Szülő- és gyereknevelés

Egyre többen tanulnak megint otthonról, néha még a könny is kicsordul… – Virtuális tanulás vagy vissza az iskolapadokba?

Ez az év igazán nehéz. Mindenkinek.

A távolság ugyan biztonságban tartja a gyerekeket a vírustól, de ez nem azt jelenti, hogy könnyű is nekik. Sok gyermek küzd a virtuális iskola nehézségeivel világszerte, és bizony, mindenkinél előfordul, hogy időről időre eltörik a mécses.

Egy édesanya megosztott egy képet az interneten kisfiáról, hogy mindenki lássa, mennyire nehéz a távtanulás a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt.

„Azért osztottam meg a képet a világhálón, hogy mindenki láthassa, mi is a valóság. Magamhoz szorítottam kisfiamat, miután odajött hozzám, majd együtt sírdogáltunk tovább.”

„Négyből három gyermekem online instrukciók alapján tanul otthon, ami nem kis küzdelem egyiküknek sem” – természetesen ebbe magát és férjét is beleérti az aggódó édesanya. „Egy csomó minden elveszik, amit tanulnak a személyes kapcsolódás hiánya miatt.”

Mindamellett, hogy segítenek az 5 éves, a másodikos és a negyedikes srácaiknak, van egy héthónapos kisbabájuk is.

„Az egész háztartás mellett egy kisbaba ellátása, napi 5000 email a tanároktól, próbálunk túlélni… különböző appok, kódok, programok, linek, amik nem működnek. Egyik laptoptól rohangálok a másikig” – meséli az édesanya.

Mindkét szülő alig várja, hogy újra kezdjék a tanítást az iskolákban, de egyelőre teljes a bizonytalanság, mikor is fog ez bekövetkezni. A koronavírusos esetek száma újra növekszik világszerte, és problémát okoz, hogy ha újra is nyitnak az iskolák, meddig és milyen körülmények között maradhatnak is nyitva.

Mindezek ellenére a cél, hogy az iskolák újra és megint működni tudjanak, és a gyerekeket a padokban tudhassák szüleik.

A korábbi hírekkel szemben már tisztán látszik, hogy a gyerekek is elkaphatják a vírust, sőt egyre többen meg is betegszenek. (Július utolsó 2 hetében 40%-ra ugrott az estek száma a gyerekek körében az USA-ban; 100.000 gyerek tesztje lett pozitív – áll a jelentésben.)

A hivatalos szervek mégis azt írták, hogy az iskolák újra nyitása ősszel rendkívül fontos a gyerekek egészsége és jólléte szempontjából. Azt is megjegyzik továbbá, hogy a legújabb bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a coviddal fertőzött gyerekeknél kicsi a valószínűsége annak, hogy olyan súlyos szövődményekkel járna a vírus, mint a felnőttek körében, valamint a halálozási arány is sokkal alacsonyabb.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az iskolák bezárása miatti problémák: szociális, érzelmi, egészségügyi, gazdasági és a gyerekek tanulmányi előmenetele mind, rövid- és hosszútávon, jelentősek.

„Az akadályok igen nehezen leküzdhetők a kis bevételből élő családoknak ahhoz, hogy sikeres távtanulást tudjanak biztosítani otthonról gyermekeiknek.”

Az amerikai orvosok egyik szervezete mostanra a diákok iskolába való visszatérését támogatja, de természetesen megfelelő óvintézkedések mellett, mint maszk viselése, másfél méteres távolság tartása egymástól, valamint a felnőttek csoportosulásának elkerülése az iskola területén belül.

Ahogy azt a síró kisfiú fotója is mutatja, a párbeszéd a gyerekek iskolába való biztonságos visszatéréséről komplex és fájdalmas megoldásra váró feladat mind a családok, mind a tanárok, mind az egészségügyi dolgozók részéről.

Persze a nap végén mindenki azt szeretné, ha a legjobb megoldást sikerülne megtalálni az iskolások számára, ugyanakkor a lakóközösségek életének védelme is ugyanolyan lényeges szempont.

 

A cikk a https://www.mother.ly/ cikke alapján készült.

A fotó forrása: mother.ly

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó