CsaládÉletszakaszokóvodás

Törvénysértő az óvodai szünet?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint egyetlen óvodában sem lehetne nyári szünetet tartani: az intézmények egy hónapos bezárása szerintük törvénysértő, miután az állami költségvetés 251 munkanapot finanszíroz az óvodai pedagógusok számára. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont nem jogellenes az óvodák nyári bezárása, az óvodapedagógusnak joguk van szabadságra menni.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy a nyári munkarend nemcsak az óvodákon múlik, a fenntartóval közösen döntenek a szünet hosszáról. Véleménye szerint, ha egész nyáron nyitva lenne az összes óvoda, azt biztosan nem bírnák anyagilag az önkormányzatok.

Bár az óvodai szünetek általában nem hosszabbak 4-6 hétnél, az iskolai szünettel egy időben általában ezekben az intézményekben is megváltozik a munkarend. Az óvodák nagy része ilyenkor összevont csoportokkal működik, ami azt jelenti, hogy a más-más csoportba járó gyerekeket esetleg egyetlen csoportban felügyelik egész nap – és nem is biztos, hogy a gyerek megszokott óvónője. Elterjedt gyakorlat az is, hogy az óvodában figyelmeztetik a szülőket: inkább ne vigyék be a gyereket ebben az időszakban, mert az nem lenne jó a gyereknek sem.

Az már csak a hab a tortán, hogy sokszor nemcsak a nyári szünet okoz problémát a gyerekes szülőknek, hanem az óvodák hét közbeni nyitva tartása is. Ugyanis a legtöbb óvodában kimondatlan elvárás, hogy a szülők négy-fél öt körül elvigyék a gyereket, akkor is, ha dolgoznak.

A Pénzcentrum egyik cikke szerint azonban a család és a munkahely összehangolásának megteremtése uniós elvárás. Mert míg régebben eltűrték a cégek, ha a gyerekes szülők többet hiányoztak egy évben, ez ma már nincs így, ezért az óvodák bezárása komoly veszéllyel jár a munkavállalók számára, hiszen akár munkahelyüket is elveszthetik miatta.

A pedagógusok érdekvédelmi szervezete - az MSZOE állításaira reagálva - az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: nem tekinthető jogszerűtlennek, hogy amennyiben a településen több óvoda működik, megtervezzék az egyes óvodák nyári működésével és bezárásával kapcsolatos feladatokat. Szerintük ennek során sem jogilag, sem szakmailag nem kifogásolható megoldás, ha a zárva tartó óvodába járó gyermekek közül azokat, akiknek a felügyeletéről a szülők nem tudnak gondoskodni, ideiglenesen másik, a nyitva tartó óvodába irányítják át - olvasható Pénzcentrum cikkében.

A Pedagógusok Szakszervezete rámutatott arra is: a törvény végrehajtására kiadott miniszteri rendelet előírja, hogy az óvoda nyári zárva tartásáról legkésőbb február 15-éig a szülőket tájékoztatni kell, ám egyúttal az óvoda éves működési rendjének kialakításához indokolt a szülői igényeket is ismerni. Ezért elengedhetetlen tartják, hogy az óvodák konzultáljanak a szülőkkel.

Ugyanakkor úgy vélik, hogy az óvodák működésének nyári szüneteltetése nélkül lehetetlenné válna az óvodapedagógusok szabadságának kiadása. Márpedig az óvodapedagógusnak, mint minden munkavállalónak és közalkalmazottnak, joga van arra, hogy szabadságon legyen, és a munkáltató pedig köteles a szabadság igénybevételének lehetőségét biztosítani.

A szakszervezet szerint erre pedig a legalkalmasabb időszak a nyár, véleményük szerint a szülők is ekkor tudják a legkönnyebben megoldani a gyermekük felügyeletével kapcsolatos feladatokat. Az óvodapedagógusok szabadságolásának ideje pedig egyúttal alkalmas az óvoda helyiségeinek és berendezéseinek felújításával, karbantartásával összefüggő feladatok elvégzésére is.

 
Kölöknet hozzászólások  
(22 hozzászólás) 
2015 július 20.
EsTé
Mindenütt van kijelölt ügyeletes ovi. Ennyi, aki nem tudja másként megoldani ez is megoldás! Az én gyermekem is volt ügyeletes óvodában, egy nyáron még kettőben is(sajnos) , ez is egy megoldás.
2015 július 20.
jucinger
Az iskolás gyereket hová teszik egész nyáron? Mindenki megteheti h táborba adja? Miért nem háborognak azok a szülők is? Gondolom mert pici gyerekkel több a gond, mindig nyafog...Ha Szenteste lenne ovi, a csoport 70%-a ott lenne!!!
2015 július 14.
Crazy
Óvonő! Te nem vagy 100-as!
2015 január 26.
Virág
Örök kérdés és örök probléma az óvónők szabadságolása. A szülő érthető módon sérelmezi, ha bezár az óvoda,hisz a mai világban nem egyszerű megoldani a gyerekek elhelyezését hosszabb időre. Az óvónő pedig sérelmezi, hogy a jogosan járó szabadságát még így sem tudja kivenni, hisz a takarítási szünetből legalább 1 hetet neki is a csoport szépítésére a következő nevelési év előkészítésével kell töltenie.Sajnos a mai világ problémája jelenik meg itt is. Hoznak törvényeket, aminek a betartását senki nem ellenőrzi. A fenntartó feladata ugyanis, hogy biztosítsa a feltételeket ahhoz, hogy az óvodát ne kelljen bezárni és az óvónők is kivehessék a szabadságukat. Természetesen ez pénzbe kerül, mert adott esetben túlóra vagy külső helyettesítő igénybevételére lenne szükség. A fenntartók pedig épp úgy, mint bármely más munkáltató nem szeret fizetni.
2015 január 08.
egy szülő
Az óvodai szabadságról az a véleményem, hogy nem értem, miért nem engedik el az óvónőket év közben is, valamilyen értelmes szabadságolási terv alapján. Az óvoda is csak egy munkahely, a munkáltató/fenntartó gondoskodjon a szabadságolásról. Tervezze úgy a létszámot, hogy meg tudja oldani. Ha lebetegszik egy óvónő, akkor sem küldik haza a gyerekeket.

A háziorvosi rendelést, meg az egészségügy egy részét is az önkormányzat működteti, hogy nézne már ki, hogy ha nyáron 6-8-10 hétre nem lenne egészségügyi ellátás????

Hogy nézne ki, ha azt mondanák, hogy Te nem vagy elég beteg, téged majd 2-3 hónap múlva, szeptemberben néz meg az orvos?

hogy nézne ki, ha minden BKV sofőr nyáron, egyszerre menne szabira, és 6-8-10 hétig nem lenne tömegközlekedés?

Valaki árulja már el, hogy mégis egy óvoda üzemeltetése szabadság szempontjából mennyiben tér el a másik kettőtől? A munkába járó szülő szempontjából augusztus pont olyan hónap, mint február. Mi van, ha a szülők csak olyan helyen kaptak munkát, ahol meg nyáron nincs szabi, viszont január február kötelezően szabin vannak? Az legyen munkanélküli inkább? Vagy fizessen magánovit a nyárra?
2015 január 04.
óvonő
Ha éjszakai nyítvatartás lenne az óvodákban.Tele lennénk gyerekkel ,később már az sem lenne elég.A szülők nem az intézményeknek szülik a gyerekeiket, ha nem a maguk örömére.Vagy nem?Mindenki úgy tervezzen ,ha bezár az intézmény oldja meg.Tessék körülnézni külföldön.Kit vesznek fel az óvodába, mennyiért,és mennyi időre.Van -e GYES meg GYED van -e ingyen ellátás stb stb.
2014 október 16.
Marcsi
Egyszer azt olvastam valahol, hogy:"az óvoda nem gyermekmegőrző, hanem iskolára felkészítő a kicsiknek..."
2014 augusztus 29.
Amália
Drága Barbi! Ma nem a 70-es években jórunk, hanem a jelenben. Nem tudom mit szólnál hozzá ha neked is egyedül kellene nevelned a gyermekeidet. Biztos nem engedhetnéd meg magadnak,higy 6 hetez otthon maradjál. Az egyedül nevelö szűlökre is gondolni kellene. Nem csak magadra. Az óvónők mind eggyet fújnak. Lennétek Ti ilyen helyzetben.
2014 július 31.
vidéki anya
Vidéki Anyuka!
Nálunk idén csak 8 hétre zárt be a saját óvodánk. Tavaly ez 10 hét volt, úgy, hogy a kijelölt 2 darab ügyeletes óvoda közül kellett választanunk, hogy hova visszük a gyermekünket, mindkét oviba nem mehetett. Ezen fel volt háborodva sok szülő, így idén nyáron csak 8 hetes a szünet, így "szerelték" le a háborgó szülőket. Persze ideális lenne ha együtt lehetnénk a nyáron, csak akkor amikor a munkáltató közli, hogy nem mehet el az ember 2 hét szabadságra, csak 1 hétre - és ennek is örüljön, mert ez kiváltság -, és a nagyszülők is aktívak, akkor egy kicsit tán elgondolkodtató hogyan is tudja megoldani az ember.
2014 június 17.
Barbi
És azt se felejtsük el, hogy az óvónénik is emberek, és nekik is lehetnek gyerekeik, akik szintén igénylik az együtt töltött időt. Ráadásul, a környékbeli óvodák mindig összehangolják a zárást és folyamatos ügyeletet biztosítanak, azoknak a gyerekeknek, akiknek szükségük van rá.
2014 február 14.
Barbi
Szülőként és óvónőként is csak saját tapasztalatot írok le. Amikor még én is gyerek voltam, akkor sem volt több szabadsága a szüleimnek. Nagy szülők távol, közlekedés nehézkes, életünk komfortja sokkal alacsonyabb szinten volt, a háztartásunkban csak kevés házimunkát segítő gép volt stb. Ezt a sort folytathatnám hiszen én a 70-es években voltam óvodás. Nálunk jól bevált volt a 6 hetes óvodai szünetre, hogy apu és anyu külön-külön mentek szabadságra 2-2 hétre és még úgy is 2 hetet együtt lehettünk. Persze ehhez az is kellett, hogy az én édesapám aktívan vállalja a gyerekekeivel való napi foglalkozást és a háztartást is mellette. Ez abban az időben ritkaság volt, de ma már a háztartás is könnyebb és egyre több férfi (szerencsére és tisztelet nekik) nem maradi gondolkodással "papucs" státusznak tartja az ilyen fajta munkát.
Én sem hagytam a gyerekeimet ( még alvásidőre sem) az óvodában csak, amikor dolgoztam. Ez fontos volt számomra, hogy a LEGFÉLTETTEBB KINCSEIMET ne az intézmény nevelje, hanem én. Nekik is egészségesebb, ha a délelőtti zajterhelés után az otthoni nyugalom veszi körbe őket. Mert már 25 gyereknél nagyobb zajterhelés éri a kisgyereket, mint egy gyárban dolgozó munkást, akinek kötelező a füldugó, hogy védje az egészségét és az idegrendszerét. Szülőként nem lenne nyugodt a lelkiismeretem, ha a gyerekemet hagynám folyamatosan egy ilyen közegbe kiszolgáltatva lenni. Ha felnőttként vágyunk a szabadságra, akkor gyerekként ők még jobban vágynak rá és leginkább ránk, hogy együtt legyünk. Tudom, hogy közhely, de nagyon hamar elmúlik a kisgyermekkor, visszahozni nem lehet, de jó alapot adni ahhoz, hogy a gyerekünkkel megfelelő legyen a kapcsolatunk a kamaszkor alatt és később is születésétől kell, napi szinten tenni.
2013 február 08.
1apuka
Nálunk nincs nagyszülő sem olyan rokon akire bizuk a gyereket. Fekeségemmel dolgozunk! ÍÍÉn vagy ő rugassa ki magát, mert a gyereket nem vihetjük oviba?
2012 július 10.
egy anyuka
Anyuka 2: Az óvodában a nevelési év szeptembertől május végéig tart. Nyáron csak gyermekfelügyelet van, amikor összevont csoportokban gondoskodnak a gyermekek napközbeni ellátásáról, a lehetőségekhez képest értelmes, fejlesztő elfoglaltságokat kínálva nekik. Ilyenkor általában 2-3 óvónő és 1-2 dadus van a gyerekekkel, a többiek a szabadságukat töltik. És minden óvodát bezárnak néhány hétre, hogy a kötelező fertőtlenítést, nagytakarítást (ahol a pénztárca megengedi, ott felújítást)elvégezzék. Megértem azokat, akik dolgoznak, hogy problémát jelent a gyerek felügyeletének megoldása a nyári szünetben, de aki otthon van, az talán tud valamit kezdeni a gyermekével. Javaslom, keressen hasonló cipőben járó anyukákat, és töltsenek el pár órát együtt akár minden nap. És élvezze az időt, amit a gyermekeivel tölthet. Sokan vannak, akik örülnének, ha ennyi időt a csemetéikkel tölthetnének.
2012 július 09.
óvó néni
Kedves anyuka2! A múlt héten 36 gyerek volt a csoportomban. Ez azt jelenti, hogy 36 gyereket kell reggeliztetni, mosdóztatni, ebédeltetni, altatni, átöltöztetni stb, stb. Szóval nem csak az udvaron játszanak a gyerekek. Bizony nagyon nem mindegy a pedagógusnak és a gyereknek sem, hogy huszonöten vagy harminchatan vannak körülötte. A zsúfoltság ingerültté teszi a gyerekeket ami több konfliktust eredményez. Tényleg ez a jó a gyereknek? Nem az, ha az amúgy otthon lévő anyukájával játszik, beszélget, bevásárol, főz, takarít és ne adj isten sétálgat?
Minden óvónő igyekszik a gyermekeknek a lehető legjobb körülményeket teremteni, de harminchat gyerek alapból nem jó körülmény.
Az óvónőknek kötelező nyáron kivenni a szabadságukat, mert az önkormányzat nem tud túlórát fizetni a helyettesítőknek. Mi nem magunk döntjük el, mikor megyünk szabadságra - bár azért a vezetők igyekeznek a lehetőségekhez mérten az egyéni igényeket figyelembe venni - hanem beosztják nekünk, mikor mehetünk el. Ha nem lenne csoportösszevonás, akkor képtelenség lenne a szabadságokat kiadni. Komolyan úgy gondolja, hogy gyermeke pedagógusainak pihenő nélkül, non-stop az Ön rendelkezésére kell állniuk, csak Önnek ne kelljen a gyermekével foglalkoznia? Én is anya vagyok és soha eszembe nem jutott volna bevinni a gyerekeimet az óvodába akkor, amikor én otthon voltam.
2012 június 11.
anyuka 2
Nálunk már nincs óvoda, mai naptól csak ügyelet van.Ami azt jelenti hogy csak az a szülő viheti a gyermeket óvodába aki dolgozik én itthon vagyok egy két éves gyermekkel a nagyobb imád óvodába járni és nem mehet legközelebb csak Szeptemberbe nem értem miért közösítik ki azokat a gyerekeket 3 hónapra akinek a szülei nem dolgoznak ha a gyerek szeretne menni miért nem mehet ?? Ügyeleti nyitva tartás ez mit takar most nyitva van vagy nincs .ügyeleti pénzt kap az óvónő vagy fizetést.Foglalkozás már ilyenkor nincs csak kint játszanak az udvaron nem értem nem mindegy hány gyerek játszik ja és teszem hozzá egész évben azt hallgattam hogy nagyon kevés a gyerek,most azzal indokolják hogy azért nem mehet mert sok a gyerek.Mindegy tavalyi három hónapot is kibírtuk nehezen,az ideit is kibírjuk valahogy egy kis városba ahol még egy játszótér sincs.De szerintem gyereknek gyerek a társa.
2012 február 16.
anyuka
laser11!Akinek nincs munkája,Gyes.-en van,mi a fenének vinné a gyereket óvodába?A gyereknek OTTHON van a legjobb helye!Négy gyerekem van...SOHA ne cipeltem őket,ha valamelyikkel 2-3 évet otthon voltam,csak iskola előkészítő évben...azt is utáltam,mert délben le kellett kapcsolni a gázt az ebéd alatt.KEVÉS az a kivétel,aki dolgozik!!!-és aki a dolgát is tudja...anyuka
2010 augusztus 14.
torpepony
A mi "városunkban" óvoda és bölcsőde is működik. Történetesen az egyik gyermekem óvodás a másik bölcsis lesz ez év szeptemberétől. A gond csak az, hogy jövő nyáron mi a bánatot csinálok, amikor az óvodát júliusban a bölcsődét augusztusban zárják be teljes egészében? Kéthavi szabadság,+ téli, nyári, őszi szünet, meg ki tudja most miért szünet? Ilyen esetben mit tegyek, mikor se nagyszülő, sem megbízható segítség a közelben. És nem jókedvemből megyek vissza dolgozni két kicsi mellett? Minden jó tanács érdekel, eddigi gondolatom, hogy majd a jegyző felügyeli a gyerekeimet, mert ő gyakorolja a fenntartói jogokat, s neki kellene ezt ésszerűen megszervezni!
2010 július 30.
Laser11
Ajánlom figyelmetekbe a törvény által előírt kötelezettségeket, BE KÉNE TARTANI !

„Az óvodai nevelési év szeptember 1-jétől, a következő év augusztus 31-éig tart, amely 244 nevelési napot jelent. Sok helyen ebből különböző hivatkozásokkal 40- 50 napot zárva tart az óvoda. Az óvodába járó gyermekek számára nincs előírva szünet, mint az iskolákban, sok óvoda mégis zárva tartja kapuit az őszi, tavaszi és nyári iskolai szünetek idején. Hivatkozási alap, hogy a törvény előírása szerint a pedagógus szabadságát az óvodákban a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, ha a szabadság nyáron nem adható ki, akkor a nevelési év többi részében kell ezt megoldani. De ez nem indok arra, hogy egész nyáron vagy szakaszosan zárva tartsák az óvodákat. Az óvodafenntartónak kell gondoskodnia a szabadságolások miatt távol lévő óvodapedagógusok helyettesítéséről. ” Az óvodákban nincs nyári szünet. Az óvoda - a szülők igénye alapján - egész évben folyamatosan működik. Az óvodát csak felújítási munkák idejére lehet részben vagy egészben zárva tartani. Ha az óvodapedagógus szabadságát nyáron veszi ki, akkor gondoskodni kell a helyettesítéséről, nem a gyermekeket kell utaztatni egy másik óvodába, rakni egyik helyről a másikra, mint egy krumplis zsákot."
2010 július 30.
Laser11
Úgy látszik ide csak óvónők írnak akik féltik a nyári pihenőjüket. Akkor azt magyarázzátok már el, hogy miért kapják az óvodák a gyerek után az év összes munkanapjára a támogatást, ha nincs a gyerek óvodában 4-8 hetet nyáron? Plusz még ott vannak az őszi, tavaszi és téli szünetek. A mi városunkban az évzáró után az óvodák bezárnak, csak ügyelet van, ami szerint egyik óvodából a másikba kell hurcolni a gyereket. Ráadásul akiről tudják, hogy jobban ráér ( pl. valamelyik szülőnek nincs munkája, otthoni munkavégzés, terhesség..stb.), annak kerek-perec nem engedik, hogy vigye a gyereket az "ügyeletes" óvodába. Egész augusztusban pedig az összes óvoda zárva van, ügyelet sincs, aki nem tudja hova rakni a gyereket az így járt. Gratulálok az óvodáknak+önkormányzatoknak, hogy ezt közös erővel összehozták, éljen a közalkalmazotti munkaviszony. Végezni kellene mindenkinek RENDESEN a munkáját, ahogy azt a versenyszférában teszik.
2010 július 08.
Marcsi
Sajnos nekem is az a tapasztalatom, hogy azok a szülők veszik igénybe az óvodát az utolsó percekig,akik vagy gyesen vannak, vagy főállású anyaként vannak otthon. Az a szülő aki dolgozik, minden alkalmat kihasznál arra, hogy szabadságát a gyermekével töltse.A mi óvodánk reggel fél hattól van hivatalosan nyitva, de a dajkanénik már negyed hattól gyermekre vigyáznak hogy a buszra siető szülők gondját megoldják.Aki pedig késóbb ér oda délután a gyermekéért mint a hivatalos nyitvatartás azt nem hányják a szemükre, mindenkinek közbejöhet valami. Sajnos legtöbbször a gyeses anyuka, vagy a főállású anya jön utoljára gyermekéért és megkérdezi: elég későn jöttem, kijátszottad magad? Mintha otthon nem az lenne a gyerek dolga! Sajnos most nyáron is ezeknek a szülőknek a gyermekei vannak többségben az óvodá ban. Az óvónők még nyáron is járnak családlátogatásra, hogy a hátrányos helyzetű, vagy rendszeres nevelési támogatásban részesülő gyermekeket ne vegyék ki a szülők egész nyárra az óvodából, de éppen ők azok akik szeretik maguk körül látni az egész családot.A jó anyagi helyzetben lévő sszülők nem tartják ezt annyira fontosnak.Nem egyszer előfordul, hogy a szülő még vizes hajjal jön a strandról a gyermekér aki az egész nyarat szinte az óvodában tölti. Igen is szükség van a gyermeknek is pihenésre,hogy új élmények, ingerek érjék, hogy legyen miről ősszel élménybeszámolót tartania.A felnőtt ember is kiég, elfásul ,ha nap mint nap ugyanaz az inger éri, nem történik körülötte semmi új, érdekes.Itt kezdődik el a gyerekkel is probléma,ami egész életére kihat majd, hogy melyik csoportba tartozik,azok közé akik mesélnek és tele vannak élménnyel, vagy azokhoz akik míg a többiek mesélnek ők valamilyen pótcselekvéssel próbálják felhívni magukra a figyelmet.Sajnos ezt nem lehet a szülőnek elmondani ,mert vagy meg sem érti, vagy személyes sértésnek veszi, és közli ,hogy örüljek hogy itt a gyereke, legalább van munkahelyem.
2010 június 24.
Évi
Egyetértek Zsuzsival. Év közben a pedagógust csak nagyon indokolt esetben engedik el szabadságra, mondván, hogy akkor nagyon nehéz megoldani a helyettesítését. Ez nyáron sokkal könnyebb, hiszen akkor eleve kevesebb gyerek van az adott intézményben.
2010 június 23.
Zsuzsi
Tisztelet a kivételnek, de az én tapasztalataim (óvodai és iskolai egyaránt), hogy a nyitvatartási határokat azok a szülők feszegetik, akik egyébként otthon vannak, ám valamiért terhükre van a saját gyerekük. Igenis joguk van az óvodai dolgozóknak szabadságra menni (a konyha is bezár), mert az éves karbantartásokat nem lehet néhány nap alatt elvégezni, akkor meg pláne nem, ha a gyerekek ott szaladgálnak. Merthogy azt elvárjuk ezektől az intézményektől, hogy nagytakarítást csináljanak, meg meszeljenek. És ebből a dolgozó szülők nem is csinálnak gondot, mert nem éri őket váratlanul.
Én úgy gondolom, hogy túl sok a szülők beleszólási joga az oktatási intézmények életébe! Tévedés ne essen, nem az együttműködés fontosságát, az egymás véleményére alapozást kérdőjelezem meg! De ez nem jelentheti a pedagógusok és technikai dolgozók kihasználását!
Összes hozzászólás (22) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó