Család

A legkeresettebb játékok és a kütyümánia

Minden ötödik gyermek okostelefon- vagy tablettulajdonos, utóbbit ráadásul minden második esetben már hétéves koruk előtt megkapják a kicsik – derült ki egy online felmérésből.

A kütyüktől való függőség jellemzően kisiskolás korban alakul ki, de a megvonás már akár 1-2 éves korú gyermekek esetében is feszültséget szít a családokban. Karácsony közeledtével sok szülő voksol ugyanakkor a hagyományos játékokra: különösen népszerűek ilyenkor a többszemélyes és interaktív, illetve kézügyességet fejlesztő játékok. Sok magyar szülő lepi meg okoskészülékkel gyermekeit: saját okostelefonnal és tablettel a kicsik egyötöde rendelkezik, előbbit minden második esetben 8 és 12 éves koruk között, utóbbit pedig még ennél is korábban, 7 éves korukig kapják meg. A friss, online kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezett családok közel 10 százalékánál a gyermekek 12 éves korukra már mindkét kütyüt birtokolják.

Az elektronikai eszközöktől való függőség is leginkább a 8-12 éves korosztályt érinti, mintegy kétharmaduk rendszeresen játszik laptopon, tableten, asztali számítógépen és okostelefonon, egyharmaduk pedig játékkonzolokon is. Nem maradnak le a kisiskolások sem: az 5-7 évesek 60 százaléka kapcsolódik ki mobiltelefon segítségével, de közel 50 százalékuk használja a laptopot és a tabletet is erre a célra. A legtöbben napi szinten játszanak a kütyükkel: a 8 évesnél idősebbek 60 százaléka napi fél-két órát, míg az ennél fiatalabbak 80 százaléka legfeljebb egy órát tölt ilyen jellegű kikapcsolódással. „Láthatóan egyre fiatalabbakat szippant be a kütyüvilág, megnyugtató eredmény azonban, hogy a 3 éven aluli gyermekek zöme egyáltalán nem vagy csak néhány percet játszik hasonló készülékekkel – árnyalta a képet Bognár Ákos, a cég igazgatója. – A most felnövő generáció életében persze fontos, hogy otthonosan mozogjon a technika világában, ugyanakkor azt tanácsoljuk a szülőknek, hogy érdemes szabályozniuk azt, hogy a kicsi mennyit és mivel játszhat a tableten, okostelefonon.”

 

A felmérésből kiderült, hogy a családok felénél okozott már fejfájást a szülőknek, ha gyermeküket nem engedték tablettel, okostelefonnal vagy más kütyüvel babrálni. Főként a 3 évesnél idősebbek reklamálnak emiatt, de már az 1-2 évesek egyharmadánál is előfordult hiszti ilyen okból. „Egyáltalán nem szerencsés ez a tendencia, ráadásul nemcsak a szóban forgó eszközökkel, hanem a televízióval is számolnunk kell. Minél idősebbek a gyermekek, annál több időt vesznek el ezek a készülékek a szabadidejükből, nem véletlen, hogy sok sikeres játék tévés vetélkedők vagy mesék alapján született” – mondta el Bognár Ákos.

A felmérés szerint a hagyományos játékok legintenzívebben az 1-4 évesek életében vannak jelen: ebben a korban még akár napi 3 óránál tovább is le lehet kötni így a figyelmüket, a 12 évnél idősebbek fele viszont még fél órát sem szán hasonló tevékenységre. „A gyermek fejlődésében pedig az egyik legfontosabb tevékenység éppen a játék, ezen keresztül tanulja meg a szabályokat, az alkalmazkodást, a figyelmet, így fedezi fel a környezetét, illetve megtanulja, hogy hogyan kell viselkedni, mi helyes és mi nem” – emelte ki Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. „Jó hír, hogy karácsonykor sok szülő éppen olyan meglepetést keres, ami segíti a kicsik fejlődését: idén is jelentősen megnőtt az érdeklődés a többszemélyes és az interaktív, valamint a kézügyességet fejlesztő játékok iránt.

Legkeresettebb játékok a karácsonyi időszakban

1.    Mágikus Jinn - A varázslatos gondolatolvasó

2.    Jancsi és Juliska - A torkoskodó társasjáték

3.    Találd ki? Extra - elektronikus kiadás

4.    150 db gumi karkötőhöz + medálok

5.    Barbie: Csillogó-villogó sellő

6.    Csillámos hajékkő stúdió

7.    Villámválasz társasjáték

8.    Glitza csillám tetkó

9.    Bogyó és Babóca: Furfangos párosító kártyajáték

10.  Gazdálkodj okosan - Régi játék új pénzekkel

 
 
Kölöknet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 
2014 december 19.
Mary
? Hol a link vagy pontos hivatkozás az eredeti kutatásra és ki és milyen cég ez?
2014 december 19.
modrill
Lsd. szerző.
2014 december 15.
Mary
Bognár Ákos milyen cég igazgatója és hol van az eredeti kutatás, mert így nehezen értlemezhetők az adatok.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó