Család

Ideális esetben nem megy a háttérben a televízió

Nagyon úgy tűnik, hogy a játék közben bekapcsolva hagyott televízió hátráltathatja a kicsik nyelvi fejlődését. Inkább válik a kommunikációs készségek hasznára, ha a szülők kizárólag a csemetére összpontosítanak – derül ki egy friss kutatásból.

A szakértők a kutatásba bevont 49 szülő és gyermekeik között folyó kommunikációt figyelték meg az apróságok 12, 24 és 36 hónapos korában, egyórányi játék közben. Ennek fele bekapcsolt tévé társaságában történt, amiben nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek szóló programot sugároztak.

A használt szavak és kifejezések mennyisége – s velük együtt az új szavaké is – alacsonyabb volt bekapcsolt készülék mellett. Ez arra enged következtetni, hogy a szülők akkor is figyeltek a tévére, amikor a kicsik nem.

Az adatok azért rendkívül fontosak, mert a nyugati társadalmakban a kisgyermekek többsége naponta több órán át tévézik – az Egyesült Államokban például a két éven aluliak naponta 5,5 órát töltenek a készülék társaságában.

„A mostani eredmények a korábbi kutatásokéval együtt rávilágítanak a televízió mint háttérzaj negatív hatására a kisgyermekek játszása, illetve a szülő-gyermek interakció idején. Bebizonyosodott, hogy a felnőttek által megszabott, közvetlen televíziós tartalmat érdemes elkerülni a kicsik mellett, amikor csak lehet” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Tiffany Pempek, a Roanoke-i Hollins Egyetem pszichológus professzora.

„Habár korántsem praktikus, és nem is kívánatos, hogy a szülők állandóan együtt játsszanak a csemetéikkel, a kicsik számára igencsak hasznos a rendszeres bevonásuk a játékba. Ideális esetben ilyenkor nem megy a háttérben a televízió” – tette hozzá a szakember.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó