Kérdések

Üdvözletem! Gyermekem diszkalkuliás, jelenleg 8.-os, de nem találok olyan iskolát, ami ezzel a problémával foglalkozna. Mivel nem tartom megoldásnak az osztályzás alóli felmentést. Ha tudna nekem ajánlani olyan középiskolát, ami ezt megoldaná. Elöre is köszönöm!


Szakértőnk válasza:

Kedves Asszonyom!

Sajnos a levelében nem tért ki arra, hogy hol keres középiskolát, így csak feltételezem, hogy Budapesten. Itt a választék okozhat Önnek problémát, ha viszont mégis máshol élnek, lehet, hogy éppen a választék hiánya.

Nem szívesen ajánlanék Önnek konkrét iskolát, mert meggyőződésem, hogy minden döntés személyes ügy, az iskolakeresésé is. Jó döntést csak elegendő információ birtokában lehet hozni, és én például az Ön gyermekét, képességeit, motivációját, érdeklődését egyáltalán nem ismerem.

Amit javasolni tudok Önnek, az csak egy módszer, ahogyan én járnék el akkor, ha Önhöz hasonló helyzetben lennék.

Magát az iskolaválasztást két szinten lehet megközelíteni. Egyrészről találni kell olyan iskolát, ahol kell, hogy fogadják a gyermekét és nem érheti őt hátrány a tanulási problémája miatt. Ez lenne az egyszerűbb. Másrészről azonban, ha jól értem szavait, szeretne valamilyen megoldást találni gyermeke fejlesztésére, ezért jelezte, hogy az osztályozás alóli felmentést nem tartja jó megoldásnak.

Én úgy látom, hogy a keresett iskola megtalálásának két útja van. Ebből az egyik sok utánajárást igényel. Keresni kell azokat a középiskolákat, ahol fogadnak diszkalkuliás tanulókat. Erre egy módszer lehet az alábbi honlap használata: http://palyavalasztas.fok.hu/keres/index.htm Itt az egyes programok részletes leírását tartalmazó oldalon középtájon megtalálható a sajátos nevelési igényű tanulók fogadása kategória, és ha ott feltüntették a diszkalkulia szót, akkor abban az adott iskolában érdemes továbbmenni. Megismerni a dokumentumaikat (alapító okirat, pedagógiai program), elmenni az iskolába, kérdéseket feltenni, esetleg már oda járó diákokkal, szüleikkel kapcsolatot keresni. Így elég sok információt lehet gyűjteni. A személyes benyomások fontosak, mindenképpen javaslom, hogy több iskolába menjenek el a gyermekkel együtt, ahol rá kell kérdezni a konkrét tevékenységekre, pontosan mit és hogyan tesznek, milyen eredményeik vannak, stb…

Hogyha Önök budapestiek, hasonló merítési lehetőséget találnak a www.eniskolam.hu weboldalon. Itt a kereső „Egyéb szempontok” rovatánál kell beállítani a „sajátos nevelési igényűeket fogadók” kategóriát; ennél erősebb szűkítésre (konkrétan diszkalkulia) ez az adatbázis egyelőre nem alkalmas, előnye viszont, hogy a kiválasztott iskolák „személyesebb hangú” bemutatkozását is meglelheti benne.

Egy másik út az lehet, ha megkeres egy olyan fejlesztő szakembert, aki amellett, hogy a gyermekeinek akár konkrétan segíthet, tanácsot is adhat Önöknek a továbbtanulás konkrét iskolákat illető lehetőségéről. Ha nem ismer ilyet, érdemes lehet felkeresnie a Nevelési Tanácsadót, ahol bizonyára tudnak Önnek segíteni a megfelelő szakember megtalálásában.

(A Nevelési Tanácsadó intézményéről bővebben is olvashat a Kölökneten.)

Bízom abban, hogy ha sok utánajárással is, de sikerül a gyermekének megfelelő iskolát találniuk!

Sinka Edit

X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó