CsaládKonfliktusPárkapcsolat

Párkapcsolati ismeretekkel a népességcsökkenés ellen

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a középiskolai oktatásban már mindenképpen meg kell jelennie a felelős párkapcsolatról és a családi életről szóló ismereteknek; Harrach Péter ezt a készülő köznevelési törvényben is rögzítené.

A kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy van olyan forgatókönyv, amely szerint, ha a termékenységi arányszám megmarad a jelenlegi szinten, akkor az ország lakossága a század végére 5,2 millióra csökken, aminek egy része bevándorló lesz, és mintegy 36 százalék lehet majd a hatvanöt év felettiek aránya.

Ha tehát a házasodási és a gyermekvállalási kedv a mostani szinten beáll, és a válások magas száma is megmarad, akkor a század végére működésképtelenné válik az ország - figyelmeztetett a KDNP-s politikus, hozzátéve: az inaktívak száma olyan magas lesz, hogy sem a gazdaságot, sem a társadalombiztosítási rendszert nem lehet majd fenntartani.

A kereszténydemokrata politikus megjegyezte: fontos, hogy a gyermekvállalási kedv erősödjön, ez pedig összefügg a házasság intézményével, amely a legtermékenyebb párkapcsolati életforma.

Fontos, hogy a felelős párkapcsolatról, a családi életről szóló ismeretek megjelenjenek a középfokú oktatásban - emelte ki, hozzátéve: a családi példa sok esetben ezt a szerepet már nem tudja betölteni. Harrach Péter az ismeretek megjelenítését a készülő köznevelési törvényben is rögzítené.

A kereszténydemokrata politikus a kimunkálás alatt álló törvény kapcsán kitért arra is, hogy a kisiskolák védelme érdekében szeretné, ha a jogszabályban az szerepelne, hogy elegendő felső tagozat indításához egy osztály is.

Jelenleg az az elképzelés, hogy felső tagozat ott lenne, ahol két párhuzamos osztály van.

 
Kölöknet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 
2011 november 01.
Juli
Demográfiai hullámvölgyeknél mindig lázasan beindul a családi életre nevelés. A 70-es években mint gyesen lévő kismama már írtam ehhez módszertani útmutatót, és azóta a téma periodikusan felmerült. Jelzem, hogy ezek a próbálkozások egyáltalán nem hatottak a "termékenységi mutatókra". A jelen gazdasági helyzetben a családok erősen meggondolják a gyerekvállalást. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kellene a kapcsolati kultúrát az iskolában (is) fejleszteni. Erre mindig is volt szándék, sőt a programokra és módszerekre is bukkanhat az, aki keres ilyeneket.
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó