IskolaPedagógusOktatáspolitika

Értékálló és kiszámítható lesz a pedagógusok bére

A nagyobb anyagi elismerés mellett a jelenlegitől alapvetően eltérő szemléletű új pedagógus bérrendszert vezetnek be szeptembertől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn, hangsúlyozva, hogy a magasabb bérek egyúttal értékállók és kiszámíthatók lesznek.

A közlemény szerint miközben Magyarországon a kormány jelentősen növeli a pedagógusbéreket, amelyek Európa több országában csökkennek vagy változatlanok.

Az államtitkárság emlékeztetett arra, hogy a felnövekvő gyerekek sikeressége érdekében a pedagóguspályán a kiszámítható életutat biztosító rendszer bevezetése garantálja a köznevelési intézményekben folyó nevelő-oktató munka magas minőségét, egyúttal a pedagógusi munka társadalmi jelentőségéhez méltó elismerését.

Mint írták, a kormány a bérnövekedésen túl az értékállóságról is gondoskodott. A pedagógusok fizetésének kiszámítása a mindenkori minimálbér alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér emelkedésével a pedagógusok jövedelme is automatikusan nő.

Megerősítették: fokozatosan vezetik be a pedagógushivatást támogató bérrendszert. Az idei emelés után 2014 szeptemberétől 2017-ig minden tanév kezdetén a törvénybe foglalt mértékkel növekszik a pedagógusok bére.

Hangsúlyozták, hogy az új rendszer felszámolja az aránytalan, már-már elfogadhatatlan nagyságrendű túlmunka önkéntes vagy kényszerű vállalásának lehetőségét. Az extrém jövedelmeket eredményező, gyakran kételyeket ébresztő, átláthatatlan pótlékok és egyéb juttatások helyébe a színvonalas munkát, a gyermekek előrehaladását támogató, a pedagógusok teljesítményét ösztönző megfelelő bérezésű előmeneteli rendszer lép.

Az államtitkárság ismertette az egyes képzettségi fokozathoz kapcsolódó fizetési kategóriákat is.

Eszerint főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 157,8 százalékával számolva a bérek 154 644 és 293 ezer 824 forint közöttiek. Míg egyetemi végzettséggel a mindenkori minimálbér 172,9 százalékával számolva az alsó határ 169 ezer 442, a felső pedig 321 ezer 940 forint.

Rendezik a pótlékokat is

Ennek értelmében intézményvezetők esetében főiskolai végzettséggel 123 ezer 715, egyetemi végzettséggel 135 ezer 554 forint jár.

Az osztályfőnöki, kollégiumban csoportvezetői pótlék 46 ezer 393, illetve 50 ezer 833 forint lehet. A két kategóriában a munkaközösség-vezetői pótlék 15 ezer 464, illetve 16 ezer 944, míg intézményvezető-helyettesi 61 ezer 858, illetve 67 ezer 777 forint lesz

A részletesebb adatok és az egyes bérkategóriák a www.kormany.hu oldalon érhetők el.

Forrás: MTI

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó