IskolaPedagógusOktatáspolitika

Változások az oktatási rendszerben

Az Országgyűlés decemberben elfogadta az új köznevelési törvényt, amely 2012. szeptember 1-jén lép hatályba. Sok olyan intézkedés van azonban, amely késleltetve, vagy fokozatosan kerül bevezetésre. Ezek közül a családokat leginkább érintő változásokat szedtük csokorba.

 

A köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülnek 2013.I.1.
A tankötelezettség felső határa 16 évre csökken 2013.I.1.
Általános iskolában az oktatás és nevelés 16 óráig tart 2013.IX.1.
Elindul a Híd-program* 2013.IX.1.
Bevezetésre kerül általános iskolában felmenő rendszerben az erkölcstan, illetve helyette választható a hittan 2013.IX.1.
Nyolc gyermek esetén a szülők kérésére meg kell szervezni az óvodát/alsó tagozatot a kistelepüléseken 2013.IX.1. 
3 éves kortól kötelező az óvodába járás** 2014.IX.1.
Az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat 2016.I.1.

* A tanköteles, de általános iskolát elvégezni nem tudó vagy általános iskola elvégzését követően továbbtanulni nem tudó vagy nem akaró tanulók számára a köznevelési Hídprogramok biztosítanak lehetőséget a tanulás folytatására. Ezek a programok egyénre szabott segítséget nyújtanak a tanulóknak a középfokú nevelés-oktatásba, szakképzésbe való bekapcsolódáshoz, vagy a munkába álláshoz, valamint az önálló életkezdéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez.

** A gyermeknek főszabály szerint három éves korától kötelező napi négy órában óvodai foglalkozáson részt venni. A jegyző a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével a gyermek ötödik életévének betöltéséig felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

 
Kölöknet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 
2013 június 24.
1 szülő
"Általános iskolában az oktatás-nevelés 16 óráig tart".
Nagy volt a hallgatás eddig erről a pontról. Most viszont év végén bejelentették az iskolában, hogy ez így lesz szeptembertől. Minden gyereknek 16 óráig ott kell lenni az iskolában. Arra a kérdésre viszont, hogy ezt hogy fogják megoldani és mit fognak a gyerekek csinálni igencsak kitérő válaszok voltak. Bele sem merek gondolni, mekkora lesz a káosz. Már a napköziben eddig is összevont csoportok, jövés-menés volt, a gyerekek általában nem tudják befejezni a leckét alsóban sem. Most meg egy teljes felső tagozat elhelyezését, foglalkoztatását is meg kell oldani! Ki? Hogyan? Új tanárok tömkelegét veszik fel az iskolák????
2013 január 03.
merci
Azért Budapesten kívül is vannak hasonlóan színvonalas oktatási intézmények, közelebb nem néztetek szét?
2012 március 04.
egy elkeseredett szülő
moha 19-nek:
Igen, egy alapítványi iskolát találtunk Budapesten. Nem, nem a szakértői bizottság ajánlotta. Abban a vidéki nagyvárosban ahová iskolába járt szó szerint ez hangzott el a legutóbbi vizsgálaton ( ez volt az 1 éves felülvizsgálat a diagnózis felállítása után): " ez a gyerek a végét járja". Erre megkérdeztem, hogy és akkor mit tegyek, melyik iskolába vigyem? A válasz az volt, hogy széttárták a kezüket, nem tudtak mit mondani. Ezek után kezdtünk mi megoldást keresni, és megtaláltuk. Gondolom rengetegen vannak akik hasonló problémával, és igenis szükség van alternatív megoldásokra. Nem lehet mindenkit egy sablonba beleszorítani, az a 10% mozgástér, amit elvileg a normál iskola megenged az eltérően fejlődő gyereknek nem mindenhol elég. Ezeket az alternatív iskolákat igyekeznek most kinyírni. Illetve remélhetőleg sok azért fennmarad, de milyen áron? Nem kapnak állami támogatást (de legalábbis kevesebbet mint eddig). Innentől a szülő pénztárcájától függ majd, hogy meg tudja-e fizetni, hogy oda járhasson a gyerek. Hol itt az esélyegyenlőség?
2012 március 01.
moha19
Ha jól értem, négy év "normál" suli után, sikerült egy olyan alapítványi iskolát találni, ahol a gyermek végre már azt érzi, hogy jó tanulni. Ezt az iskolát a szakértői bizottság ajánlotta, vagy ti találtatok rá?
2012 március 01.
egy elkeseredett szülő
Tisztelt Szerkesztőség!
Egy sajnálatos változás az alternatív iskolákat érintő változás. Mi most kezdünk szembesülni igazán a következményekkel, ami súlyos anyagi következmény. a támogatások megvonása miatt az eddig ingyenes iskola úgy tűnik fizetőssé válik. Nem hobbiból jár ide a gyermekünk. SNI-s, az első négy évet közösen végigszenvedtük. Papíron a "normál' iskolákban biztosítani kellene a tanulászavarral küzdő gyermekek ellátását, azonban ez a valóságban nem működik. Amíg nem volt a gyereknek szakértői véleménye azért hárítottak, amikor meg már volt, akkor a fejünkhöz vágták, hogy nem küldhetik el, mert kötelezve vannak az ellátására, de vegyük tudomásul, hogy nincsenek rá felkészülve.Negyedik osztály végére odáig jutottunk, hogy reggel fel sem akart kelni az ágyból, ha iskolába kellett menni, minden tanulással kapcsolatos tevékenységet elutasított, önértékelése a padlóra került, állandó feszültségben éltünk. Eközben persze papíron az iskola lefedte magát, hogy minden kötelezettségének eleget tesz. A pedagógusok nagy részének fogalma sincs, mit kezdjen az ilyen gyerekkel. Képzést nem kapnak, saját erejükből az alacsony fizetésükből nyilván nem fogják képezni magukat. És őszintén szólva nem is nagyon érdekli őket, hogy mi lesz a sablonból kilógó gyerekkel, épp elég a "normálisakkal" foglalkozni a 30fős osztályban. Szépen beskatulyázódik, hogy ő a rossz és majd előbb- utóbb bukik, elkallódik.
Vidéki létünkre az idei tanévet egy budapesti speciális iskolában kezdtük, ez már így is iszonyú anyagi és egyéb áldozatot követel a családtól, de megéri. Már érezzük a pozitív változásokat, azt a gyereket, aki tavaly nem akart felkelni reggelente nem lehet visszatartani, hogy ne menjen már feleslegesen korán, az iskolában órákon dolgozik, sőt a múltkor azt mondta, hogy jó volt tanulni. Őt most visszavinni egy "normál" iskolába egyenlő lenne a gyilkossági kísérlettel. Én úgy gondolom, hogy a gyerek és a család jogai sérülnek azzal, ha arra kényszerítenek, hogy fizessünk azért, hogy neki megfelelő intézményben tanulhasson.
2012 február 23.
SE
Ebben a kérdésben a törvény szövege nem igazít el, de a sajtónyilatkozatok alapján feltételezhetjük, hogy ilyen és hasonló okokkal 16 óránál korábban is elmehetnek majd a gyerekek az iskolából - a szülő kérésére.
2012 február 22.
nyanya
Általános iskolában az oktatás és nevelés 16 óráig tart..És ha sportol a gyerek és kora délután van edzés????
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Kölöknet hozzászólás
aláírás

XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó