Szülő- és gyereknevelés

Hogyan (ne) mondjunk nemet a gyerekünknek?

Anyu miért nem a legújabbat kaptam karácsonyra, Rolandnak az van!; Kérek még egy gumicukrot!; Még tíz percet, míg kikelek, légysziiii…!” Ezek a mondatok mindannyiunknak ismerősek lehetnek. Ha szeretünk valakit, még könnyebben beleesünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk: a nemet mondás a szeretetlenség kifejezése. Tudunk nemet mondani anélkül, hogy utána mentegetnénk magunkat?

Hogyan mondjuk nemet?

1. Egyszer elég, de akkor magyarázattal

Ha elég határozottan mondunk nemet, akkor nincs szükség ismétlésre. Kommunikáljunk nonverbálisan, arckifejezésünkkel is és fogalmazzuk meg a „nem” okait. Az okok megemlítése kulcsmozzanat a nemet mondásban. Ha adunk esélyt a visszautasítás megértésére, növeljük a viselkedés kiiktatásának valószínűségét. Ha az első „nem” nem működik, akkor új megközelítést kell alkalmaznunk, például megpróbálhatunk módot találni az igen mondásra.

ILYENKOR ENGEDNI ÁLTALÁNOS HIBA.

Ne hagyjuk, hogy a gyerekek megtanulják átfordítani a nemet igenbe, hiszen akkor megtanulnak manipulálni minket!

2. Az igen is lehet nem

A túl sok nem könnyen haraghoz, sértődéshez, nehezteléshez vezethet. Viszont a jó hír az, hogy lehetséges nemre gondolni és közben igent mondani. Például ha egy gyerek a vacsora előtt édességet szeretne enni, mondhatjuk a nem helyett: „Igen, vacsora után ehetsz egyet.” Vagy ha egy játékért sír a boltban: „Igen, ha ez az, amit karácsonyra szeretnél, akkor megkapod.” Így megtanulhatja a gyermek, mi az a kompromisszum. Nem rögtön, de teljesítjük kívánságát.

3. Magánszféra

Ne hozzuk kínos helyzetbe a gyermeket nyilvánosan! Találjunk egy privát helyet ahol elmondhatjuk, miért mondtunk neki nemet. Ha a többi ember szeme és figyelme előtt kényelmetlen helyzetbe kerülünk, megszégyenítve, rosszul érezzük magunkat. Sokszor megsértődünk arra, aki ilyen helyzetbe kényszerít minket. Ugyanígy van ez a gyerekekkel is. Tartsuk tiszteletben a magánszférájukat! Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek a viselkedéseiket nagy arányban megfigyelés útján tanulják. Ugye mi sem szeretnénk, hogy a gyermekünk tiszteletlenül viselkedjen velünk nyilvánosan?!

4. Alternatívák és választás

Még ha el is kell utasítanunk egy kérést, kínálhatunk helyette más opciót. Egy másik választási lehetőség azt bizonyíthatja a gyermek számára, hogy ez nem a kérés visszautasítása. Például: „Nem, most nem eheted meg azt a cukrot, viszont ehetsz egy almát helyette. Mit szólsz? Szeretnéd?”  Az alma alternatívája ráadásul megnyitja a kaput arra, hogy az alma cukorral szembeni előnyeit elmondjuk. Az pedig, hogy választhatnak, bátorítja a gyerekeket. Jelen példában a gyermek dönthet úgy, hogy akarja az almát, de választhatja azt is: nem kér semmit.

A választást tehát nem csak kéréseknél alkalmazhatjuk. A bevásárlásnál például válasszunk ki néhány lehetséges reggelinek valót, majd kérjük a gyermek segítségét a döntésben. Semmiségnek tűnik eldönteni, hogy málnás, epres vagy fahéjas müzli legyen-e reggelire. Ám így elkerülhetjük, hogy valami olyan dolgot válasszon, amire nemet mondanánk. Valamint a saját döntése és a mi elfogadásunk miatt inkább távozik jó érzéssel a boltból.

 

A teljes cikk: mindset

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XA szív vége - Teakiadó