Óvoda

8 tipikus hiba az óvodai beszoktatáskor, amit érdemes kerülni - Ezek miatt fogják a fejüket az óvónők! Így tedd könnyebbé a beszoktatást!

Az óvodai beszoktatás mehet akár könnyedén is, ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk! Tapasztalt óvónőket kérdeztünk arról, hogy mi segíti a gyerekek könnyű és sikeres beilleszkedését? Mit kerüljenek a szülők az óvodai beszoktatások alkalmával?

 

Az óvodai beszoktatás mehet akár könnyedén is, ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk! Tapasztalt óvónőket kérdeztünk arról, hogy mi segíti a gyerekek könnyű és sikeres beilleszkedését? Mit kerüljenek a szülők az óvodai beszoktatások alkalmával?

Az óvodai beszoktatás általában nagy izgalommal jár egy család életében, főképp, amikor az első gyermek kezdi meg az óvodás éveit. Miért is ne járna fokozott izgalommal? Az óvodai beszoktatás egyfajta leválás a szülő-gyermek kapcsolatban. A kisgyereknek ilyenkor el kell távolodnia az anyukájától és a meleg és kiszámítható otthoni környezetétől; az anyukának pedig át kell adnia szeretett gyermekét egy „idegen kezébe”, amiben rengeteg „kockázat” rejlik.

Szülőként mindenkor a legjobbat szeretnénk nyújtani gyermekünknek, mégis időnként előfordul, hogy a túlzott óvás-féltés, vagy épp ellenkezőleg, a túlzott bizalom, felszínesség miatt becsúszik egy-egy baki az óvodai beszoktatásba.
Ezekből a bakikból aztán - ha nem ügyelünk eléggé-, rossz beidegződések, a szülő számára állandóan megismétlődő, kellemetlen pillanatok alakulhatnak, a gyerek számára pedig kínos emlékként rögzülnek.

8 tipikus hiba az óvodai beszoktatáskor, amit érdemes kerülni - Ezek miatt fogják a fejüket az óvónők! Így tedd könnyebbé a beszoktatást!

Hogy mindezeket a hibákat elkerüljük, nagy tapasztalattal rendelkező óvónőket kérdeztünk arról, hogy mire érdemes odafigyelni, ami a kisgyerek óvodai beszoktatását megkönnyíti.

Tipikus hibák óvodai beszoktatáskor – Mit kerülj el? Óvónők tanácsai

1. Gyakorta előfordul, hogy a kisgyereket óvodába érkezéséig a szülők nem sokat bízzák idegenek felügyeletére, ezért a gyerek számára eleve szokatlanabb a helyzet.
Jóval az óvodakezdés előtt bátran bízzuk a kisgyereket rövidebb-hosszabb időre családtagokra, barátokra, rokonokra.

2. A szülő nem bízik kellően az óvónőkben, dajkákban. Sokszor azt feltételezik a szülők, hogy a gyerek szükségleteit az óvónők nem ismerik fel, és nem tudják megfelelően megoldani.
Válasszunk a gyereknek olyan óvodát, ahol maximálisan megbízunk az óvónőkben, akikkel meg tudjuk beszélni a mindenkori aggályainkat.

3. A gyereket túlzott óvásból, féltésből nem szoktatják otthon önállóságra, ami megnehezíti az óvodai kezdeteket.
Amit el lehet várni egy óvodás korú gyermektől, azt el is kell, még otthon is, mert ez fogja később a javát szolgálni.

4. Az anya kimutatja a gyerek előtt, hogy mennyire szenved az elválástól, ettől a gyerek azt érzi, hogy anya nem biztos a dolgában, és azt váltja ki belőle, hogy „nem akarok itt maradni”.
Az anyuka semmiképpen ne a gyerek vállán sírja ki magát, helyette inkább pozitív megerősítésekkel, üzenetekkel búcsúzzon el tőle.

5. A hosszas búcsúzkodás reggel a csoportszoba ajtajában csak megnöveli a gyerek szenvedését. Érdemes gyorsan, magabiztosan és mosolyogva megtenni ezt a szülőnek.

6. Gyakori hiba, hogy a szülők nem mondanak igazat a gyereknek, sőt megszöknek előle azzal a szándékkal, hogy a hazugsággal megkíméljék őt. Ez az egyik leghelytelenebb döntés, amit a szülő óvodai beszoktatások alkalmával tehet.
Mindig az igazat kell mondani erre vonatkozóan. Mondjuk meg bátran, hogy ők most az óvó nénikre lesznek hagyva, és azt is, hogy mikor találkoznak újra – a gyerekek mindent meg tudnak érteni, csak azt nem, ha hazudnak nekik a szülők.

7. Hiba és az óvodás hétköznapokat nehezíti, ha a szülők nem alkalmazkodnak az óvoda rendjéhez, például a házirendhez vagy az előre megbeszélt beszoktatás rendjéhez.

8. Nem mindig megy könnyek nélkül a beszoktatás, de jobb, ha sír a gyerek és nem visszafojtja a fájdalmát, hiszen a "kitörés" a fájdalom feldolgozásához tartozik - ezzel kiadja a feszültségét és megkönnyebbül. Ezért ne mondjuk nekik, hogy „Te már nagy vagy, és nem sírhatsz”. Ő nem szeretne nagy lenni, és a sírás is segít megkönnyebbülni.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó