, ha a kisfiam elmúlt 3 éves, bölcsis 2 éve, de minden erőfeszítésem ellenére még nem szobatiszta (pillanatnyilag...) Elutasíthatnak a májusi beiratásnál???? Dolgoznom kell, egyedül nevelem bérlakásban!
Ha elutasítanak mit tudok tenni????
Köszönettel
Összes hozzászólás (12) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó